DünyaManşet

Okyanus Sayısı 5’e Yükseldi

Antarktika’nın etrafını çevreleyen devasa su kütlesine Güney Okyanusu adı verildi. Uzun süredir tartışmalara neden olan okyanusun tanınmasıyla Dünya üzerindeki okyanus sayısı da beşe yükseldi.

Birçok bilim insanının uzun süredir varlığını kabul ettiği okyanusta resmi adımlar atıldı.

Antarktika’nın etrafını çevreleyen devasa denize Güney Okyanusu adı verildi. Güney Okyanusu küresel ısınma nedeniyle tehlike altında olan Antarktika’nın etrafında bir daire çiziyor.

National Geographic Topluluğu Coğrafya Uzmanı Alex Tait, “Güney Okyanusu uzun süredir bilim insanları tarafından tanınıyordu. Ancak uluslararası bir anlaşma olmadığı için şimdiye kadar resmi olarak tanımamıştık.

Bir su kütlesinin okyanus sayılabilmesi için kendine has coğrafi özelliklerinin bulunması gerekiyor. Bilim dünyasında Güney Okyanusu’nun Pasifik ve Atlantik Okyanuslarından sadece daha biraz daha soğuk olup olmadığı yönünde bir tartışma yaşanıyordu.

Bir grup suyun karakterinin diğer iki okyanustan farklı olmadığını sadece soğuk olduğunu söylese de Güney Okyanusu’nun varlığını kabul eden araştırmacılar Antarktika’nın çevresindeki suların farklı olduğunu iddia ediyordu.

ABD’deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nde deniz bilimcisi olarak görev yapan Seth Sykore-Bodie, Güney Okyanusu için şu ifadeleri kullanıyor: Oraya gitmiş olan herkes onun büyüleyiciliğini açıklamaya çalışırken zorlanır. Ama herkesin hemfikir olduğu şey orada buz dağları daha mavi, hava daha soğuk, dağlar daha ürkütücü ve görüntü hiçbir yerde olmadığı kadar çekicidir.

Suyun farklı olması ne anlama geliyor?

Okyanuslar devasa su kütleleridir. Örneğin bir bölgeye baraj yapıldığı zaman iklimin değiştiği gözlemlenir. Okyanusların her biri milyonlarca baraja ev sahipliği yapabilecek büyüklüke. Bu su kütleleri bulundukları bölgenin iklimini belirleyebiliyor.

Yani suyun farklı olması aynı zamanda orada ekolojik sınıflandırmanın da farklı olduğu anlamına geliyor. Güney Okyanusu Atlantik ve Pasifik’in sadece biraz daha soğuk sularından oluşmuyor; aksine kendi sularıyla bölgenin doğasını belirliyor.

Devasa buzlarla kaplı Antrarktika’nın etrafını kaplayan Güney Okyanusu çoğunlukla 60 derece güney enleminin üzerindeki alanları kaplıyor. Sadece Güney Amerika’nın yakınlarındaki Drake Boğazı ve Scotia Denizi 60 derece enleminin dışına taşmasına rağmen Güney Okyanusu’na dahil edilmeyen bölgeler oldu. Ayrıca diğer bütün okyanuslar kendilerini çevreleyen kıtalara göre adlandırıldı. Güney Okyanusu ise bir kıtanın etrafını çevirerek, muadillerinden ayrılıyor.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu