İsrailli bilim insanları hayvanlar âleminde dönüm noktası sayılan bir çalışmaya imza attı. Japon balıklarına araç kullanmayı öğreten araştırmacılar, onların karada gezinme ve yönlerini bulma yeteneğinin olduğunu ortaya çıkardı.
Çalışma kapsamında tekerleklerin üzerine yerleştirilen bir akvaryumda bulunan altı Japon balığı, aracı odadaki belli hedeflere sürmeyi başardı. Bir tanesi ise etrafı keşfetmek için kendi kendine gezintiye çıktı. Uzmanlar, balıkların karada manevra yapabilmesi ve navigasyon anlayışlarının doğal çevreleriyle sınırlı olmadığının kanıtlanmasının, onların karmaşık yapılara sahip canlılar olduğu anlamına geldiğini söyledi.
İsrailli araştırmacılar, balıkları araba kullanmak için eğittikten sonra, onların karada gezinme yeteneğine sahip olduğunu keşfetti.
Ben-Gurion Üniversitesi’ndeki bilim insanları, balıkların sürebilmesi için bir FOV (Fish Operated Vehicle) geliştirdi. Robotik araba, aracın zemin konumu ve monte edilmiş bir su tankının içindeki balığın bulunduğu yer hakkında veri toplamak için darbeli lazer ışığı kullanan bir uzaktan algılama teknolojisi olan LİDAR ile donatıldı.
Araç Kullanmayı Öğrenmeleri Uzun Sürmüyor
Science Direct adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yazarlarından Shachar Givon, “Şaşırtıcı bir şekilde, balığın aracı kullanmayı öğrenmesi uzun sürmüyor. İlk başta kafaları karışıyor. Ama kendi hareketleri ile FOV’un hareketleri arasında aralarında bir ilişki olduğunu çok çabuk fark ediyorlar” dedi.
Bununla birlikte araştırmaya, her biri yaklaşık 10 sürüş dersi alan altı Japon balığı katıldı. Balıklar, araştırmacılar tarafından belirlenen bir hedefe ulaştığında, mamayla ödüllendirildi.
“Bazılar Daha İyi Sürücü”
Biyoloji profesörü ve sinirbilimci Ronen Segev, bazı Japon balıklarının diğerlerinden daha iyi sürücü olduğunu belirterek, “Aracı mükemmel bir şekilde kontrol edebilen çok iyi balıklar vardı. Ancaki sürüş konusunda daha az yetkin olan vasat balıklar da gördük” dedi.
Diğer taraftan, bilim insanları bir balığın, doğal su ortamının dışında gezinmek için bilişsel yeteneğe sahip olduğunun anlaşılmasının, hayvanların temel navigasyon becerilerine ilişkin bilimsel bilgileri genişleteceğini vurguladı.
“Dünyadaki Tek Akıllı Canlı İnsanlar Değil”
Segev, “Biz insanlar kendimizi çok özel görüyoruz ve çoğumuz balıkların ilkel canlılar olduğunu düşünüyoruz. Bu doğru değil. Bizden başka çok önemli ve çok akıllı canlılar da var” dedi.
Kendi Başına Gezintiye Çıktı
Bir bilgisayar bilimcisi ve sinirbilim araştırmacısı olan çalışmanın ortak yazarı Ohad Ben-Shahar ise balıkların belirlenen hedeflere ulaşmasının yanı sıra, binada gezintiye çıktıklarını ekledi. Ben-Shahar, “Bir Japon balığının tüm binada kontrolümüz olmadan gezinti yapmasına izin verdik ve etrafı keşfetmeye başladığını gördük. Koridorlardan birine girdi ve gizlice kaçmaya başladı” dedi.
Kaynak: NTV HABER