Evdeki Havayı Temizleyen Bitkiler
Ev ve iş yerlerini tasarlarken bitkilere de yer vermek tasarımın olmazsa olmaz bir parçasıdır. Tasarımın yaşayan unsurları olmakla birlikte, iç mekân bitkilerinin havayı temizleme gibi özelliklerinden de yararlanılmalıdır.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre zamanımızın ortalama %90 gibi çok çok büyük bir bölümünü kapalı mekânlarda geçiriyoruz. Bu da özellikle ev ve iş yerlerimizdeki havanın kalitesini son derece önemli bir hale getiriyor.
– Yapı malzemelerindeki radon gazı iç mekânlar yeterince havalandırılmadığında açığa çıkıyor ve akciğerlere zarar verebiliyor.
– İç mekânlardaki hava kirliliği kronik bronşit ve diğer solunum rahatsızlıklarına yol açabiliyor.
– Oksijen azlığı baş ağrısı, halsizlik ve hafıza problemlerine neden olabiliyor.
– Boya, deterjan, böcek ilacı, mürekkep ve plastik ürünlerinde bulunan benzen gözlerde, cilt ve boğazda rahatsızlığa, baş dönmesi ve mide bulantısı ve çarpıntıya sebep olabiliyor.
– Boya, mürekkep, yapıştırıcı ve vernikte bulunan, kuru temizlemede kullanılan trikloretilen mide rahatsızlıkları, iştahsızlık, uyku sıkıntısı gibi problemler doğurabiliyor.
– Boya, elyaf, cila ve kauçukta kullanılan ksilen deride tahriş ve yara, gözlerde kaşınma ve yanmaya neden olabiliyor.
– Sentetik elyaf, kumaş boyaları ve naylonda bulunan amonyak solunum yolları ve akciğerler için ciddi sorunlar yaratabiliyor.
– Özellikle tuvalet kâğıdı ve peçete gibi kâğıt ürünlerinde, sigara dumanında bulunan formaldehit astım ve çeşitli alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor.
Yukarıda da belirtildiği gibi evlerimiz ve iş yerlerimizin hava kalitesini artırmamız, sağlığımız açısından son derece önemlidir. Hava kalitemizi artıracak bitkilerimizi gelin birlikte inceleyelim.
Phoenix Roebelenii, Pygmy Date Palm, Cüce Hurma
Tek ve ince olan gövdesinin yüksekliği ender olarak, 300cm üzerine çıkabilen bir hurma palmiyesidir İnce, tüysüz, parlak yeşil, zarif yapraklarının uzunluğu 90-150cm e ulaşır. Yapraklar gövdeden ışıksal olarak çıkarlar ve aşağı doğru sarkarlar. İnce ve kısa gövdesi, parlak, uzun ve sarkık yaprakları ile çok zarif bir hurmadır. Gün ışığı ihtiyacı vardır, aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Havayı temizlemede ksilen ve formaldehite karşı etkilidir.
Nephrolepis Exaltata, Sword Fern, Aşk Merdiveni
Nemli, yarı gölge alanlara bayılırlar. Banyoda sorunsuz yetiştirebileceğiniz bir kaç bitkiden biridir. İç mekânda havayı en çok temizleyen bitkilerin başında gelir.
Nemli ortamlardan hoşlanırlar. Yapraklarını zaman zaman spreyle ıslatmanızı seveceklerdir. Yaz ve bahar döneminde gelişim dönemidir ve bu dönemde düzenli sulanırlarken, kışın sulama azaltılmalıdır. Havayı temizlemede ksilen ve formaldehite karşı etkilidir.
Chlorophytum Comosum, Spider Plant, Kurdele Çiçeği
Yumru kök yapan bitki uzun süre susuzluğa dayanabilir. Her dem parlak yaprakları, sezon döneminde açan beyaz çiçekleri ile kalıcı, çok yıllık bir bitkidir. İç mekân bitkileri arasında en iyi hava temizleyen 3 bitkiden biridir. Oksijen bitkisidir.
