BeslenmeManşetSağlık

Hidrasyonu Sağlayan Yiyecekler ve Bilmeniz Gerekenler

İşte yüksek su içeriğine sahip bazı yiyecekler ve hidrasyon ile kalori harcaması hakkında bazı ilginç bilgiler…

Yaz sıcaklıkları arttıkça sağlığınızı korumak için susuz kalmamak oldukça önemlidir. Su içmek en basit hidrasyon yöntemi olsa da bazı yiyecekler de sıvı seviyenizi yüksek tutmanıza yardımcı olabilir.

İşte yüksek su içeriğine sahip bazı yiyecekler ve hidrasyon ile kalori harcaması hakkında bazı ilginç bilgiler…

Yüksek Su İçeriğine Sahip Yiyecekler (Yüksekten Düşüğe)

  1. Marul: Yaklaşık %96 su içeriği ile marul, en çok su içeren yiyeceklerden biridir. Düşük kalorili olup, vitamin ve mineraller bakımından zengindir.
  2. Salatalık: Yaklaşık %95 su içeriği ile salatalık, en hidrasyon sağlayan sebzelerden biridir. Ayrıca K vitamini, B vitaminleri, bakır, potasyum, C vitamini ve manganez açısından da zengindir.
  3. Kereviz: Yaklaşık %95 su içeren kereviz, hidrasyon sağlamanın yanı sıra lif, A, C, K vitaminleri ve folat bakımından da iyi bir kaynaktır.
  4. Kabak: %94 su içeriğine sahip olan kabak, C vitamini, potasyum ve magnezyum gibi değerli besinler içerir.
  5. Domates: Yaklaşık %94 su içeriğine sahip olan domates, birçok sağlık faydası ile ilişkili olan likopen başta olmak üzere antioksidanlar açısından zengindir.
  6. Dolmalık Biber: Yaklaşık %92 su içeriği ile dolmalık biber, A, C ve B6 vitaminleri ile folik asit ve lif bakımından zengindir.
  7. Karpuz: Yaklaşık %92 su içeriği ile karpuz hem lezzetli hem de oldukça hidrasyon sağlayıcıdır. A, B6 ve C vitaminleri, antioksidanlar ve amino asitler açısından zengindir.
  8. Çilek: Bu sulu meyveler, yaklaşık %91 su içeriğine sahiptir ve lif, vitaminler ve antioksidanlar açısından zengindir.
  9. Ispanak: Yaklaşık %91 su içeriğine sahip olan ıspanak, demir, kalsiyum, magnezyum ve A, C, K vitaminleri gibi besinlerle doludur.
  10. Kavun: Yaklaşık %90 su içeriğine sahip olan kavun, cilt sağlığı ve bağışıklık fonksiyonu için mükemmel olan A ve C vitaminleri ile yüklüdür.
  11. Babutsa: “Dikenli incir” olarak bilinen bu meyve, yaklaşık %87 su içeriği ile hidrasyon için mükemmel bir tercihtir. Ayrıca antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengindir.

Hidrasyon ve Kalori Harcaması:

Günlük su ihtiyacı hesaplamak ve yeterince hidrasyonu sağlamak için, genellikle kilogram başına yaklaşık 35 mililitre su içilmesi önerilir.

İşte günlük su ihtiyacınızı nasıl hesaplayabileceğiniz:

Günlük Su İhtiyacı (ml)=35×Kilonuz (kg)

Örneğin, eğer 70 kg iseniz:

35×70=2450ml

Yani, günde yaklaşık 2450 ml (veya 2,45 litre) su içmelisiniz.

Kalori Harcaması

Günlük aktiviteleriniz sırasında su içmek ve tuvalete gitmek gibi eylemlerle kalori yaktığınızı biliyor muydunuz?

İşte hızlı bir özet:

Her su içip, her idrara çıktığınız zaman bu aktivitelerle toplamda yaklaşık 15-35 kalori harcayabilirsiniz. Yani günde 10 kere idrara çıkmanız demek 350 kcal harcamanız demektir.

Her dışkılama (Büyük abdest) süre ve yoğunluğa bağlı olarak yaklaşık her seferinde 30-60 kalori yakabilir. Su içimi ve su dolu sebze ve meyve alımı hem idrar hem de daha rahat ve sık dışkılamanıza neden olur.

Sonuç olarak yazın susuz kalmamak ve bedeninizi optimum çalıştırmak adına her üç öğününüze sebze ve meyve eklemeyi unutmayın. Su açısından zengin yiyecekleri diyetinize dahil etmek, hidrasyonunuzu korumanın lezzetli ve etkili bir yolu olabilir. Günlük su ihtiyacınızı hesaplamayı ve günlük aktivitelerle yaktığınız kalorilerin farkında olmak sizi daha motive edecektir.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu