Çocuklar İçin Çalışma Odası Nasıl Olmalı?
Bu yazımda çocuklar için uygun çalışma ortamları nasıl tasarlanmalı ve nelere dikkat etmemiz gerektiği ile ilgili birkaç öneride bulunmak istiyorum.
Bu yazımda çocuklar için uygun çalışma ortamları nasıl tasarlanmalı ve nelere dikkat etmemiz gerektiği ile ilgili birkaç öneride bulunmak istiyorum.
Çocuğunuzun fiziksel ve mental gelişiminde yaşadığı, ders çalıştığı alanın büyük bir önem taşıdığını unutmayın. Çalışma alanında odaya uyum sağlayacak tonlarda ahşap ya da hazır malzeme bir masa tercih edilebilirsiniz. Ofis mobilyaları satan bir yerden de deneyerek, oturumu rahat bel destekli, ayarları olan hareketli bir sandalye almak çalışma konforunu arttıracaktır.
Oda aydınlatması ve masa lambası çok önemli iki konudur. Çocuğunuzun okuyup yazdığı alana göre uygun bir masa lambasını masasına yerleştirin. Tavan lambanızın beyaz olmamasına dikkat edin. Beyaz ampuller bir süre sonra çok yorucu olurlar ve strese sebebiyet verebilirler. Saklama ve depolama alanları için odanın ölçüsünü alın. Karışık bir ortamda çalışmak gerçekten zordur. Saklama çözümleri, kitaplık gibi üniteleri gerektiği kadar alın. Dosyalar, kalemlikler gibi detayları unutmayın ve çocuğunuza bir düzen içinde çalışmaya teşvik edebileceği renkli depolama kutuları kullanabilirsiniz.
Oyun alanı, çalışma alanına dönüştürülmemeli!
Özellikle okul çağından itibaren ayrı bir çalışma alanı düzenlenmesi gerektiğini belirten Alanlar, “Çalışma masasının kapı ve pencereden uzak olmasına, televizyon ve bilgisayar gibi dikkat dağıtıcı cihazların odaya konulmamasına özen gösterilmelidir. Çocuğun oyun alanını çalışma alanına çevirmek psikolojik gelişimi açısından sağlıklı bir yaklaşım değildir. Okulla birlikte çocuğun oyun oynama gereksinimi azalmaz. Çocuklar günlük hayatta yaşadıkları olumsuzlukların etkisinden oyun oynayarak arınırlar. Bu nedenle anne-babalar çocuğun oyun oynama gereksinimini göz ardı etmeden, onlarla birlikte yeni oyun köşeleri yaratmaya özen göstermelidir.
Mobilyalar mümkün olduğunca doğal ürünlerden yapılmış olmalı. Mesela laminat yerine doğal ahşap kullanılmalı. Sentetik perdelikler yerine doğal, pamuklu ürünler kullanılmalı. Metal yerine ahşap kullanılmalı. Çocuk odası karanlık olmamalı. İyi aydınlanan, iyi havalanan bir oda olmalı. Aydınlatma 2 şekilde düşünülmeli. Öncelikle oyun oynarken, ödev yapabilecek kadar, baktığı ürünleri seçebileceği kadar bir aydınlatma sağlanmalı. İkincisi de, uyku vakti geçtiği anda daha loş ışık veren bir gece lambası konulmalı. Eğer 8-10 yaşlarında bir çocuksa, muhakkak masasının üzerinde de bir masa lambası olmalı.
Tasarlanan mobilyalarda dikkat edilmesi gereken en önemli detay. Tasarlanan masanın ve diğer mobilyaların çocuğun boyu için uygun olmasıdır. Mobilyalar su bazlı koku yapmayan ve çocuklar için özel üretilen boyalar ile boyanmalıdır. Sadece kitap defterle çalıştığımız günler mazide kaldı. Okul öncesi çocuklar bile tabletlerle haşır neşir. Masanın büyüklüğünü ihtiyaca göre seçmeli. Çizim, proje vs. için nispeten geniş masalar tercih ediliyor. Yer darlığından ötürü masayı geniş alamıyorsanız kırtasiye ve diğer malzemeler için duvara raflar takabilirsiniz.
Çocuk odası düzenlemesi yaparken hobilere özel bir köşe ayırmayı ihmal etmemelisin. Çocuğun sevdiği şeylerle ilgilenirken bunu çalışma masasının dışında bir yerde yapmalı. Ona bir ressamın atölyesinde olduğu gibi boş kutular ve kavanozlar alabilirsin. Okuma ve yazmaya başlayan bir çocuk için doğru aydınlatma yalnızca uyku değil; çalışma alanı için de oldukça önemli. Dikkat dağınıklığı ve göz yorgunluğu gibi sorunlar yanlış aydınlatmalardan da kaynaklanabiliyor..
Odanın sürekli düzenli olmasına dikkat edin. Odada gereğinden fazla eşyanın olması hem çalışma isteğini hem de derslere olan ilgisini azaltmaya yardımcı olacaktır. Odanın ferah olmasının sonucunda ilginin dağılmadığını ve daha başarılı bir dönem geçirdiğinizi gözlemleyebilirsiniz. Tüm öğrencilerimize yeni okul dönemlerinde başarılar dilerim.