BelediyeÇevreGündemKıbrısManşetToplumTurizm

Erişilebilir Turizm Çalıştayı Girne Belediyesi Ev Sahipliğinde Gerçekleşiyor

Tüm dünyada Belediyeler ve Yerel Yönetimlerin en üst düzeyde temsil edildiği Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler ağının 9 coğrafyadaki teşkilatlarından biri olan Birleşmiş Kentler ve yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’nın düzenlediği  “ MEWA Bölgesi Erişilebilir Turizm Çalıştayı, Girne’de gerçekleşiyor.

Girne Belediyesi’nin, Turizm ve Kültür Komisyonu Başkanlığı’nı yaptığı Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’nın düzenlediği “ Erişilebilir Turizm Çalıştayı”,21-22 Ekim tarihlerinde Girne Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşiyor.

Girne Merit Park Hotel’de şu sıralar gerçekleşen çalıştay, bugün sabah saatlerinde düzenlenen törenle başladı.

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı Genel Sekreteri Mehmet Duman,2 günlük çalıştay hakkında bilgi vererek, çalıştayın, teşkilata üye şehirlerin engelli engelsiz tüm bireyler için daha kapsayıcı ve erişilebilir olmasına önemli kaktı sağlayacağına inanç belirtti.

BM Genel Kurulu’nun 2006’da kabul ettiği “Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme”nin 9. Maddesi engelli bireylerin fiziksel çevreye eşit erişimine, 30. Maddesi ise kültürel hayat ve eğlence imkânlarından eşit faydalanmalarına dair Taraf Devletler’e çağrıda bulunduğunu anımsatan Dumançalıştayı, mevcut literatüre katkı sağlamak, iyi uygulamalar yoluyla şehirlerin karşılıklı öğrenmesini teşvik etmek, kavram üzerine tartışma yürütmek, şehirlerin kapsayıcılık bilincini geliştirmek ve Orta Doğu ve Batı Asya Bölgesi’ni küresel diyaloğa dâhil edebilmek amacıyla düzenlediklerini söyledi.

Duman, şehirlerin kapsayıcı ve erişilebilir olması yönündeki küresel çabaların, ancak yerel yönetimlerin sahiplenişiyle başarıya ulaşabileceğine vurgu yaptı.

Girne Belediye Başkanı ve MEWA Turizm ve Kültür Komisyonu Başkanı Nidai Güngördü de konuşmasında,  280 aktif şehrin üyesi olan Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatıyla böyle bir Çalıştay gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını belirterek, katılan herkese teşekkür etti.

Güngördü, Dünya Sağlık Örgütü’nün, Dünya Bankası iş birliğinde hazırladığı rapora göre dünya nüfusunun yüzde 15’inin engelli bireylerden oluştuğunu anımsatarak, kentlerin, tüm bireyler için erişilebilir ve güvenli olması gerektiğine vurgu yaptı.

BM erişilebilirliğin,  sağlanması engelli bireylerin katılımı konusunda aldığı kararlara yönelik, üye ülke ve kentlerdeki uygulama deneyim ve sorunları ele alarak bunlara çözüm önerileri n ele alınacağı çalıştayın, turizmde erişilebilirliğin önemi konusunda ciddi bir farkındalık yaratacağına inanç belirten Güngördü, insan odaklı bir belediyecilik e kent yönetimi anlayışıyla ortak akla uygun çözümlerle kentlerin daha güvenli, kapsayıcı ve erişilebilir olacağını kaydetti.

Belediyelerin engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmaya yönelik düzenlemelerinin kent halkı tarafından da benimsenmesi ve dikkate alınmasının önemine vurgu yapan Güngördü, göreve geldikleri 2014 Temmuzdan itibaren ktmmob’un sunduğu standartlarla, tüm işyerlerinde, engellileirn erişimine uygun olmasını zorunlu hale getirdiklerini anımsattı.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu, erişilebilir turizmin gereklerini, ihtiyaç ve sorunlarının tartışılacağı çalıştayın Girne’de düzenlenmesinin önemine işaret ederek, bu önemli çalıştay ve sonunda hazırlanacak raporla, katılımcı ülkelerde erişilebilir turizm konusunda,  farkındalık yaratılacağına ve daha kaliteli erişilebilir, kapsayıcı turizm yapılmasına olanak yaratılacağına inanç belirtti.

Bakanlık olarak, eğitimde eşit olanakları sağlamak, kaliteyi arttırarak erişilebilir eğitimi hayatı geçirmek için, birçok çalışma yaptıklarını kaydeden Amcaoğlu, erişilebilir Turizm çalıştayından çıkacak sonuçlar ve hazırlanacak raporun, ülkedeki diğer belediyelere de örnek olmasını ve ülke genelinde uygulanmasını diledi.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Girne Belediyesi’nin, Turizm ve Kültür Komisyonu Başkanlığı’nı yaptığı Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı işbirliğinde düzenlediği çalıştayın gerçekleşmesine emek koyan herkesi kutladı.

Ertuğruloğlu, çalıştayın üye ülke ve kentlerde, erişilebilir turizmin sorunlarını ve çözümlerine yönelik farkındalığın artmasına katkı sağlayacağına ayrıca teşkilata üye dost ülke halkları ile Kıbrıs Türk Halkı arasında dayanışma ve işbirliğini daha da güçlendireceğine inanç belirtti.

Ülke ekonomisine katkı sağlayan öncü sektörlerden birinin turizm olduğunu ve pandemiden önce yılda 1 buçuk milyon turist ağırlandığını söyleyen Ertuğruloğlu, doğal güzellikleri,  tarihi, kültürel zenginliği, turistik yerleri konaklama sunduğu geniş alternatifler,  golf, dalış,  bisiklet ve yürüyüş yolları eko ve sağlık turizmi gibi çeşitli alternatifler sunan ülkenin, engelli engelsiz herkes için ideal bir tatil destinasyonu olduğunu kaydetti.

Ülkeyi, seyahat eden herkesin engelsiz bir rotada tatil deneyimi yaşayabileceği, ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak, erişilebilir bir destinasyon haline getirmeye büyük önem verdiklerini söyleyen Ertuğruloğlu, “gerek turistlerin faydası, gerekse turizm sektörünün uzun vadede sürdürülebilirliği bakımından erişilebilir turizmin bir öncelik haline getirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle her kesimin daha fazla ve eşit erişimine imkân verecek şekilde konaklamadan altyapıya turizm sektörümüzün geliştirilmesi gerektiği görüşündeyim. Ayrıca engelli bireylerin ihtiyaçlarını destekleyecek mevzuatlara da sahip olmalıyız ”diye konuştu.

Katılımcı ülkelerin erişilebilirlik konusundaki deneyim uygulama sorun ve çözüm önerilerini paylaşacağı çalıştayın, katılımcılara büyük fayda sağlayacağına inanç belirten Ertuğruloğlu, turizm hizmetlerinde, turist çeşitliliğine daha fazla seçenek yaratılacağını, turizmde daha profesyonel standartların oluşmasına da katkı sağlayacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından, Çalıştaya katılan protokole anı plaketleri takdim edildi.

2 gün sürecek çalıştayda, teknik gezi düzenlenerek, yerel yönetim temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, merkezi yönetim yetkilileri, uluslararası kuruluşları,   akademisyenler ve turizm sektörü temsilcilerini bir araya gelecek. Panellerden ve yuvarlak masa toplantılarından oluşacak çalıştay sonrası, şehirler için ‘Erişilebilirlik Rehberi’ hazırlanacak.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu