Ani ve plansız bir şekilde hayatımıza giren uzaktan eğitim modeli bir çok akademik takvimi, okul dışı aktiviteleri ve değerlendirmelerin döngüsünü değiştirdi. Çocuklar arkadaşlarından ayrı kaldığı gibi ekran karşısında uzun vakit geçirmeye başlayarak hiç alışmadıkları sistem üzerinden ders görmeye başladılar. Bu süreç çocukların motivasyonunu etkilediği gibi ebeveynleride zorlamaya başladı. İşine gitmek zorunda kalan ebeveynler, bilgisayar erişimi ve internet bağlantı sıkıntısı yaşayanlar, ders çalışmak için uygun bir alanın olmaması gitgide bu zorlu süreci daha da düzensiz ve yorucu hale getirdi. Yaşanılan süreç zor ama bu zorluklara rağmen öğrencilerin motive olmaları için birlikte destek vermemiz gerekiyor. Bu yazıda hem bakım verenlere hem de öğretmenlere yönelik iç motivasyonu artıracak yollardan bahsedeceğim.
Öğretmenlere yönelik motivasyon geliştirici adımlar
Ders içeriğinde öğrencilerin anlayabilecekleri ve ilişki kurabilecekleri aktiviteler, konular ve örnekleri dahil ediniz. Her öğrencinin görüldüğü, duyulduğu ve sınıfın bir parçası olduğunu hissettirmeye çalışınız. Öğrencilerin ilgi alanlarını öğrenmek ve kullanmak istiyorsanız eğlenceli online anketler hazırlabilirsiniz. Bu etkinlikler her zaman akademik olmak zorunda değil buradaki amaç öğrencilerin ilgi alanlarını öğrenmek ve katılımını artırmak olacaktır.
Öğrencilerin ders esnasında gerçek hayatla bağlantı kurmalarını destekleyin. Öğrenmiş oldukları konuyu ilgi alanlarına veya çevre ile ilişki kurmalarına fırsat veriniz. Hatta, ilgi alanları ile konuyu bağlayabilecekleri bir etkinlik tasarlayarak birbirleri ile aktif iletişimi sağlayabilirisiniz.Uzun ders süreleri yerine kısa molaların verilmesi veya eğlenceli aktivitelere yer verilerek öğrencilerin motivasyonunugeliştirebilirsiniz.
Öğrencilerin kendilerini rahatça ifade edebilecekleri bir ortam yaratarak, öğretmenlerinden veya arkadaşlarından yardım isteyebileceklerini söyleyebilirsiniz. Problemleri belirleyerek aşmaları için çeşitli taktikler ve yönlendirmeler verebilirsiniz. Ek olarak, sistemin kullanışlığını ve kolay erişebilirliğini artırmak adına hem öğrenciler hem de bakım verenler için bir kaynak listesi oluşturabilirsiniz. Unutmayın bu süreç hepimiz için yeni ve teknolojiyi takip etmek bazen zor olabiliyor.
Bakım verenlere yönelik motivasyon geliştirici adımlar
Çocukların, okul zamanındaki gibi bir rutinlerinin olması kendisini güvende hissetmesi açısından önemlidir. Özellikle,akşam yatış saati ve sabah uyanma zamanı, ders öncesi kahvaltı yapımı ve ders saatlerinde düzenli bir çalışma ortam oluşturmaya özen gösteriniz. Çocuğun ders çalışabilmesi için küçük bir köşe hazırlamak ve bu alanın dikkati dağıtacak öğelerden uzak durması gerekmektedir. Ders başlamadan önce çocuğun ihtiyaç duyacağı malzemeleri hazırlayarak masadan kalmasını ve dolayısıyla dikkatininde dağılmasını önleyecektir. Ders aralarında verilen kısa molalarda çocukların bu süreyi tablet veya telefon ile geçirmemeleri tekrardan derse odaklanmaları açısından önemlidir. Bunun yerine ihtiyaç molası veya küçük egzersizler yaparak geçirilmesi tercih edilmelidir.
Çocukların kendilerini ifade etmelerini teşvik ediniz. Özellikle yaşadığımız bu dönemdee gündemle ilgili üzüntü ve kaygı gibi duygular yaşanabilir. Duygularını, hayallerini ve isteklerini dinleyiniz. Açık bir iletişim kurarak kaygıları hakkında kanuşmalarını destekleyin ama zorlamayın. Çocukların duygularını ve ihtiyaçlarını farkına vararak eksikliklerini tamamlaması için kılavuzluk yapalım.
Çocukların öğrendiklerini merak duyarak dinleyiniz, tartışınız. Gerçek hayattan örnek vermelerine ve öğrendiği bilgileri önceki bilgilerle ilişkilendirmelerine yardımcı olunuz. Bunları aile sohbetlerine de dönüştürerek çocuk-bakım veren iletişimini güçlendiriniz.
Çocuklar ile birlikte ders dışında eğlenceli fiziksel aktiviteler, oyunlar veya ailecek sevdiğiniz etkinlikler yapmaya özen gösteriniz. Sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimleri de önemli. Yaşlarına uygun sorumluluk vererek kendi ayakları üzerinde durmalarına destek veriniz. Kendinizin veya çocuğunuzun başa çıkamadığını düşüyorsanız yardım almaktan çekinmeyiniz.