Hepimizin az ya da çok yogayla ilgili bir fikri var. Ancak işin temelinde yoganın gerçekte ne olduğunun, ne anlatmak istediğinin ya da bize neler katabileceğinin farkında mıyız? Yoga eğitmeni Mustafa Kombos’a sorduğumuz sorular ile yoga hakkında bilmediğimiz, belki de göremediğimiz ya da pek önemsemediğimiz noktalara dair bilgiler aldık.
1- Mustafa Kombos kimdir? Bize kendinizden bahsedebilir misiniz?
Merhaba, 1994 yılında Girne’de doğdum. 19 Mayıs Türk Maarif kolejinden mezun olduktan sonra öğretimimi İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik bölümü okuyarak devam ettim. Üniversiteden sonra bir süreliğine yurtdışında çalıştıktan sonra adaya geri dönerek aile şirketi olan Kombos Otomotiv’de görev almaya başladım. 2014 yılında üniversitede okuduğum zamanlarda yogayla tanıştım ve o günden beridir pratiklerim hep artarak devam etti. Adaya geri dönüşümle sevgili hocam Salih Gökhan ile pratik yapmaya başladım ve 2020 yılının başında YogaKio İnstutute ailesiyle yoga eğitmenlik eğitimime başladım. Şu an sabahları aile şirketimizin Lefkoşa’daki lokasyonunda showroomu açıyorum akşamüzeri de küçük yoga seansları veriyorum.
2- Yogaya olan ilginiz ne zaman ve nasıl başladı?
Lise yıllarımda psikoloji ve felsefe dersleri sayesinde çok sevdiğim hocam Simay Süreç’le tanıştım. Kendisi birçok farklı ideoloji ve felsefenin yanı sıra bana kendimi gözlemlemeyi öğretti. Tabi bununla birlikte kendimi arayış yolculuğumda birçok farklı düşünce tarzı ve yaşayış biçimini araştırmaya başladım. Bu arayış içinde doğu felsefeleri ve yaşantısı hep ilgimi çekmişti. İstanbul Beşiktaş’ta ikamet ettiğim evin altında küçük bir yoga stüdyosu bulunca içeri girdim. Yaklaşık 4 ay boyunca sınırsız paket alarak stüdyodaki tüm yoga türlerini deneyimledim ve yoga yolculuğum bu şekilde başladı.
3- Yoga sizin için ne anlama geliyor?
Yoganın anlamı benim için çok fazla şey ama küçük bir özetini geçmek gerekirse yoga benim için yol demektir diyebilirim. Tüm hayatımı yürüdüğüm yol. Kendimi keşfetme yolum. Diğer herkesi sevme yolum. Doğayla birleşme yolum. Bedenimin, zihnimin ve ruhumun farkında olma yolum.
4- Yoga ile tanıştıktan sonra hayatınızda olumlu ya da olumsuz anlamda değişiklikler oldu mu?
Hiçbir olumsuzluk olmamasıyla birlikte birçok olumlu etkileri olduğunu söyleyebilirim. En önemlisi yoga hayata bakış açınızı değiştiriyor zaten. Farkına varıyorsunuz ki herhangi bir olumsuzlukta aslında sizin geçmeniz gereken bir sınav ve ne yapsanız da hayatın akışını durduramazsınız. En basiti biz doğarız, yaşarız, ölürüz ve bunun önüne kimse geçemez. İşte yoga size akışla bir olmayı öğretir en kötü olumsuzlukta yere sağlam bir şekilde basmanızı öğretir ve her zaman ne olursa olsun yola tüm kalbinizle devam etmenizi öğretir. O yüzden diyebilirim ki yogadan sonra her şey çok güzel değişti.
5- Yoga eğitmenliği yapıyorsunuz. Yoga eğitmeni olmak için belli bir süre bu alanda çalışmak gerekir mi?
