Herkese Merhaba, Girneli Gazetesinde bu ay ki konum, Donuk Omuz. Çoğu insanın hareketsiz ve ya yanlış hareket yapmasıyla birlikte birçok sağlık problemi meydana geliyor. Bu konuda daha bilinçli olabilmek adına, hemen hemen her yazımda egzersizin önemini vurguluyorum.
Donuk Omuz (Adeziv Kapsülit) nedir?
Omuz eklem kapsülünün daralması, kalınlaşması, iltihaplanması ve eklem içi sıvının azalmasına bağlı olarak eklem hareketini kısıtlaması şeklinde ortaya çıkar.
En basit ifade ile omuz hareketlerinin büyük ölçüde kısıtlandığı bir hastalıktır. Kolunuzu baş üzerine kaldırma sırasında zorluk, diğer omuza dokunamamak veya kolu arkaya götürememek gibi omuz hareketlerinde kısıtlılık, donuk omuzun ilk belirtileridir.
Donuk omuz genellikle tek başına ortaya çıkabileceği gibi, bazı durumlarda şeker hastalığına, hemiplejiye, akciğer kanserine, tiroid hastalıklarına sekonder olarak da görülebilir.
Sıklıkla kimlerde görülür?
– Kadınlarda
– 40-65 yaş arası
– Omuzunda tekrarlayan travma öyküsü olanlarda
– Nörolojik hastalıklarda
– Depresyon ve yoğun stres altında olanlarda
– Şeker hastalarında ( Donuk omuzda başlıca ve belki de en önemli faktör, eşlik eden diyabettir. Diyabet hem donuk omuz için en önemli etyolojik faktör hem de hastalığın seyri ve tedaviye yanıt açısından kötü prognostik faktördür.
Klinik şikâyetler:
– Omuzun hem aktif, hem de pasif hareketlerinin hepsi kısıtlanmıştır.
– Hastalığın ilk dönemlerinde kolun en küçük hareketinde bile ortaya çıkan şiddetli ağrı vardır. Elbisesini giyememek, saçını tarayamamak vs.
– Ağrıdan dolayı gece uykudan devamlı uyanmak.
– Zamanla ağrı azalır ve yerine omuz hareketlerinde kısıtlanma gelir.
– Donuk omuz genellikle tek omuzda olur. Ancak vakaların 1/3’ünde her iki omuz hareketlerinde kısıtlanma vardır.
Donuk Omuz Evreleri:
Donuk omuzda klinik tablo genellikle üç evre şeklinde seyreder.
- Evre: Omuzda başlayan şiddetli ağrıyı ilerleyen zamanda eklem tutukluğu takip eder. Omuz ağrıları özellikle geceleri daha da şiddetlenir.
- Evre: Donuk omuzun ikinci evresinde ağrının kısmen hafiflediği gözlemlenebilir. Fakat tutukluk devam eder ve hastalar, günlük işleri yaparken omuz hareketlerini yapamaz hale gelir.
- Evre: Ağrıların azaldığı, omuz ekleminde tutukluk ve hareket kısıtlılığının giderek azalmaya başladığı iyileşme evresidir.
Donuk Omuz Tanısı Nasıl Konur?
Donuk omuz tanısı dikkatli bir hasta öyküsü ve fizik muayene ile konur. Omuz ekleminin durumu kontrol edilir. Bazı durumlarda ultrason ve MR gibi daha ileri görüntüleme yöntemlerine ve laboratuvar incelemelerine başvurulabilir.
Donuk Omuz Nasıl Tedavi Edilir?
Donuk omuz tedavisinde amaç ağrıyı hafifletmek, eklem hareket açıklığını ve fonksiyonelliği geri kazanmaktır. Bu amaçla ağrı kesici ve anti-enflamatuvar ilaçlar, kas gevşeticiler, eklem içi lokal anestezik veya kortizon enjeksiyonları yararlı olabilir. Erken dönemden itibaren eklem hareket açıklığının korunması önemlidir. Bu amaçla fizik tedavi ve egzersiz uygulamalarını içeren bir rehabilitasyon programına başlanması gerekir.
Fizik tedavi ve egzersizler omuz hareketlerinin tekrar kazanılmasını sağlar. Uzun tedavilere rağmen hastalık iyileşmezse cerrahi müdahale de gerekebilir. Cerrahi müdahale yapılsa bile uzun süreli rehabilitasyon programları uygulanmalıdır.
Sıklıkla söylediğim bir şey, hastalık aynı olsa bile her insanda farklı bulgularla ortaya çıktığıdır. O yüzden her hasta değerlendirildikten sonra tedavi programı bireye özel hazırlanmalıdır. Umarım sizlere faydalı olabilmişimdir, sağlıkla kalın.