ÇevreKıbrısManşetÖzel HaberTurizm

“Girne Sahilleri Karpaz ile Yarışacak”

KKTC Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı, deniz kirliliğine karşı alınan önlemler ve yapılan çalışmalar hakkında Sosyal Girneli gazetesine önemli açıklamalarda bulundu.

Özel Haber: Zerrin Yapıcıoğulları

KKTC Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı, deniz kirliliğine karşı alınan önlemler ve yapılan çalışmalar hakkında Sosyal Girneli gazetesine önemli açıklamalarda bulundu.

KKTC Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı
KKTC Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı

Aktolgalı, gelişen inşaat sektörü, artan nüfus ve turizm faaliyetlerinin deniz kirliliğine yol açtığına dikkat çekerek, bu kirliliğin hem insan eliyle hem de gemiler yoluyla deniz bırakılan atıklar nedeniyle yaşandığını belirtti.

Deniz kirliliğini tespit etmek amacıyla düzenlenen çöp toplama etkinliklerinde, Mısır’da üretilen bir kola şişesi gibi farklı coğrafyalardan gelen atıklara rastlandığını dile getiren Aktolgalı, “Fiziksel olarak toplayabileceğimiz şeyler katı cisimlerdir. Ancak gözle görülmeyen deniz suyu kirliliği de vardır ve bu tür kirlilikler analizlerle tespit edilir” dedi.

İskele sahilindeki ciddi kirliliğin plansız yapılaşmadan kaynaklandığının altını çizen Aktolgalı, “İskele’de çok yoğun inşaatlar var. Yeraltından denize atık suyun ulaştığı ve denizin kirlendiği tespit edildi. 2017’de bir dalgıç vasıtasıyla bu durumu tespit ettik” ifadelerini kullandı.

Ayrıca otellerin ve toplu konutların kendi bünyelerinde çıkan atık suların denize dökülmesinin de kirliliğe yol açtığını sözlerine ekledi.

“SÜREKLİ ATIK SU İZLEME SİSTEMİYLE TÜM PLAJLAR İZLENİYOR”

Aktolgalı, deniz kirliliğini önlemek amacıyla “Sürekli Atık Su İzleme Sistemi” kurduklarını hatırlatarak, bu sistem sayesinde, arıtılan atık suların denize temiz bir şekilde deşarj edilebildiğini belirtti.

Aktolgalı, “Sistemimizle, tesislerde izlemek şartıyla deşarj izni veriyoruz. Denize akıttıkları suyun analizini bize gönderiyorlar. İhlaller durumunda hemen sistem tarafından uyarılıyoruz ve ceza yazıyoruz. Arıtılmayan hiçbir su denize veya karasal bir kısma deşarj edilemiyor” dedi.

Aktolgalı, Girne kıyılarındaki tüm otellerin ve adadaki diğer otellerin bu sistemle kontrol altında olduğunu vurguladı.

Kervansaray Plajı

“STANDARTLARA UYANLARA MAVİ BAYRAK ÖDÜLÜ VERİLECEK”

Girne sahillerinin temizliği konusunda bu yıl daha sıkı kontrollerin yapılacağını belirten Aktolgalı, kendi bünyelerinde de su analizleri yapılması adına Avrupa Birliği desteğiyle laboratuvar kurmak için çalışma başlattıklarını açıkladı.

“ÇEVRE KORUMA DAİRESİ TÜM SAHİLLERİ MAVİ BAYRAK KRİTERİ İÇİN İZLEMEYE ALDI”

Yeni sistemin kurulmasıyla, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak testler sonucunda daha temiz denizlerle karşılaşmayı beklediklerini söyleyen Aktolgalı, “Çalışmamda 3 aylık bir izleme periyodu çizdim. Girne’de ve Karpaz’da standart ve ölçüleri yakalayan plajların Mavi Bayrak ödülünü alması için çalışacağız” dedi.

Antis Halk Plajı

Mavi Bayrak ödülü öncesinde plajlarda yapılacak analizlerin ve karasal faaliyetlerin izleneceğini belirten Aktolgalı, “Örneğin ayrıştırmalı çöp kutuları, uyarı tabelaları, hayvan giremez tabelaları gibi 33 maddesi olacak. Düşünün bir otel kendi reklamını yaparken ‘Mavi Bayraklı otelim’ diyecek. Çevre Koruma Dairesi tüm sahilleri Mavi Bayrak kriteri için izlemeye aldı” dedi.

Aktolgalı, şu an için en temiz sahillerden birinin Tatlısu Plajı olduğunu belirterek, “Bu yıl temizlikte Girne sahilleri Karpaz ile yarışacak” diyerek sözlerini tamamladı.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu