ÇevreGündemKıbrısManşetÖzel HaberToplum

Girne’de Genç Bir Makinist: “Hazen Kılıçkaya”

Özel Haber - Zerrin Yapıcıoğulları

Meslekleri cinsiyet ayrımı olduğuna inandırılan bir dünyada büyüdük. Fakat son zamanlarda görüyoruz ki kadınlar artık daha özgüvenli ve erkek mesleği olarak bilenen meslekleri yaparak bu algıları yıkıyor. Hazen Kılıçkaya 22 yaşında bir üniversite öğrencisi olmasına rağmen motorlu araçlara olan tutkusunu makinistlik yaparak devam ettiriyor. Kılıçkaya’ya yaptığı meslekle ilgili merak ettiklerimizi sorduk ve keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.



1- Öncelikle bize kendinizden bahsedebilir misiniz?

Merhaba ben Hazen Kılıçkaya, 1 Ekim 1999 tarihinde doğdum. 22 yaşındayım. Liseyi 20 Temmuz Fen Lisesi’nde okudum. Şu anda ise Yakın Doğu Üniversitesi’nde Hemşirelik Fakültesi’ndeyim. Girne’de ailemle beraber yaşıyorum. Genel olarak araba ve motorlarla ilgileniyorum.

2-Motorlu araçlara olan ilginiz ne zaman başladı?

Motorlu araçlara ilgim küçüklükten beri vardı fakat cinsiyetimden dolayı dışarı vurmam haliyle biraz zaman aldı. Zaman geçtikten sonra arabalara motorlara olan ilgimi çevremdekilerle paylaştım. Ülkemizde düzenlenen yarışları izlemeye gittikçe bu tutkumun büyüdüğünü fark ettim.

3-Makinistlik yapma isteğiniz nasıl başladı?

Aslında hiç aklımda olan bir şey değildi. Makinist komşumuz var öz abimden farkı yok; onunla vakit geçire geçire ilgim daha çok arttı ve izleye izleye, sora sora bir şeyler öğrenmeye başladım. O olmasa evde videolar izlemeye devam edecektim ve asla içinde olamayacaktım. Sonrasında her araba yapacağında yanına gider yardım ederdim çünkü şimdi herkesin arabası var ve makiniste götüreceğime evde kendim servisimi, başka sorunu varsa başka sorununu tek başıma yapabilirim.

4-Günümüze kadar makinistlik daha çok erkeklerin yaptığı bir meslek olarak biliniyor. Siz bu algının değişebileceğinin bir örneğisiniz. Çevreniz tarafından aldığınız tepkiler nelerdir?

Açıkçası her mesleğin cinsiyet ayırt etmeden yapılabileceğini düşünüyorum. Kadınların isteyipte yapamayacağı hiçbir meslek yoktur. Toplumda ki algıdan dolayı birçok kadın bu tür mesleklerden uzak kalıyor ve ilgisi olan alana kendini yöneltemiyor maalesef. Makinistlik tabi güç ve zekâ isteyen bir meslek ama az önce söylediğim gibi Hemşirelik Fakültesi’ndeyim bu da kadınların yapacağı bir meslekti ve şuan sınıfımızda erkeklerde var. Makinistliğe başladığım zaman çevrem ilk zamanlarda şaşırdı tabi.  “Ciddi misin?”, “Bu bir kadının yapabileceği bir meslek değil” gibi tepkiler aldım. Fakat günümüzde mesleklerin cinsiyet ayırt etmeden yapılabildiğini görüyoruz.

5- Bu mesleğin zorlukları var mı? Nelerdir?

Tabi ki her mesleğin olduğu gibi makinistliğinde zorlukları var. Tek bir vida sizi 2 saat uğraştırabilir, çok zorladığınız durumda kırılabilir. Bunların dışında kesinlikle zekâ ve titizlik isteyen bir meslek neyi nerden çıkardığınızı neyi nereye takacağınızı unutmamanız gerek. Sevdiğiniz bir işi yapmak o mesleğin ne kadar zor olduğunu unutturup size keyif veriyor. Bu yüzden zor olmasına rağmen severek yaptığım için keyif alıyorum.

6-Bu konuda kendinizi geliştirmek için herhangi bir eğitim almayı düşünüyor musunuz?

Tabi ki İlerleyen zamanlarda kendi mesleğimle birlikte bir garaj açmayı planlıyorum çünkü ne motor ne araba sevdası bende bitmeyecek gibi duruyor ve bu meslek bana göre sadece iş değil bir hobidir. Hangi alanda çalışırsanız çalışın o işin eğitimini almak önemlidir. Eğitim alarak hem kendimi geliştirmek hem de yapacağım işte profesyonelleşmek isterim.

7- Son olarak okuyucularımıza söylemek istediğiniz bir şey var mıdır?

Kesinlikle keyif alacağınız meslekler edinin. İnsan her şeyden önce severek yapacağı bir meslek edinmeli çünkü kimse sabah kalkıp kendini mutsuz hissedeceği bir işe gitmek istemez. Cinsiyetiniz ne olursa olsun, önyargıların sizin hayallerinizin önüne geçmesine izin vermeyin. Unutmayın ki kadınların yapamayacağı hiçbir meslek yoktur. Yeter ki isteyelim..

Benzer Haberler

Başa dön tuşu