Bu pilot çalışmanın organizatörleri sağlıklı bir yaşam ve iş dengesini neyin oluşturduğu konusunda çalışanların farklı beklentilerle salgından çıktığının altını çiziyor.
İngiltere’de haftada 4 gün çalışma denemesi başladı; mesai saatleri azalacak, maaş düşmeyecek
İngiltere’de 6 ay boyunca 3 binden fazla çalışanın haftada 4 gün çalışacağı pilot uygulama başlatıldı. Ülkede kar amacı gütmeyen “4 Day Week Global” adlı kuruluşça yürütülen pilot uygulama kapsamında 70 şirketten 3 bin 300 çalışanın çalışma süreleri yüzde 20 oranında kısaltılırken, maaşlarında herhangi bir değişikliğe gidilmeyecek.
Haftada 4 gün çalışma denemesi kapsamında çalışanların refahı ve iş verimliliğinin yanı sıra uygulamanın çevre ve cinsiyet eşitliği üzerindeki etkileri ölçülecek.
Denemenin sonuçları, Cambridge Üniversitesi, Oxford Üniversitesi ve Boston College’dan araştırmacılarca değerlendirilecek.
İskoçya ve İspanya’da da bu yıl içinde benzer bir deneme başlatılacak.
Covid-19 ‘farklı beklentiler’ oluşmasına neden oldu
Bu pilot çalışmanın organizatörleri sağlıklı bir yaşam ve iş dengesini neyin oluşturduğu konusunda çalışanların farklı beklentilerle salgından çıktığının altını çiziyor.
Örneğin fiziksel ofis alanına bağlılık salgınla beraber sorgulanmaya başlarken 5 günlük çalışma süresinin gerekliliği konusunda da akıllarda soru işaretleri oluştu.
Deneme, İrlanda, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’da gerçekleştirilen benzer pilot programlarla birlikte yürütülecek.
Yeni Zelanda’da haftada 4 gün çalışma modeli denenmeye başlıyor
4 Day Week Global’in Üst Düzey Yöneticisi Joe O’Connor, İngiltere’de başlatılan pilot uygulamaya ilişkin “Covid-19 salgınını geride bırakırken, giderek daha fazla şirket bunun farkına varıyor. Rekabet için yeni sınır, yaşam kalitesidir ve daha az saat, çıktı odaklı çalışma, şirketlere rekabet avantajı sağlamanın aracıdır.” açıklamasında bulundu.
İzlanda’da araştırmacılar, geçen yıl yaptıkları açıklamada, dünyanın şimdiye kadarki en büyük haftada 4 gün çalışma denemesinin büyük başarıyla sonuçlandığını ve İngiltere’de de test edilmesi gerektiğini belirtmişti.
Denemenin ardından İzlanda’daki Sürdürülebilirlik ve Demokrasi Derneği (Alda) ile İngiltere’deki “Autonomy” adlı düşünce kuruluşlarının yayımladığı ortak analiz, 2015’ten 2019’a kadar süren ve 2 bin 500’den fazla kişinin katıldığı denemelerin “üretkenliği ve refahı” artırdığını ortaya koymuştu.
Denemeye katılan işçilerin refahının bir dizi göstergede önemli ölçüde iyileştiği, stres ve tükenmişliğin yanı sıra sağlık, iş ve yaşam dengesinin hemen hemen pilot programa katılan tüm gruplarda önemli ölçüde iyileştiğini göstermişti.