Aglaonema Modestum, Chinese Evergreens, Anglonema
Evlere en uyumlu nadide bitkilerdendir. Havasız, loş ışıklı kuytu dip köşelerde bile bozulmaz. Ama en güzel gelişimi güneşli pencere önünde olur. Yaz aylarında öğle saatlerinin tepe güneşini direkt değil pencere tülü ardından almalıdır. İhmallere dayanıklıdır. Her türlü hastalıklara direnci yüksektir. Havayı temizlemede formaldehit ve benzene karşı etkilidir.
Chamaedorea Seifrizii, Bamboo Palm, Bamboo Palmiyesi
Bambu palmiyesinin görünümünün bozulmaması için fazla kuru havadan, fazla yakıcı güneşten ve sulama ihmallerinden iyi korunması gerekiyor. Yaz aylarında öğle civarı güneşini almamalı veya filtrelenmiş olarak almalı. Havayı temzilemede ksilen ve formaldehite karşı etkilidir.
Ficus Benjamin, Weeping Fig, Benjamin
Özellikle evlerde, ofislerde sıkça rastladığımız iç mekân bitkisi olan benjamini bilmeyenimiz yoktur. Sık dallanan benjamin, bolca yaprağa sahiptir. Benjamini aşırı güneşten korumalısınız, ışığı bol nemi yüksek ortamlardan hoşlanır. Sıcaklık isteği ise 18-24 C derecedir. Özellikle yaz aylarında olmak üzere yapraklarına sprey yardımıyla su püskürterek bitkinizi canlandırabilirsiniz. Güçlü hava akımı olmayan bir ortamda yetiştiriniz. Havayı temizlemede ksilen ve formaldehite karşı etkilidir.
Sansevieria Trifasciata, Snake Plant, Paşa Kılıcı
Sansevieria salon, ofis süs bitkisi olarak kullanılır. Susuzluğa kaktüsler kadar dayanıklıdır. Evlerde, ofislerde bir kenarda unutulmaya dayanıklılığı yüksektir. İç mekânlara oksijen sağlamada diğer bitkilerden çok daha etkilidir. Havayı temizler. Geceleri oksijen açığa çıkarır. Havalandırma sorunu olan ofislerde çok sayıda bulundurulmalıdır. Çünkü kırtasiye malzemelerinden yayılan zararlı gazları çeker alır. Dekorasyon amacı ile yetiştirilir. Bu yüzden toprağının kalitesine, iyi bakıma dikkat edilmelidir. Yoksa güzel bir görünümü olmaz. Trikloretilen, formaldehit, benzen ve ksilene karşı etkilidir.
Dracaena Marginata, Dragon Tree, Drasena
Bakımı kolay, ihmallere dayanıklı, sulama düzensizliklerinde (çok aşırı susuz kalmadıkça) büyümeye devam eden, yetersiz gün ışığına bile uyum sağlayan bir süs bitkisidir. Fakat yerinin son derece havadar olması çok önemlidir. Trikloretilen, formaldehit, benzen ve ksilene karşı etkilidir.
Spathiphyllum Mauna, Peace Lily, Barış Zambağı
Doğrudan güneş ışığına maruz kalmayı sevmeyen barış çiçeği için en ideal ortamların aydınlık ortamlar olduğunu söyleyebiliriz. Doğrudan güneş almayan ama çok da gölge olmayan alanlarda barış çiçeğini çok rahat bir şekilde yetiştirebilirsiniz. Barış çiçeğinin yapraklarına ara ara sprey ağızlıklı bir su kabıyla su püskürtebilir, nemlenmesini sağlarken yapraklarının temizlenmesini de sağlayabilirsiniz. Trikloretilen, formaldehit, benzen, ksilen ve amonyağa karşı etkilidir.