ÇevreGündemKıbrısManşetSeçim 2022Toplum

Talat: Bir Şey Olmak İçin Değil, Bir Şey Yapmak İçin Siyaset

Özel Haber - Zerrin Yapıcıoğulları

Cumhuriyetçi Türk Partisi milletvekili adayı Ongun Talat, 23 Ocak Erken Genel Seçimlerinde Girne’de 1. sıradan aday oldu. Talat, “Bu ülkede yapılabilecek çok şey var. İhtiyacımız olan tek şey ise siyasi irade gösterebilecek kadrolar. Ülkeyi doğru yönetebilecek vizyonu taşıyan CTP kadrolarının parlamentoda çok çalışacak bir temsilcisi olabilmek hedefiyle aday oldum” dedi.

Ongun Talat, 1983 doğumlu, Türk Maarif Koleji’nin ardından Doğu Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu ve Avukatlık yapmakta.

Talat, Gençlik örgütlenmelerinin içerisinde politikleşmiş 2002 kuşağının üyesi olduğunu söylerken siyaseti herhangi bir makamda görev yapmak olarak değil “toplumsal mücadele vermek” olarak gördüğünü belirtti. Talat, bu açıdan bakıldığında aktif olarak siyaset yaptığı 20 yılı aşan bir süre olduğunu söyledi.

Talat,  bu süre içerisinde arkadaşları ile birlikte hem Gençlik Örgütü’nün, hem de CTP’nin birçok kademesinde çalıştığını belirtirken bu örgütlü mücadele içerisinde bugüne kadar Gençlik Örgütü Genel Başkanlığı, CTP Parti Meclisi ve Girne İlçe Yönetim Kurulu üyelikleri gibi görevler aldığını söyledi.

Yükseköğrenimi sırasında Kıbrıs’taki öğrenci hareketinin öncü örgütü DAÜ-KÖB’de Genel Sekreterlik görevinde bulunan Talat, bu görevinde tam da Annan Planı sürecinin arifesine denk geldiğini o dönemde gençliğin öğrenci hakları için yapılan eylemlerden başlayarak, ardından da Kıbrıs’ta Federal bir çözüm için kenetlenmesine tanık olduğunu kaydetti.

“Bir Şey Olmak İçin Değil,  Bir Şey Yapmak İçin Siyaset”

Talat, referandum mücadelesinde tüm gençlik örgütlenmeleri ve aktivistlerin toplandığı Geleceğimizi Kurtarma Operasyonu (GKO) çatısı altında gençlik hareketinin örgütlenmesi için çalıştığını aktarırken “O dönemde dayanışma içerisinde ortaya koyduğumuz kolektif çaba benim ve arkadaşlarımın siyaset yapmaya olan bakışımızı belirledi; bir şey olmak için değil bir şey yapmak için siyaset…” dedi.

Talat, Kıbrıs’ta Federal Çözüm için mücadele veren birisi olarak hem siyasi hem de kültürel düzeyde birçok iki toplumlu ilişkinin içerisinde yer aldığını söyledi. Uyuşmazlıkların çözümü, çatışmalı ülkelerde gençlik politikaları, toplumların yakınlaşması ve barış inşası gibi alanlarda uluslararası eğitimler aldığını belirten Talat, Avrupalı Genç Sosyalistler (YES) ve Uluslararası Genç Sosyalistler Birliği‘nde (IUSY) CTP Gençlik Örgütü’nü temsil eden heyetlerde yer aldığını aktardı.

“İhtiyacımız Olan Tek Şey İse Siyasi İrade Gösterebilecek Kadrolar”

Milletvekili adayı olma sürecinin “bu güne kadar siyasi mücadele içerisinde edindiği deneyimleri yeni bir görevde, parlamentoda ileriye taşıyabilir miyim?” sorusuyla başladığını söyleyen Talat, bugüne kadar birlikte çalışmalar yürüttüğü arkadaşları ile çeşitli değerlendirmeler yaptıktan sonra bu kararı verdiğini söyledi. Talat, “Yurdumuzda umutların tükenmekte olması ve siyasetin bir şey değiştirme kapasitesinin kalmadığı imajı bugün artık daha atak bir siyasi çizginin takip edilmesini zorunlu kılıyor. Bu ülkede yapılabilecek çok şey var. İhtiyacımız olan tek şey ise siyasi irade gösterebilecek kadrolar. Ülkeyi doğru yönetebilecek bir vizyonu taşıyan CTP kadrolarının parlamentoda çok çalışacak bir temsilcisi olabilmek hedefiyle aday oldum” dedi.

