“BİZİM ZAMANIMIZIN GİRNE’SİNİ GÖREBİLEN İNSANLAR ÇOK ŞANSLIDIR”
Girne’nin Yaşayan Hafızaları’nın bu ayki konuğu, kentin tanınmış siması Özgür Göksel…
Özgür Göksel fotoğrafçılığa gönül vermiş Girne sevdalısı bir Kıbrıslı. Girne’nin geçmişten günümüze değişiminin en yakın tanıklarından biri. Girne’nin Yaşayan Hafızaları’nın bu ayki konuğu Özgür Göksel.
Aslen Limasol doğumlu olan Özgür Göksel, 1974’ten sonra ailesiyle birlikte Girne’ye yerleşti. Şimdilerde ise Alsancak bölgesinde yaşamını sürdürüyor. Girne’den kaçmasının sebebini ise şu şekilde özetliyor; “Girne eski Girne değil, doğaya daha yakın olabileceğimi düşündüğüm için Alsancak’a taşındım.”
1990 yılında yeğeninin ısrarı üzerine ilk fotoğraf makinesini aldığını anlatan Göksel o günden sonra makinesini yanından hiç ayırmadığını belirtiyor. Tutkunu olduğu takımı Doğan Türk Birliği maçlarında, driftlerde, offroad yarışlarında, Güney’de gerçekleşen uluslararası futbol maçlarında ve ayrıca Fenerbahçe maçlarında fotoğraf makinesiyle anı ölümsüzleştirmeyi, en doğal anları yakalamayı seviyor ve kendini “Habersiz Fotoğrafçı” olarak tanıtıyor. Ayrıca çektiği fotoğraflardan da hiçbir zaman ücret talep etmiyor.
Doğada olmayı da çok sevdiğini belirten Göksel, sadece doğanın ayak basılmamış yerlerine gidebilmek için bir de araba almış. Bu hobisini kolaylıkla gerçekleştirebilmek için kendisine imkânlar yaratmış durumda.
Girne’yi eski haliyle hatırladığında hüzünlendiğini aktaran Göksel geçen yılların Girne’yi çok değiştirdiğine vurgu yaptı.
Gençlik yıllarını “Eskiden Girne’de gittiğimiz yerlerde samimiyet ve içtenlik vardı. Öğrencilerin adaya gelmesiyle bazı şeyler değişmeye ve bozulmaya başladı. Eskiden eğlence mekânlarında kavgalar olmazdı, herkes birbirini tanırdı. Tartışma olsa bile büyümeden anlaşılırdı. Herkes adabıyla eğlenirdi.” diye anlatan Göksel sözlerine şu şekilde devam etti; “Eskiden kebap yediğimiz yer, kahvaltı yaptığımız yer,gezmeye gittiğimiz yerler hep belliydi. Liman’a gideceksek Cafe 34’e ya da Harbour’a giderdik, Disco’ya gideceksek Tünel’e giderdik. Sandviçimizi yiyeceğimiz yer bile belliydi.”
Eski zamanlarda kendilerinin sokaklarda pirilli, lingiri gibi oyunlar oynadıklarını, günlerinin çoğunu sokaklarda geçirdiğini belirten Göksel şimdilerde çocukların tablet ve telefona bağımlı hale geldiklerini bunun da çok üzücü olduğunu vurguluyor.
Ayrıca güvenlik sorunundan dolayı da üzüntülü olduğunu belirten Özgür Göksel, eskiden insanların kapısını kilitlemeden uyuduğunu, insanların çocuklarını sokaklarda güvenle bıraktığını ancak şimdilerde evlerin kilitlerle, demir kapılarla köpeklerle korunduğuna vurgu yapıyor.
“BİZİM ZAMANIMIZIN GİRNE’SİNİ GÖREBİLEN İNSANLAR ÇOK ŞANSLIDIR.”
“Biz Girne’nin güzel günlerini de yaşadığımız için Girne’nin şu anki durumu bizi üzmektedir. Betonlaşmanın önüne geç de olsa geçilmedir.”
Girne’nin hızla geliştiğini belirten Göksel “Girne maalesef bu gelişim hızına yenik düştü” diyor. Yeni gelen Belediye Başkanı’nın Girne için bir şeyler yapmaya çalıştığını gözlemlediğini belirten Göksel ilerleyen zamanlarda Girne’de bir değişim olması için umutlandığını ifade ediyor.