Gökyüzüne olan hayranlığını genç yaşta keşfeden ve adrenalin tutkunu bir doğa sporları meraklısı olan Tolga Altunbilek, yamaç paraşütü dünyasında gökyüzünde özgürce süzülmenin heyecanını yaşıyor. Genç pilot, yamaç paraşütüne olan ilgisini, pilot olma sürecini ve unutulmaz anılarını Sosyal Girneli gazetesi ile paylaştı.
Tolga Altunbilek kimdir? Bize kendinizden bahsedebilir misiniz?
Ben Tolga Altunbilek 1993’de Güzelyurt’ta doğdum. Ortaokul ve liseyi Güzelyurt’ta bitirdim. Eğlence ve adrenalin tutkunu bir insanım ve çok genç yaşlarda dans etmeye, kayak yapmaya ve dalış yapmaya başladım.
Yamaç paraşütüne olan ilginizi ve bu sporu seçme hikâyenizi paylaşabilir misiniz?
Küçük yaşlarda hep uçmaya meraklı birisiydim. Televizyonlarda ya da internette uçan birilerini görünce hep özeniyordum. Hatta bir keresinde kendi paraşütümü yapmaya bile çalıştım. Tabi başarısız bir denemeydi.
Yamaç paraşütü pilotu olma sürecinizi anlatır mısınız? Eğitim aşamalarını ve zorlukları nasıl atlattınız?
Yamaç paraşütü pilotu eğitimlerine hoca kontrolünde ilk olarak yer çalışmasıyla başladım. Mesela harnes kuşanma, daha sonrasında paraşütün harnese nasıl bağlanacağını öğrendim ve yer çalışması yapmaya başladık. Eğitimin diğer aşamasında ise 20 metrelik tepelerden hoca kontrolünde kalkış ve iniş yapmaya başladık. İlk başlarda kalkış yaparken paraşütü kontrol ve idare etmekte zorlandım. Kursun bizden istediği 30 uçuşu tamamladığımda otomatik olarak bu zorlukların üstesinden geldim. Bir sonraki üst seviye kurslarda SIV eğitimleri aldık. Bunu açıklamak gerekirse paraşütün kapanma durumlarında nasıl kontrol edeceğimizi ve düzelteceğimizi öğrendik.
Yamaç paraşütü yaparken en unutulmaz anınız nedir?
Aslında birçok heyecanlı ve unutulmaz anlarım oldu. En unutulmaz anlarımdan bir tanesi Girne’de gün batımı ve bulutların üzerinde uçtuğum andı. Bir diğer an ise Kıbrıs’ta ki grubumuz ile Karpaz/Altınkum bölgesinde uçtuğumuz andı. Ve bunun yanında bu ekiple birlikte Yudi Dağı, Kayalar köyü ve St. Hilarion Kalesinde uçtuğumuz anlar. Aslında her uçtuğumda farklı duygular hissediyorum. Bu duygular öyle kolay sözcüklere dökülmüyor. O yüzden herkese en az bir kere uçmalarını tavsiye ediyorum.
Herhangi bir riskli durumla karşılaştığınızda nasıl başa çıkıyorsunuz?
Aslında yamaç paraşütü öyle zannedildiği gibi riskli bir spor değildir. Ben öyle riskli bir durumla hiç karşılaşmadım. Çünkü uçmadan önce bizler havayı kontrol ederiz. Eğer hava istediğimiz gibi değilse risk almamak için uçuşu iptal ederiz. Zaten bu uçuşun kuralları var. Uçmadan önce Ercan trafik kontrol kulesini arayarak uçuş izni alıyoruz ve uçuş bittikten sonra tekrardan yetkilileri arayarak sıkıntısız bir uçuş olduğunu söylüyoruz ve uçuşu kapattırıyoruz. Hava yoğunluğundan dolayı tehlikeli bir durum olursa soğukkanlı ve bilinçli bir şekilde güvenli bir alana iniş yaparız. Bu iniş esnasında ağaçlık, kayalık alanlardan ve elektrik tellerinden uzak bir bölgeye iniş yaparız. Aksi bir durumda yanımızda her zaman yedek paraşüt bulunduruyoruz.
Yamaç paraşütü kariyerinizde gelecek hedefleriniz nelerdir?
Bundan sonraki hedeflerim ileri seviye paraşüt kurslarını tamamlayarak tandem uçuş sertifikasını alarak tandem uçuşları gerçekleştirmek. Tandem uçuşu dediğimiz ise ticari uçuşlar yani hiç uçuş yapmamış birisini terazi askılığı yardımıyla bağlayarak o kişi ile uçuş yaptırıyoruz ve o kişide bu eşsiz deneyimi tatmış oluyor. Uçmak isteyen kişiler beş yaş ve üstü olmalıdır.
Genç yamaç paraşütü tutkunlarına ve pilot adaylarına ne gibi önerilerde bulunursunuz?
Yamaç paraşütü pilotu olmak isteyenlere tavsiyem kesinlikle açılan kursları takip etmeleri, açılan kursları tamamlamaları ve kendine ait paraşüt malzemesi satın almaları. Yamaç paraşütü uçuşu yapılan bölgelerde uçuş yapmaları ve emniyet açısından yalnız olmamaları. Eğer uçuşa yeni başlıyorlarsa yanlarında kesinlikle deneyimli bir pilot olması ve onun yardımı ile sağlıklı uçuş yapmalarını öneririm.