Yoganın içerisinde birçok teknik bilgi var. Bu konuların odak ve ilgi noktası da insan, siz, ben ve hepimiz. Yani bir nevi yogayı insanın kullanım kılavuzu olarak düşünebilirsiniz. Her teknik konuda olduğu gibi bu bilgilerinde sık sık pratik edilmesi lazım ki bilgiler teoriden ziyade hayata geçirile bilinsin. Odak noktamızda insan olunca bir o kadar önemli oluyor hayata geçirmek. Çünkü eğer yoga eğitmeni o bilgilere bürünmez ise karşısındaki öğrenciye bu bilgiyi, felsefeyi ve yaşantıyı aktarması mümkün değil. Bununla birlikte yoga öyle bir yoldur ki öğrenmek hiç bitmiyor o yüzden eğitmeninde bu yolda uzun bir süre çalışması hatta ve hatta hala çalışıyor olması gerekir.
6- Birçok yoga türü bulunmaktadır. Siz en çok hangi alanda eğitim veriyorsunuz?
Ben birçok farklı türü harmanlamayı seviyorum. Pratiklerimde vinyasa akışlarından ashtanga asanalarına (poz/duruş) kadar hepsini bulabilirsiniz. Bazen jimnastik, calasthenics ya da crossfit hareketleri bile kullanıyorum. Diğer bir taraftan nefes, konsantrasyon ve meditasyon pratiklerini de yeri geldikçe uyguluyorum.
7- Yoganın gerek ruhsal, gerek fiziksel gerekse de zihinsel anlamda faydaları bulunmaktadır. Bize kısaca bunlardan bahseder misiniz?
Aslında üç etken birbiriyle tamamen bağlantılı. Yoga bize disipline olmayı öğretir. Asanalar(duruşlarla) ile bedenimizi disiplin altına alırız. Önce farkına varırız bedenimiz sonra disipline ederiz. Bedenimizde sıkışan noktaları rahatlatarak ona rahat olmayı öğretiriz. Aynı şekilde konsantrasyon çalışarak zihnimizi disipline ederiz. Pratiğin en zor anında en acı verici noktasında nefesimize konsantre olarak zihnimize hükmetmeyi öğreniriz. Bunların hepsinin sonunda etrafımızda olup biten her şeye rağmen, tüm kaosa rağmen kendi içimize dönmeyi ve kendi içimizdeki huzuru bulmayı öğreniriz. Dışarda olup biten her şeye rağmen aldığınız nefese şükredince ruhunuz huzur doluyor zaten.
8- Son olarak okuyucularımıza ve yoga ile ilgilenmek isteyenlere söylemek istediğiniz bir şey var mıdır?
Şikâyet etmeyi seven bir toplum olsak da ve evet her gün yeni kararların alındığı bir ülkede yaşasak da biliyoruz ki aslında ihtiyacımız olan her şeye sahibiz. Havamız mükemmel, yemeğimiz bol, sokaklarımız da evsiz insanlar yok, açlıkla savaşmıyoruz ve belli bir refah seviyesinin çok üstündeyiz. Kısaca adamızda kendimize vakit ayırmak, kendimiz keşfetmek ve tanımak için harika bir ortama sahibiz. Kişi ancak kendisinin farkına varabilirse toplumunun ve doğasının farkına varabilir. Yoga sizin kendinize olan yolculuğudur ve dileğimiz farkında bireylerin oluşturduğu bir toplum haline gelmek ki farkında bir toplum olarak doğamıza adamıza ve geleceğimize sahip çıkabilelim. Denizlerimiz her gün daha da kirleniyor, ormanlarımız ve yeşil alanlarımız her gün daha da azalıyor, 365 gün güneşli bir adada hala güneş enerjisini kullanamıyoruz ve tekneciğin kara dumanları altında boğuluyoruz, çöpümüzü ayrıştırıp geri dönüşüm yapamıyoruz ve daha birçok şey. Yoga kelimesinin anlamı bir olmak ve bir araya gelmektir. Ben eminim hepimiz tüm farkındalığımızla bir araya gelirsek daha temiz bir ülke daha aydın bir gelecek ve daha mutlu bir toplum olarak yaşamımızı sürdürebiliriz. Yoga denen bu yolda görüşmek, buluşmak ve bir olmak dileğiyle. Namaste!