Bel ağrılarına benzer bir prevalansa sahiptir fakat iş-zaman kaybı ve nörolojik defisit daha az görülür. En sık olarak boyun ağrısı şeklinde görülmekle birlikte ekstremite ağrılarına da sebep olmaktadır.
Boyun ağrısı sebepleri neler olabilir?
-Kas ve bağ zedelenmeleri
-Travmalar
-Osteoartrit (Kireçlenme)
-Boyun fıtığı
-Romatizmal hastalıklar
-Omurga kanalında daralma
-Psikolojik faktörler
Risk faktörleri nelerdir?
Boyun ağrısının başlamasında ve devam etmesinde birçok çevresel ve kişisel faktörün neden olduğu genel kabul görmektedir. Boyun ağrısı kadınlarda, erkeklere göre daha sık olduğu ve ağrı orta yaşta daha fazla görülmektedir. Bunun yanı sıra, genetik, meslek, emosyonel problemler, düşük mesleki tatmin, sedanter çalışma postürleri, sedanter yaşam, kötü fiziksel çalışma ortamı, etnik köken ve sigara kullanımı boyun ağrısı için risk faktörü olarak gösterilmektedir.
Sıklıkla baş ağrısı ve omuz kuşağı ağrıları, servikal ve üst torasik kasların spazmı ile birliktedir. Günlük yaşam aktivitelerindeki stresler, statik postürün sürdürülmesi ve uyku alışkanlıkları önemli etmenlerdir. Yüksek veya alçak yastık kullanımı, yüzükoyun yatış pozisyonları, başın öne tiltte olduğu pozisyonların kullanılması boyun ağrılarını tetikleyebilir.
Boyun ağrısının fizyoterapisinde temel prensipler;
-Ağrının azaltılması
-Kas boy uzunluğunun ve kuvvet dengesinin sağlanması
-Postüral re-edukasyon
-Servikal hareketlerin restorasyonu
Kuvvet ve fonksiyonun düzeltilmesi
Mutlaka değerlendirme yapılmalıdır. Ağrıyı başlatan ve artıran nedenler, ağrının lokalizasyonu, ortaya çıktığı zaman dilimi, şiddeti ve tipi belirlenmelidir. Boyun ağrılı hastalar, hastalık süresine göre akut (6 haftadan az), subakut (6 hafta- 3 ay arası) ve kronik (3 aydan fazla) olarak sınıflandırılmaktadır. Hastalık süresi hastalığın progresyonunu belirlemek için en iyi yol olabilir.
Nelere dikkat edilmelidir?
– Omuzda çanta kullanma alışkanlığının giderilmesi.
– Uyurken boyun altında küçük bir yastık kullanımı baş ve boyun düzgünlüğünü sağlayabilir.
– Sırtüstü veya yan yatış pozisyonu yüzükoyun pozisyonuna tercih edilmelidir.
– Uzamış oturma pozisyonundan, uzun süre telefon kullanımından kaçınılmalı, bilgisayar veya televizyon karşısında geçirilen zaman modifiye edilmelidir.
– Bel problemlerinde olduğu gibi boyun problemlerinde de gecikmeden doktora başvurulmalıdır. Kronikleşirse tedavi süresi uzar ve daha geç iyileşme olur.
– Değerlendirme yapıldıktan sonra tedavi sürecine uyularak, kişiye uygun egzersiz programı yapılmalıdır.