Kripto para birimleri artık hükümetler ve küresel büyük şirketler tarafından tanınıp kabul ediliyor. Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralar, yeni dijital varlıkların yükselişine yardımcı oldu. Onlardan biri de değiştirilemez jetonlar olarak bilinen NFT’ler.
2020’nin ilk yarısında, NFT’de 12,1 milyon Euroluk işlem hacmi vardı. Yeni teknolojiyi sanatla birleştiren bu yeni endüstri, 2021’in üçüncü çeyreğinin sonunda 9,4 milyar Euro hacme ulaşarak adeta fırladı.
NFT nedir?
Hem finans hem de sanat dünyasında popüler hale gelen NFT, ‘Non-Fungible Token’in kısaltması. NFT, dijital ürünlerin sahipliğini kanıtlayabilen benzersiz bir tanımlayıcı olarak biliniyor. Dijital sanat eserlerini ve diğer koleksiyonları, blok zincirinde ticareti kolay doğrulanabilir varlıklara dönüştürüyor.
NFT’lerin gelişine kadar dijital sanat, Monet veya Picasso’nun bir başyapıtının sahip olduğu değere sahip değildi. Bunun nedeni, dijitalin bir düğmeye tıklanarak kolayca çoğaltılabilmesi ve orijinali ayırt etmeyi neredeyse imkânsız hale getirmesi.
Sacha Jafri, yazılımın bunu nasıl mümkün kıldığını açıklıyor. “Bir sanat eserini tarayan bir yazılım var. Taklit edilemez. Kesinlikle imkânsız. Boş bir kâğıt parçası ile başka bir boş kâğıdı tararsanız, bunlar farklıdır, çünkü bu yazılım, arasındaki farkı tanıyor.”
En pahalı NFT
NFT pazarında Cryptopunks, Bored Ape Yacht Club ve Cool Cats gibi sanat koleksiyonları yer alıyor.
Bu koleksiyonların her biri 10.000 adet dijital sanat eseri ile sınırlı. Her gün binlerce NFT sanat eseri satılıyor. Christie’s veya Sotheby’s tarafından bir müzayedede bulunan geleneksel sanat eserleri gibi, eser ne kadar nadir olursa, alabileceği fiyat o kadar yüksek oluyor.
Bir Cryptopunks 472 milyon Euro’nun üzerinde satılarak rekor kırdı. Bu sanat eseri, gelecekte NFT satışlarının potansiyelini gösteriyor.