“Halkın Alım Gücünün Giderek Düşüyor, Yoksulluk Yaygınlaşıyor”

Talat, ülkenin en büyük sorunlarının ekonomik darboğaz ve bunun her alanda yarattığı korkunç tahribat olduğunu söyledi. Talat, halkın alım gücünün giderek düştüğü, yoksulluğun yaygınlaştığı ve gelir dağılımında sınıflar arasındaki makasın giderek açıldığı günlerden geçtiğini belirtirken alt sınıfların kesinlikle geçinemediğini, orta sınıflar ise yoksullaşma tehdidini ciddi biçimde hissettiğini vurguladı.

En temelde ekonomik ve siyasi bağımlılığımızı ortadan kaldıracak politikaları uygulanması gerektiğini belirten Talat, bu nedenle sorunları çözebilmek için her şeyden önce kendi kurumlarımızla ekonomiyi ve diğer tüm alanları planlayacak bir yönetim anlayışına ihtiyacımız olduğunu kaydetti. Talat, “Kamu kaynaklarının yandaşlara peşkeş çekilmesine dayanan bugünkü sistemi mutlaka değiştirmek zorundayız. CTP’nin bu seçim döneminde halkla paylaştığı politikaları işte bu hedeflere dayanıyor” dedi.

Talat: “Kayıt dışılığı minimum düzeye çekebilmek için gerekli adımların atılması gerekiyor”

Bunun için sürdürülebilir bir mali yapıya ve tüm sektörlerini planlayacağınız bir ekonomik gelişime ihtiyacın olduğunu söyleyen Talat, “Bir yandan kadroları fazlasıyla şişirilmiş hantal kamu yapısı düzeltmeli, diğer yandan kaynaklarınızı doğru yerlere kullanmayı becerebilmelisiniz” dedi. Talat, kayıt dışılığı minimum düzeye çekebilmek için gerekli adımların atılması gerektiğini vurgularken hem yüksek vergi oranlarını indirerek vergiyi tabana yaymalı, hem de adım adım vergilendirilmeyen alanın kalmamasını sağlanması gerektiğini kaydetti.

Seçimlerden sonra kurulacak olan CTP hükümeti halkın alım gücünün korunması ve piyasanın ucuzlatılması ile ilgili acil tedbirleri derhal uygulayacağını söyleyen Talat, bunun için KDV indirimleri, gümrük muafiyetleri ve diğer bazı teşviklerle eşzamanlı olarak fiyat denetimleri kararlılıkla uygulanacağını belirtti. Talat, “Yani Maliye halkın alım gücünü korumak için bazı gelirlerinden feragat edecek. Ekonominin can damarı küçük ve orta boy işletmelere hibe, teşvik ve düşük faizli krediler kullandırılacak” dedi.

“Euro Muhasebe Sistemine Geçiş Esas Hayati Adım Olacak

CTP’nin bu seçim sürecinde ileriye sürdüğü Euro muhasebe sistemine geçişin esas hayati adım olacağını söyleyen Talat, şu anda tamamen dış kaynaklı bir krizin olumsuz etkisinin yaşandığını belirtti. Talat, TL’nin değer kaybı hem eriyen maaş ve birikimler hem de ithalata bağımlı bir ekonomi nedeniyle pahalılık bağlamında etkilediğini söyledi. Bu ayrıca iş çevreleri açısından öngörülebilir bir iklimin kalmamış olması anlamına geldiğini belirten Talat, bunun önüne geçecek Euro muhasebesine geçiş için ise teknik anlamda hiçbir engel olmadığını söyledi. Talat, “Bunu gerçekleştirmek siyasi irade göstermeye bağlı. CTP önümüzdeki süreçte bu iradeyi göstereceğinin taahhüdünü veriyor” dedi.

