Kanser Hastalarına Yardım Derneği, aşılama programında kanser hastalarına öncelik verilmesi çağrısında bulundu.
Kanser Hastalarına Yardım Derneği’nin yapmış olduğu basın bildirisi şu şekildedir:
Yüzlerce kanser hastası aşılar hakkında ve ne yapmaları gerektiği konusunda bilgi almak için günlerdir Kanser Hastalarına Yardım Derneği ile Onkologlarını aramaktadırlar.
Kanser Hastalarına Yardım Derneği geçtiğimiz günlerde üyesi olduğu ESMO’nun organizasyonuyla birçok önemli sağlık kuruluşunun birlikte sunduğu (ESMO Avrupa Tıbbi Onkoloji Derneği) 6 saatlik Covid 19-ESMO eylem çağrısı seminerine katılmış Covid 19 aşıları ve kanser hastaları toplantısını izlemiştir.
Avrupa Tıbbi Onkoloji Derneği ESMO’dan Dr Maria Garassino konuşmasında kanser hastalarının çok daha kolay enfekte olabileceğini söylemektedir.
WHO Dünya Sağlık Örgütü’nden Dr Koachim Hombach aşılarla ilgili konuşmasında en yüksek risk kategorisinde yer alanların sağlık çalışanlarıyla topluma hizmet verenlerin olduğunu vurguladı. Bu sırayı yaşlılar ve kanser hastalarının da girdiği risk taşıyanlar kategorisinin izlediğini belirtti. Hombach, aşıların bulaşı azaltma kapasitesinin olup olmadığı yönünde ellerinde hiçbir veri olmadığından aşıdan sonra da devam etmesi gereken maske, hijyen ve mesafenin önemine dikkat çekti.
EMA Avrupa İlaç Ajansı Dr Julio Delgado Covid aşılarının, AB’ndeki diğer tüm ilaçlarla ayni standartlara göre onaylandığını söyleyerek, bu nedenle güvenlik, kalite ve etkinlik standartlarının karşılandığını belirtti. Bu aşıların sadece daha kısa zaman diliminde gerçekleştiğini açıklayan Delgado kanser hastaları üzerinde henüz çok fazla veri olmadığını vurgulayarak kanser hastalarının diğer hastalar kadar aşıdan yararlanamayabileceğini ancak güvenlik açısından hiçbir endişe olmadığının önemine dikkat çekti.
NFK Hollanda Kanser Hastaları Federasyonu Irene Dingeman ise pandemi sürecinde yaptıkları çalışmalar sonucunda Covid 19’un kanser hastaları üzerinde yüksek bir etkiye sahip olduğunu gördüklerinden, Hükümetlerini; ulusal aşılama programında kanser hastalarına öncelik vermeye davet ettiklerini, açıkladı.
Avrupa komisyonu Martine Ingvorsen konuşmasında aşıların yalnız başına yaramadığını ancak aşılamanın işe yaradığını belirtti ve Aşıyla birlikte mesafe, maske, hijyenin de önemine dikkat çekti. Aşılanma sıralaması olarak temel kamu hizmetlerinde çalışan sağlık çalışanları, kanser hastalarının da girdiği kronik hastalar gurubu ve diğer sosyal bakım çalışanları olarak sıraladı.
ESMO Avrupa Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Dr. Solonge Peters 25 binden fazla onkoloji uzmanını temsil eden bir bilim topluluğu olan ESMO’nun üye devletlere çağrısının “Tüm kanser hastalarını aşılayınız.Verileri iyi bir şekilde toplayınız” şeklinde olduğunu belirtiyor.
Türkiye’den de görüş aldığımız bazı onkologlar da tedavileri tamamlanmış kanser hastaları yanında aktif tedavi almakta olan kanser hastalarının da aşılanması yönünde görüş belirtiyorlar.
KKTC’de Bulunan Onkologlarımız ise; aktif kemoterapi alan kanser hastalarının aşı olmasını aşı verilerine sahip olunmadığından önermediklerini ancak tedavisini tamamlamış kanser hastalarının da Çin Aşısını yaptırmalarında sakınca görmediklerini, toplumun ne kadar yaygın aşılanırsa o kadar koruyuculuk olacağını vurguladılar
Onkolog Ömer Diker Kanser Hastalarına Yardım Derneğine yaptığı açıklamada; Kanser Hastaları üzerinde konuşacak olursak aktif kemoterapi alan bağışıklık baskılayıcı tedavi alan kişilerde aşıların etkinliğinin düşük olacağı düşünülerek aşı yapılması bu kişilere önerilmiyor, bu hastalara mevcut korunma yöntemlerine devam edilmesi öneriliyor dedi.
Ömer Diker buna ilaveten, aktif kemoterapi almayan sadece hormono tedavi veya hedefe yönelik tedavi alan bireylere ise aşı yapılmasını biz öneriyoruz şeklinde konuştu. Diker, aktif kemoterapi almayan hastalara mutlaka aşıyı tavsiye ettikleri vurgusunu yaptı ve ülkemizde yaygın olarak yapılan Çin aşısının Sinovac’ın etkinlik datası konusunda henüz yayınlanmış bir faz çalışması olmamakla birlikte yine FAZ 1 -FAZ 2 datası ve antikor oluşturduğuna dair net veriler olduğunu sözel olarak bir takım açıklamaların da bulunduğunu özellikle Hacettepe Hocalarından Murat Akova’nın yaptığı açıklamaları örnek olarak gösterdi ve Çin aşısının zararı olmayacağını netleştirdi.
Kanser Hastalarına Yardım Derneği bu bağlamda tedavilerini bitirmiş kanser hastalarının da aşılanabileceği görüşünün öne çıktığını bu bilgiler doğrultusunda kanser hastalarının aşı yaptırıp yaptırmayacağı kararının da yine hastanın kendi kararı olacağına vurgu yaptı.
Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail bundan başka Avrupa, Dünya ve Türkiye ile Ülkemiz uzmanlarından aldıkları bilgiler sonucunda aşıya duydukları güvenle kayıt yaptırarak aşı olacağını belirtti.
Kanser Hastalarına Yardım Derneği olarak tüm uzman görüşünün ise aşının tek başına koruyuculuğu olmadığı yönünde birleştiğini bu nedenle aşı olan herkesin Maskeyi aşı sonrasında da kullanmaya devam etmesi çağrısında bulundu.