ManşetTurizm

Güzel ‘Ada Kıbrıs’, O Zaman ‘Visit North Cyprus’ Ama İlk Önce ‘Go To Kyrenia’

Her ülke için olduğu gibi, ülkemiz tanıtım faaliyetleri için de sosyal medya platformları çok önemlidir.

Her ülke için olduğu gibi, ülkemiz tanıtım faaliyetleri için de sosyal medya platformları çok önemlidir.

Günümüzde sosyal medya platformlarının öneminden bahsetmek çok da gerekli değil.. Öyle bağımlı bir haldeyiz ki, araba sürerken, yemek yerken ve hatta uyurken bile (ki örnekler sabaha kadar çoğaltılabilir) sosyal medya kullanmaya devam ediyoruz.

Bunlar arasında Instagram, Facebook vb. siteler ön plana çıksa da sektörümüz için önemli platformlar arasında TripAdvisor, HolidayCheck gibi önemli kanallar da bulunmaktadır. Geçen aylarda katıldığım bir TV programında, gençlerin ve alanında uzman kişilerin belli görevlerde daha ciddi sorumluluklar alması gerektiğini savundum.

Burada yeni mezun, açık fikirli ve heyecanlı kişiler ve “social media specialist” dediğimiz uzmanlara tanıtım aşamasında çok büyük iş düşüyor. Bunları yaparken yıllarını bu işlere vermiş Latif İnce gibi tecrübeli kişilerden de destek alınırsa olayın bambaşka bir boyut alacağı inancındayım. Sahip olduğumuz değerlere sahip çıkma noktasında ise de vatandaşlar olarak bize çok büyük bir görev düşmektedir.

Öncelikle geçenlerde Girne Belediyesine ait bir platform olan Go to Kyrenia’nın yaptığı bir uygulamadan örnek vermek isterim. Burada ilk hedef sayfa takipçilerini arttırmaktı ve ücretli olan konser veya tiyatrolar için belli kotalar konularak, beğen, paylaş, takip et ve iki kişi etiketle başlıklarını ön plana çıkararak uygulamaya katılanlar çekilişe sokuldu. Bununla birlikte yazımın başlığında ön plana çıkardığım üzere, bu gibi platformların birbirlerini etiketleyerek etkileşimi artırmaları gerekir. Katkıda bulunanlar, etiketle, ‘tag’ yani @ ve doğru ‘hashtag’ler (#) kullanarak etkileşim kolayca artırılabilir.

Çok yeni olmasına rağmen güzel işler yapan Ada Kıbrıs platformu (@adakibrisim), yabancılara bir tık daha fazla hitap eden (@visitncy) ve ‘Go to Kyrenia’ gibi bölgesel alanlarda çalışan ve örnekleri çoğaltılabilecek ülkemizdeki ve konu başlıkları alakadar olan yurt dışındaki tüm platformlar birbirlerini etiketleyerek ve tam alakalı ise katkıda bulunarak dikkati daha da fazla artırabilir. TripAdvisorden bahsetmişten, sahi kaçımız bir turizm işletmesi hakkında daha önceki yorumlara bakarak seyahat gerçekleştiriyor?

Bu sayı ülkemizde az olsa da Avrupa turisti için azımsanmayacak rakamlardadır. Online platformların kaç tanesini, kaç işletmemiz profesyonel anlamda kullanmaktadır? Burada devlet turizm kanalları kadar özeldeki işletmelere de görevler düşmektedir. Bir işletmeye can vermek onun daha ön plana çıkmasını sağlamaksa eğer, turizm için fiziken (ki bazen yüzü aşan katılımcı rakamları ortaya çıkıyor) katılınan fuarlar kadar sosyal medya tanıtımlarına da bütçe ayrılmalıdır. Koskaca devlet kurumları (genel ve yerel ayırmaksızın) otel, otel gezip sosyal medyada reklam mı yapacak? dediğinizi duyar gibiyim… Gerekirse evet yapılacak!

Ülkeye ait gastronomi haritaları çıkarılıp, ‘eko’ ve ‘sürdürülebilir turizm’ kavramlarının sadece sözde kalmaması için ve hatta ‘erişilebilir turizm’ gibi kavramların hayat bulması için işletmeler (sadece oteller değil! turizm kavramı içine giren tüm işletmeler) tek tek gezilip sosyal platformlara entegre edilecek, işletme sahibi insanların dertleri dinlenecek ve daha iyi pazarlama yapılması adına çareler aranacak… Ancak bu şekilde tanıtım faaliyetleri daha iyi duruma gelebilir.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu