Herkes iyi çalışan bir metabolizmaya sahip olmak ister. Metabolizmanızın iyi çalışıyor olması aslında genel sağlığınızın iyi olduğunu göstermemektedir. Metabolizma dinlenme anında vücudun kalori harcama hızına bakılarak ölçülür ve kişiden kişiye değişiklik gösterir.
Yediğiniz yemek, uykunuz, nefes alış verişiniz ve terlediğimiz zamanlarda vücudumuz devamlı kalori yakar. Vücudumuzun temel fonksiyonlarını devam ettirebilmek için bir günde ihtiyaç duyulan minimum enerji miktarıdır.
Kas kütleniz ne kadar yoğun ise metabolizma hızınız o kadar yüksek olur yani kaslı olan bir birey oturduğu yerden çok daha fazla yağ yakma kapasitesine sahiptir. Hareket miktarı az olup vücudunda kastan ziyade yağ fazlalığı olanlarda metabolizma hızı düşüktür.
Metabolizma hızı çoğu zaman erkekte, yoğun antrenman yapan bireylerde ve çocuklarda daha yüksektir!
Metabolizmanızın yavaş çalışmasına birçok gizli etmen bulunabilir; bunlardan bazıları gizli tiroid sorunları, hormonal dengesizlikler, uyku bozukluğu, bağırsak sorunları, vücutta bulunan yoğun enflamasyon stres ve kullanılan bazı ilaçlar metabolizmanız üzerine negatif etki sağlayabilir!
Eğer metabolizmanızın yavaş çalıştığını düşünüyorsanız mutlaka doktor kontrolünde önce belirli bakılması gereken kan testlerini mutlaka yaptırınız. Bunlardan önemli olanlar tiroid paneli, insülin ve şeker değerlerine bakılması kas dokunuzun ne kadar iyi çalıştığına dair bir belirteçtir.
Eğer erken üşüme, yorgunluk ve halsizlik, depresif bir hal, ciddi kabızlık, uyuşukluk, sürekli kilo alma veya çok kolay kilo alma, isteksizlik gibi belirtileriniz mevcut ise bu metabolizmanızın çok doğru çalışmadığını gösteriyor olabilir!
Metabolizmanızı hızlandırabilmeniz adına size 10 öneri sunacağım!
1.Hergün aynı saatte uyanmaya özen gösterin bu hafta sonları da dâhil!
2.Sabah güneşinin mutlaka en az 10-15 dakika güneş gözlüğü olmadan ve vücudunuzun en az %40 açık şekilde temas etmesine izin verin, sirkadiyen ritmimizin düzenlenmesi ve bağışıklığınız için çok önemlidir!
3.Sabah kalkar kalmaz telefon yerine elinize en az 500 ml bir şişe su alın, su metabolizma ve vücut fonksiyonları için hayatidir, gece uzun süre bir açlık ve susuzluğun üstünden güne başlamanın en iyi yolu 2-3 bardak su ile başlar!
4.Kahvaltıda yenilen gıdalar günlük metabolizma hızınızı ve akışını belirler, kas şekerini hızlı yükseltmeyen ve proteinden zengin kahvaltılar metabolizmanızın sabah canlanmasına yardımcı olur buna iyi örnekler, yumurta, kefir, peynir, tavuklu tost vs. olabilir!
5.En çok kaloriyi uyku esnasında yaktığımız gibi uyku esnasında vücut kendini onarır, hücrelerdeki metabolik atıkları temizler ve vücudumuzu yenileyici özelliğe sahip olan melatonin ve büyüme hormonu düzeyleri yükselir, metabolizma canlansın ve iyi çalışsın istiyorsanız kaliteli ve düzenli uyku şart!
6.Sabah tempolu yürüyüş, yüzme gün içinde dans, bisiklet, tenis, ip atlamak gibi aerobik egzersizlerin düzenli ve doğru süre yapılması metabolizmayı canlandırır, fazla yapılan aerobik egzersiz ise kas yıkımına yol açarak metabolizmayı kısır bir döngüye sokabilir!
7.Metabolizma hızınızın en belirleyici faktörü kas dokunuzdur. Vücudunuzda kas ne kadar çok ise ömrünüzün daha sağlıklı ve uzun olabileceği gerçeğini unutmamak gerekir. Kasları düzenli olarak çalıştırmak ve ağırlık antrenmanlarına yoğunluk vermek bu nedenle çok önemlidir önerilen en az haftada 2-3 kez direnç egzersizlerini (ağırlık, pilates, yoga) gibi sporları programınıza eklemeniz gerekmekte ve kişiye özel bir direnç egzersizi seçmeniz önemlidir!
8.Spor sadece kas kazanmanız için yeterli olmayacaktır. Özellikle spor öncesi ve sonrası öğünlerinizde yeterli miktarda karbonhidrat ve protein alımı kas kazanılması için elzemdir.
9.İyi çalışan bir metabolizmanın yolu iyi çalışan bağırsaklardan geçer. O yüzden, lif oranı yüksek yiyecekler olan sebze, meyve ve tam tahıllı ürünleri düzenli olarak tüketin. Her gün 30 gr lif ve haftada 30 değişik çeşit yiyecek tüketmek metabolizmanıza katkı sağlar. Ayrıca lif yanında mutlaka günlük 2-2,5 litre su içmeyi ihmal etmemek çok önemlidir!
10.Vücudunuzu dinlemeyi öğrenin, vücudunuz size açlık sinyali gönderdiğinde mutlaka ona cevap verin, yani açlığınızı ertelemeyin ama acıkmadan da yemek yemeyin! Sürekli yemek yemek metabolizmanızı daha iyi çalıştırmaz. Tam tersine vücudu yorar ve daha çok atık toksin birikmesini sağlar. Beslenmede, hayattaki her şey gibi dengede olması çok önemlidir.
- Maddeyi size bonus olarak vermek istedim, günlük diyetinize ekleyeceğiniz 2 bardak yeşil çay, 1 bardak kahve ve yemeklere ekleyeceğiniz acı ve baharatlar metabolizma hızınıza destek sağlayacaktır! Herkese sağlıklı ve güzel geçecek bir ay dilerim.