Talat: CTP Bu Ülkenin Planlarla Yönetilmesi Gerektiğini Çok İyi Biliyor

Talat, CTP’nin bu ülkenin planlarla yönetilmesi gerektiğini çok iyi bildiğini aktarırken, CTP turizmi çeşitlendirebilmenin, yükseköğrenimin kalitesini artırmanın, girişimciliğin önünü açmanın, teşvikleri doğru alanlara kullanmanın, devletin hazırlayacağı projelerle gençleri ekonomik yaşama kazandırabilmenin, üretimin hammadde safhasından başlayarak her safhasında desteklenecek bir modeli uygulamanın önemini çok iyi bildiğini de söyledi. Talat, “Önümüzde, tüm bu konularla ilgili ciddi çalışmalar yapılmasını gerektiren bir süreç var” dedi.

“Kıbrıslı Türklerin iradesini geri alabilmek için mücadele verecek bir kadronun üyesi olabilme hedefim var”

Talat, milletvekili seçilmesi durumunda yapmak istediği hedefleri arasında Kıbrıslı Türklerin iradesini geri alabilmek için mücadele verecek bir kadronun üyesi olabilme hedefi olduğunu söyledi. Talat, “Bunu kendi planladığınız politikaları yeri geldiğinde siyasi risk de alarak uygulayarak ve doğru diplomatik ilişkileri kurarak yapabilirsiniz. CTP olarak önümüzdeki süreçte Kıbrıslı Türklerin özvarlıklarına sahip çıkan bir siyasi çizgiyi takip etmeye devam edeceğiz. Ve toplumun yüzünü Kıbrıs’ta eşit bir ortak olarak dünyaya yeniden dönmesi yönünde bir vizyon ortaya koyacağız” dedi.

“Ayrımcılığa Uğrayan Tüm İnsanların Yanında Olmaya Çalışacağım”

Bunun dışında hak ve özgürlükler alanındaki çalışmalara önemli katkılar koyabilmeyi istediğini belirten Talat, toplumdaki gerek ekonomik gerekse sosyal anlamda dezavantajlı kesimlerin seslerinin daha gür çıkabilmesi yönünde çaba göstereceğini vurguladı. Talat, “Bu anlamda en alt kesimlerin, asgari ücretle çalışanların, sosyal yardım alarak geçinmeye çalışanların ve hangi nedenle olursa olsun ayrımcılığa uğrayan tüm insanların yanında olmaya çalışacağım” dedi.

Talat, ekonomik konularda atılması gereken adımlar için siyasi irade gösterilmesi gereken yerlerde bunu gösterecek bir ekibin üyesi olmak istediğini belirtken eğitim ve sağlık başta olmak üzere kamusal hizmetlerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması yönünde çaba gösterecek bir anlayışı temsil edebilmek istediğini de kaydetti.

“En Temelde Hedefimiz Mevzuat Karmaşasını Ortadan Kaldırmak Olmalı”

Talat, milletvekili seçilmesi durumunda gerçekleştirmek istediği yasa çalışmalarının sonuçlandırılabilmesi oluşacak meclis aritmetiğine bağlı olduğunu belirtirken kendisinin ilk etapta katkı koymak istediği yasal düzenlemeler olduğunu söyledi. Talat, “Çağdaş bir yurttaşlık yasasının, faiz ile ilgili yasal düzenlemelerin, hasta hakları ile ilgili düzenlemelerin, TOCED Yasası’nın uygulamaya geçirilebilmesi için yapılması gerekenlerin mutlaka kısa vadede ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Daha dokunulması veya düzeltilmesi gereken birçok yasa var. Fakat en temelde hedefimiz mevzuat karmaşasını ortadan kaldırmak olmalı. Bunun için meclis bünyesinde yasa yapma tekniklerini bilen kadroların sayısını mutlaka artırmalıyız” dedi.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu