ManşetPsikoloji

Çocukların Öz Denetim Becerilerini Geliştirecek Yöntemler

Öz denetim, kişinin zaman ve değişen koşullar altında kendi hedefine yönelik faaliyetlerde yön gösterebilme kapasitesi olarak ifade edilebilir. Bir diğer değişle kişinin davranışlarını, duygularını ve arzularını kontrol edip, düzenleyebilme becerisidir. Kişinin hedeflere ulaşabilmesi, olumsuz sonuçlar doğuracak dürtü ve duygulardan kaçınabilmesi için gereklidir. Öz denetimi gelişmiş olan bir birey kendi fikirlerini, davranışlarını ve bunların sonucunun ne olacağını iç gözlem sayesinde belirleyebilir.

Öz denetim, çocukluk döneminde başlayıp, ergenlik dönemine kadar gelişmeye devam eder. Öz denetim gelişiminde biyoloyi, sosyal ve çevrsel faktörler kritik bir rol oynamaktadır. Özellikle, ilk üç yaşta çocuklar davranışların sonuçlarını düşünmekte ve davranışları sonuçlara göre düzenlemekte zorlanabilirler. Bu yaş grubundaki çocuklar ancak dışarıdan gelen uyarılar (bakım veren kişiler) ve/veya kendi deneyimleri ile davranışlarını düzenleyebilirler. Örneğin, yanan bir mumu eli ile söndürmeye veya dokanmaya çalışan bir çocuk, canı acıdığı için bir sonraki deneyiminde yanan bir muma dokunmak istemez. Bu doğal seyreden bir öğrenme sürecidir. Çocuk kendi deneyimiyle, yanan mumun canını yaktığını öğrenmiştir ve artık deneyimle öğrendiği bilgiyi hayata geçirir ve sıcak bir maddeye artık dokunmaz, kendini korur.


Bir diğer öğrenme çeşidi çocuğa bakım veren kişi tarafından uygulanır ve bunun amacı çocuğu dış tehlikelerden korumaktır.Bu davranış biçiminde çeşitli uyarılar ile çocuğun zarar göreceği eylemleri yapmaması gerektiğini öğretir. Örnek olarak, yanan muma dokunmaya çalışan çocuğa ‘cıs’ diyerek engel olmaya çalışılmasıdır.

Öz denetim becerilerini kazanamayan çocuklar, istediği şeylerin hemen alınmasını ve gerçekleşmesini bekleme, sınırlara ve kurallara uymama, sorumluluk almaktan kaçınma davranışı gösterebilirler. Dürtü kontrolü olmayan çocuk, sonuçta zarar görse de aynı yanlış davranışları defalarca tekrarlayabilir.

Öz denetim ve kontrol nasıl kazandırılır?

Çocuklar, öz denetimlerini ve becerilerini bakım veren kişilerden ve daha sonra öğretmenlerinden kazanırlar. Bu nedenle aile çocuk ilişkisi öz denetim ve beceri kazanım konusunda kritik bir önem taşımaktadır. Araştırmalara göre, olumlu aile stratejileri (ör., yönlendirme) çocuklarda daha iyi deneyim kazanılması ile ilişkili olduğunu ve olumsuz ebeveyn stratejileri (ör., zorlayıcı davranış) çocuklarda sınırlı öz düzenleme ile ilişkisi olduğu bulunmuştur (Karreman et al.,2006; Valcan et al., 2017).

İlkokul çağına gelmiş bir çocuk o güne kadar hiçbir sorumluluk almamışsa, yapması gereken sorumlulukları onun yerine başkaları yapmışsa çocuğun öz denetim becerisi de gelişmemiş denilebilir. Çoğu zaman kontrolcü ebeveyn tutumları olarak gördüğümüz bu davranışlar, çocuğun yerine oyuncaklarını toplamak, yemek tabağını veya bardağını yerine kaldırmasına izin vermeden onun yerine kaldırmak öz denetim davranışın gelişimini engel olabilmektedir. Bu nedenle öz denetim becerisi gelişiminde dikkat edilmesi gereken stratejiler bulunmaktadır.


Peki çocuklarda öz denetim becerisinin gelişimi için neler yapılabilir?

Çocuklar için rol model olunuz! Küçük çocukların en sık kullandığı öğrenme modeli taklittir. Örneğin, aile tatiliniz için veya istediğiniz bir eşya için para biriktirme yöntemlerinizi çocuğunuz ile paylayaşabilirsiniz. Çocuklar söylenenlerden ziyade davranışları örnek alırlar. Bu yüzden öğüt vermek yerine doğru rol model olmak onlara sorumlu bireyler olmaları yolunda büyük katkı sağlayacaktır.
Çocuklara uygun ve anlaşılır sorumluluklar verilmelidir. Bu sorumluluklar yaş, algı, yetenek ve ihtiyaca uygun bir şekilde belirlenmeli ve bu görevleri yerine getirdiğinde takdir ederek çocuğun bilincinin oluşmasında büyük katkı sağlayabilirsiniz. Uygun ve yönlendirici olunması için çocuğa seçenekler sunarak seçim yapma şansı vermek, karar verme mekanizmalarını geliştirerek kendini denetleme becerisini oluşturmaktadır. Tüm bu disiplin ve sorumluluk eğitimi gerçekleşirken tutarlılık ebeveynler için en önemli kuraldır. Bakım veren kişiler kurallar ve sorumluluklar konusunda hem fikir olmaları son derece önemlidir
Kurallı oyunlar oynayarak nitelikli zaman geçirebilirsiniz. Oyunları kurallarına göre uygun oynanması kontrolün öğrenilmesinde yardımcı olurken hem de nitelikli zaman geçirmiş olursunuz.Örneğin, sırayı beklemek, kendi isteğine göre değil de zar sayısı kadar ilerlemek.
Çocuğunuz ile ‘A, B, C plan’ geliştirme pratiği yapınız.Çocuklar ile plan geliştirme için fikir çalışmaları yapınız. Eğer birinci plan işe yaramazsa geri dönecek veya düşünecek diğer planları olduğunu öğrenecektir.
Çocuklara ulaşabilir hedefler belirlemeyi öğretiniz. Bu konuda sorular sorarak plan oluşturmasında yardımcı olabilirsiniz. Örneğin, ‘İstediğini elde etmek için şu an neler yapıyorsun’, ‘planında başarılı olman için ihtiyaçların nelerdir?’ gibi sorular ile hedeflerini ulaşmasında destek verebilirsiniz. Hedef belirleme planı, ilkokuldan üniversiteye ve hatta iş hayatında çocuk için önemli bir kazanç sağlayacaktır. Bu süreç esnasında hedefe ulaşıldığında takdir ederek kutlayabilirsiniz. Eğer hedefulaşılamadıysa tekrar üzerinden geçerek ‘neden ulaşılamadı?’, nerelerde sorun yaşandı?’, neler engel oldu?’ soruları üzerinden konuşarak farklı adımlar oluşturmayı deneyiniz.
Ceza ve bağırmakla öz denetim kazandırılmaz!Çocukların zarar verici veya yanlış davranışı gözlendiğinde azarlamak veya cezalandırmak yerine duygularını ve beklentilerini “ben” dili kullanarak ifade etmesi, çocuğa hatalarını telafi etme olanağı sağlaması daha etkili bir disiplin uygulaması olacaktır.  Katı disiplin veya cezaalaryerine sağlıklı bir iletişim kurarak sevgi ortamı inşa etmek daha faydalı olacaktır.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu