Manşet

Nasıl Bir Başkanlık Sistemi?

Merhaba değerli okurlarım,

Son haftalarda ülke yönetiminin başkanlık sistemine geçmesi gerektiği gerek medyada gerekse sosyal medyada bayağı bir dile getirilmeye başlandı.

İstikrar ve düzgün bir yönetim açısından başkanlık sistemi benim de arzu ettiğim bir sistemdir.

Peki ama nasıl bir başkanlık sistemi olmalı?

Bence yasama ile yürütmenin tamamen ayrıldığı, seçimlerin beş yılda bir yapıldığı bir sistem ülkemizin yapısına en uygun sistemdir. Başkan ayrı, milletvekilleri ayrı seçilmeli. Milletvekillerinin bakanlıkla bir ilgisi alakası olmamalı. Başkan kendi teknokrat hükümetiyle ülkeyi yönetmeye çalışırken parlamentoda milletvekilleri yasaları çıkarmakla meşgul olmalı. Milletvekili olma hayaline giren bakan seçimden 2 sene önce görevi bırakmalı, bırakmazsa seçime girememeli.

Toplumsal kararlar mecliste ve referandumla halkta olmalı. Yürütme ise başkan ve kabinesinde olmalı. İlçelerde bölge milletvekilleri, belediye başkanları, bölge muhtarları ve belediye meclis üye temsilcileri (her partiden bir kişi) ile kurulacak temsilciler meclisleri ilçelerini ilgilendiren kararlarla ilgili söz sahibi olmalı. Halk sorunlarını temsilciler meclislerine iletip dönüş almalı. Bölge milletvekilleri, bölge sorunları temsilciler meclisinde bir karara bağlandıktan sonra parlamentoya veya ilgili bakanlıklara iletmeli ve sonuç için makul bir süre yasalara girmeli.

Milletvekili sayısı 40’ı geçmemeli. Seçime partiler liste ile girerken sıralama kavgaları parti içerisinde olmalı ve listenin 1. Sırasından itibaren kazanan sayısı kadar kişi milletvekili olmalı. Böylece en fazla oyu ben ne entrikalar çevirip alırım devri de son bulmalı.

Ülkemizin en fazla ihtiyaç duyduğu şey siyasi istikrardır. 37 yılda değişikliklerle birlikte kurulan 33 hükümetin ülkemize bir şey kazandırmadığı, aksine tüm düzeni altüst ettiği aşikar ortada iken yeni bir sistemle bu kaosun içerisinden çıkma zamanının geldiği kanısındayım.

Başkanlık sisteminin nasıl olacağı siyaseti bir kenara bırakıp ülke geleceğini düşünerek tartışılabilir ama bu çalışmaların en kısa zamanda yapılması zaruridir.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu