Günümüzde dünyada spor dalları içerisinde ilk sırayı alan futbol, ekonomik bir sektör haline gelmiştir. Futbolun içerisinde dönen para, birçok ülkenin ekonomik gücünden daha fazladır. Futbolu oynayan futbolcuların aldıkları paralar ise, ailelerin çocuklarını futbola yöneltmesine sebep olmaktadır
Son dönemlerde maçları izlerken takımların isimlerinden çok oynadıkları futbol kalitesi dikkat çekicidir. Çünkü takımların oynadıkları futbolda fiziksel ve motorik özelliklerinin değil de ( çünkü bilimsellik tüm takım sporcularına ayni oranda etki ediyor) önümüzdeki birkaç yılda teknik kapasitesi üst düzey futbolculara sahip takımların başarılarının konuşulacağına inanmaktayım. Teknik kapasitesi üst düzey sporcular zaten oynadıkları maçlara etki etmeye devam ediyorlar. Bizde ise ciddi paraların harcandığı liglerimizde ise bu anlamda çok ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Tabi buna birçok yan etkeninde (saha kalitesi, tesis, antrenman sayıları vb gibi) ettiğini göz önünde bulundurmalıyız.
Futbolcuların aldıkları astronomik rakamlar, kulüpleri alt yapılara yönlendirmeli ve bu konuda yatırım yapmaya zorlamalıdır. Dünyada özellikle Avrupa ülkelerinde kulüpler sistematik bir şekilde bu konuya el attıkları halde, ülkemizde alt yapı konusu, çok konuşulmasına rağmen, bilimsel verilere dayalı ve çağdaş bir sistematik içerisinde yapılandırılamamıştır.
Peki, Çağdaş bir alt yapının amaçlarına ulaşmak için neler yapılmalıdır? Bunların sadece bir kısmı ise şöyle;
- Futbol kulüpleri, geçmişlerini ve var olan yapılarını da dikkate alarak yeniden alt yapı örgütlenme modellerini oluşturmalıdır. Bu model hiyerarşisi içerisinde yetki, sorumluluk ve görevler net olarak ortaya konulmalıdır.
- Futbol kulüpleri, geçmişleri ile ilgili tüm kulüp bilgilerini ve geleceğe yönelik plan, programlarını ayrıntılı bir şekilde ele almalı ve arşiv oluşturmalıdır.
- Sonunun nereye varacağı belli olmayan hedefler belirlememelidir.
- Futbol kulüpleri, alt yapıda, eğitici formasyonuna sahip, insan sevgisi ile dolu, kişilikli, dürüst, iş ahlakına sahip, konusunda uzman, çağdaş gelişmelere ayak uydurabilen ve bunları takip edebilen, insan ilişkilerinde iletişimi çok iyi, yeniliklere açık, takım ruhunu seven ve bilen, öz güveni yerinde, eğitim ve kültür durumu yüksek, liderlik özellikleri taşıyan bir antrenör kadrosu oluşturmalıdır.
- Tüm antrenörler, kulüp yapısı içerisinde alt yapı sisteminde, kendi kategorileri ile yükselmeli ve en az 4-5 yıllık sözleşme yapmalıdır. Sisteme uyum sağlayamayanlar sözleşmede belirlenecek kriterler ve anlaşma şartları doğrultusunda sistem dışı kalmalıdır. Tüm antrenörlerin raporlandırma ve denetimleri sürekli olmalıdır.
- Alt yapı kadrosuna oluşturacak antrenörler en az 4-5 yıl başka bir takıma gitme ve çalıştıkları Futbol Kulübünün A Takımında çalışma düşüncesinde kesinlikle olmamalıdır.
- Kulüplerde antrenör seçiminde, adama göre iş değil, işe göre adam ilkesine özellikle dikkat edilmelidir.
- Alt yapılarda, her kategoride mümkün olduğunca kendi takımıyla müsabakalara katılmalı, büyük yaşa sahip futbolcularla, küçük yaş kategorilerindeki şampiyonalara katılmamalıdır.
- Tesisleşme ve buna bağlı olarak futbolcuların gelişimlerine olanak sağlayacak bilimsel ortamların oluşturulması
- Alt yapılarda, futbol eğitiminin yanı sıra, çocuk ve gençlerin sosyalleşebilme süreçlerine pozitif katkılar sağlanması konusunda daha organize çalışmalar yapılmalıdır. Yazamadığım birçok diğer konular üzerinde de yoğunlaşılmalıdır.
Tüm bu gelişmeler ne zaman kulüpler tarafından ele alınır bilemiyorum ama geleceğimizin ve birçok alanda yetenekli sporcu sayımızın var olması temennisi ve dileği ile…