‘Turizmde Profesyonel’leşme Adına Kariyer Günleri’nin Önemi
Bağlı olduğum kurum olan UFÜ TMSY Kariyer Günleri'nde aktif bir eğitmen rolünde öğrencilerimizle sektör profesyonellerini bir araya getirirken, bu günlerin turizm açısından ne kadar önemli olduğunu yazma kararı aldım.
Bağlı olduğum kurum olan UFÜ TMSY Kariyer Günleri’nde aktif bir eğitmen rolünde öğrencilerimizle sektör profesyonellerini bir araya getirirken, bu günlerin turizm açısından ne kadar önemli olduğunu yazma kararı aldım.
Öğrencilik yıllarımda DAÜ’nün gerçekleştirdiği kariyer günlerinde de benzer bir tecrübe (bu kez öğrenci olarak) yaşamıştım. Öğrencilerin, oteller ve diğer turizm işletmeleri (acente, restoran vb.) tarafından, tatlı bir rekabet eşliğinde kendini daha değerli hissettiği bir ortamda iş başvuruları gerçekleştirmesi onlar için değerli bir deneyimdir.
Turizm sektörü çok uzun bir zamandır Cem Yılmaz’ın stand-up şovlarında sürekli olarak kullandığı bir şaka malzemesi olan öğrenci ve stajyerlere ‘ucuz işçi’ gözüyle bakmaktadır. Bugün bile turizm mezunlarına ‘diplomalı garson’ gözüyle bakan belli bir kesim olsa da… Geleceğin turizmle geleceğine inanan benim de içinde olduğum ciddi bir kesim de bulunmaktadır. Neyse, konumuza dönelim… Kariyer günlerini, turizm işletmeleri için çok önemli bir fırsat haline getiren noktalar; gelecekteki yetenekleri erken keşfedip, işlemek (eğitim ve geliştirme programları ile), işletmenin büyümesi, üretkenliği ve karlılığını artırması için gerekli olan kalifiye personeli bulması gibi noktalardır.
Kariyer günleri, işletmelerin potansiyel çalışanlarla doğrudan etkileşimde bulunmalarını sağlar ve işletmenin kültürü, değerleri ve iş fırsatları hakkında onları bire bir bilgilendirme imkânı sunar. Ayrıca, kariyer günleri işletmelere genç yetenekleri tanıma ve turizmde geleceğin liderlerini belirleme fırsatı da sağlar. Bu etkinlikler, işletmelerin işgücü planlaması yapmalarına, boş pozisyonları doldurmalarına ve uzun vadeli başarılarını sağlamak için doğru yetenekleri çekmelerine yardımcı olabilir.
Arkın Group ve Merit International Hotels düzenlediği kariyer günlerinde, ciddi katılımlarla çok sayıda eğitim kurumundan öğrenci ağırladı. Farklı departmanlardan birçok standın kurulduğu ve öğrencilere iş başvuru formunu yüz yüze gerçekleşen yönlendirme eşliğinde yapan bu kurumlara, kendini çocukları yetiştirme ve geliştirmeye adamış bir akademisyen olarak teşekkür etmek isterim. İşe alım sırasında doğru yönlendirmenin çok önemli olduğu düşüncesindeyim. İşin personelde aradığı kriterlerle, personellerin kalifiye özellikleri örtüşmüyorsa veya kısmen örtüşüp, eğitimle geliştirilebilecekse bunu anlamanın yolu yüz yüze yönlendirmede, doğru havuz oluşturmada, CV (özgeçmiş) detay kontrolünde ve daha sonra gerçekleştirilecek olan işe alım mülakatında belli olur.
Peki turizmde profesyonelleşme neden önemlidir? Çünkü kaliteli hizmet sunmak, müşteri memnuniyetini artırmak ve sektörün sürdürülebilirliğini sağlamak için kalifiye bir ekiple (yeniliğe açık, gerekli beceri ve bilgiye sahip olan) yüksek standartlarda hizmet sunmayı gerektirir. Profesyonel bir yaklaşım, turistlerin güvenini kazanmak ve seyahat deneyimlerini olumlu yönde etkilemek için önemlidir.
KITOB’un CV’leri işletmelerle buluşturması (ki senelerce Esra hanımla bu tip bir iletişim kurduk), Çalışma Dairesi iş bulma aktiviteleri ve yukarda saydığım eğitim kurumlarına ve turizm işletmelerine ek olarak, devlet kanadından da bu tip organizasyonlara destek verilmesi gerekmektedir. Devlet, turizmde profesyonelleşme için öncelikle eğitim ve kalite standartlarını artırmalı, sektör çalışanlarına yönelik mesleki eğitim programları düzenlemeli ve (belli zamanlarda iş garanti eden) sertifikasyon sistemleri oluşturmalıdır. Ayrıca turizm sektörüne yönelik araştırma ve geliştirme projelerine yatırım yaparak yenilikçiliği (hizmet kalitesi ve teknoloji gibi konularda) teşvik etmeli ve uluslararası standartlara uyum sağlamalıdır. Tüm turizm paydaşları üzerine düşeni gerçekleştirirse işte o zaman turizmde profesyonelleşme gerçekleşebilir.