Tarımsal arazilerin korunmasına yönelik bir yasa bulunmaması, KKTC’deki tarım arazilerinin giderek betonlaşmasına neden oluyor; Üretim, inşaat sektörüne kurban gidiyor.
Yeterli desteği göremeyen çiftçi tarımı bırakıyor; çocukları da arazileri satıyor…
Kıbrıs’ın kuzeyinde 870 bin dönüm tarım arazisi bulunuyor ancak ne kadarının yok olduğuna ilişkin net bir rakam yok. Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam’a göre binlerce dönüm, tarım arazisi olmaktan çıktı.
“Toprağımızı kanla aldık” cümlesini dilinden düşürmeyenler, toprakların yabancılara satılmasına ses çıkarmıyor; kaldı ki tarımda arazilerin betonlaşması kime satıldığından daha büyük önem kazanıyor…
Toprak Koruma Yasası taslağı ise 2018 yılından beri tozlu raflarda…
Bu yıl buğday üretiminde de ciddi oranda düşüş yaşandı. 10 yıl öncesine kadar 150 bin ton buğday üretilirken, bu rakam bu sene 13 bin tona kadar düştü. Geçtiğimiz sene ise 30 bin tondu.
Üretimin düşmesi, hayvancılık sektörünü de ciddi oranda etkiliyor. Dışa bağımlılık artıyor; maliyetler yükseliyor…
Tarımdaki tek sorun tarım arazilerinin giderek betonlaşması değil elbette. İklim değişikliği ile birlikte sel, dolu, kuraklık gibi nedenlerle de kayıpların ciddi boyutlara ulaşması…
Asıl mesele, eğitimde olduğu gibi tarımda da bir devlet politikası olmaması; değişen şartlara ayak uyduramaması; bilimsel yöntemlerden uzak kararlar alınması ya da hiçbir kararın alınamaması…
Bu durum yeni Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş’un gelmesiyle değişebilecek mi? Zira Bakan Çavuş, bir dönem başkanlığını yaptığı Çiftçiler Birliği’nde Toprak Koruma Yasası taslağını hazırlayan kişi.
Bakanlık koltuğunda ‘çiftçiliği’ mi ağır basacak? Partisinin siyaseti mi?
Bunu hep birlikte göreceğiz…
Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam’la MESELE’de ‘toprağı’ konuştuk. Neler yapılıyor? Neler yapılmalı? Tarımda ne noktadayız?
Haberin devamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz;