Deniz kızı mumyası 300 yıl önce Büyük Okyanus derinliklerinde bulundu. Mumyalaşmış bir hâlde saklanan bu tuhaf kalıntıların gizemi ise hâlâ çözülememiş durumda. Japon bilim insanları, bilgisayarlı tomografi yöntemi sayesinde yeni sonuçlara ulaşmayı umut ediyor.
Japon bilim insanları 300 yıllık gizemli deniz kızı üzerinde araştırmalarını sürdürüyor. Deniz kızı insan yüzü ve balık kuyruğuna sahip olmasının yanı sıra Büyük Okyanus’un derinliklerinde yaklaşık üç yüz yıl önce bulunmasıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Tarihi çalışmalar bu yaratığın 1736 ile 1741 yılları arasında Shikoku Adası’nda yakalanmış olabileceğini söylüyor. Bununla birlikte mumya o dönemden bu zaman kadar Asakuchi şehrindeki Enjuin tapınağında korunuyor.
Mumyalanmış deniz kızı efsanelerde anlatıldığı gibi iki kolu, insan yapısındaki parmaklara ve saçlara sahip. Ancak belden aşağısı ise balık kuyruğu şeklinde. Kurashiki Üniversitesi ise uzun yıllardır gizemini koruyan bu mumya üzerinde çeşitli çalışmalara başlamış durumda. Araştırmacılar bilgisayarlı tomografi ile deniz kızının anatomik yapısına dair detaylı bilgiler elde etmeyi umuyor. Projenin başındaki isim Hiroshi Kinoshita deniz kızlarının Japon mitolojisi ile olan yakın bağlarına dikkat çekiyor ve şunları söylüyor:
“Japon mitolojisi deniz kızlarının ölümsüz olduğunu söylüyor. Eğer etlerinden bir parça yerseniz asla ölmezsiniz. Hatta Japonya’da bir kadının yanlışlıkla deniz kızının etini yediği ve 800 yıl boyunca yaşadığına dair bir efsane var. ‘Yao-Bikuni’ adı verilen efsane aynı zamanda deniz kızının bulunduğu tapınağa da yakın bir bölgede anlatılır. Duyduğum kadarıyla bazı insanlar bu efsaneye inanarak mumyalanmış deniz kızlarının pullarını yermiş.”
Bununla birlikte Kinoshita deniz kızı efsanelerinin bazı bulaşıcı hastalıkları da işaret ettiğini sözlerine ekliyor.
Baş Rahip Kozen Kuida: “Koronavirüs Pandemisini Hafifletsin Diye Deniz Kızı Mumyasına Tapındık”
Enjuin tapınağındaki baş rahip Kozen Kuida, mumyanın yaklaşık 40 yıl önce sergilenmeye başladığını söylüyor. Ancak sergilenme sürecinin nasıl başladığını bilmediğini de ekliyor. Bununla birlikte rahip Kuida deniz kızı mumyasına tapındıklarını da ifade ediyor:
“Ufacık bir şekilde bile olsa Koronavirüs pandemisini değiştirsin diye ona tapındık.”
Fakat Kuida sergiledikleri mumyanın gerçek olmadığına inanıyor ve 1603 ila 1876 yılları arasında, Edo zamanında üretilmiş olabileceğini söylüyor:
“Tabii ki bunun gerçek bir deniz kızı olduğunu düşünmüyorum. Sanıyorum ki bu Avrupa’da ya da Japonya’da sergilenmek için Edo zamanında üretilmişti. Sonuçta deniz kızlarının efsanesi Avrupa’da, Çin’de ve Japonya’da oldukça yaygındı ve insanlar bu konuya oldukça ilgililerdi. Bu mumyanın bir zamanlar gerçek hayvan parçalarından üretilmiş olabileceğine inanıyorum. İnanıyorum ki bunları DNA testleri ve tomografi çalışmalarıyla aydınlatabileceğiz.”