ManşetPeyzaj

İç Mekan Bitkileri

Yazar: Salih Baştuğ

‘İç Mekan Bitkisi’ terimi iç mekanda, saksılar içinde kullanılan çeşitli bitkileri ifade etmektedir. Bir bitkiyi İç Mekan Bitkisi veya Dış Mekan Bitkisi olarak tanımlamak aslında doğru değildir. Çünkü yetişme koşullarına göre bitkiler iç ya da dış mekanda kullanılabilir.

 

İç mekan bitkileri, yapay olarak oluşturulmuş mekanlarda doğal elemanlardan izler taşır. Dekorasyonun tamamlayıcı unsurları olarak görev yapar. Modern teknolojinin yarattığı yapaylık arasında, yaşayan ve doğadan yansımayı taşıyan bitkiler, iç mekan organizasyonunda önemli yer tutar. Konutlarda, insanın en temel yaşam alanında kullanılan iç mekan bitkileri ortama daha estetik, sıcak ve karakterli bir görünüm kazandırır. Alışveriş merkezleri, oteller ve tatil köylerinde sıkça rastlanan iç mekan bitkileri, ofisler, bankalar ve diğer ticari binalarda çalışma ortamını çekici hale getirmek ve üretkenliği arttırmak için de kullanılan canlı bir materyal haline gelmiştir. İç mekan bitkilerinin bulundukları konuma göre, yaya trafiğini yönlendirmek veya kontrol etmek, alanı bölerek farklı bir mekan oluşturmak, güçlü ışıklardan parlamayı ve yansımayı azaltmak ve istenmeyen görüntüleri engellemek veya mahremiyet yaratmak gibi farklı işlevleri olabilir.

Bitkiler gürültüyü filtre etmeleri, akustik kontrolü, tozu tutmaları, ve havayı oksijen üreterek temizlemeleri nedeni ile ekolojik işlevlere de sahiptir. Özellikle ev, okul, hastane ve büro gibi mekanlarda kullanılması önerilen bitkiler, estetik katkıları ile birlikte sağladıkları oksijen ile daha az stresli mekanların oluşturulmasına yardımcı olur. İç mekanda kullanılan bitkilerle yapılan bir düzenleme ile bitkinin renk, koku, form veya ölçü özelliklerinden yararlanılarak mekan, daha çekici ve farklı bir atmosfere sahip olur. Cansız malzemenin üstleneceği bazı işlevleri, canlı bir malzeme olan bitkilerle sağlamak, doğal peyzajı, kapalı mekanlarda yaşatmaktadır. Mekanın işlevine bağlı olarak, mekanda istenmeyen objelerin gizlenmesi, keskin hatların yumuşatılması gibi özellikleri nedeniyle bitkiler, iç mekan düzenlenmesinde kullanılmaktadır.

Eviniz için önerebileceğim dayanıklı iç mekan türleri şunlardır:

Kroton bitkisi (Croton lawianus)

Özellikleri: Yeşil ve sarıdan, kırmızı ve mor tonlarına kadar değişen büyük, renkli ve parlak yaprakları ve uzun ömrü ile dikkat çekiyor.

Bakım: Krotonlar saatlerce güneş ışığına ihtiyaç duyduğundan pencere yakınında ve bol gün ışığı alan mekanlarda durması uygundur. Bu bitki düşük sıcaklıklara ve klimanın varlığına uyum sağlayamaz. Sıcak iklimlerde yüksekliği 2 ila 3 metreye ulaşabiliyor. Toprak nemli tutulmalıdır ancak ıslak olmamalıdır. Bakım yaparken veya saksıları değiştirirken, eldiven giyin, çünkü özü cilt tahrişine neden olabilecek toksik özellikler içerir.

Difenbahya bitkisi – Ağlayan çiçek (Dieffenbachia amoena)

Özellikleri: En popüler iç mekan bitkilerinden biri olan bu bitki türü 50 santimetreye kadar büyür. Yeşilliklerinin altındaki beyaz damarlarla yaz ve ilkbaharda çiçek açar. Düşük sıcaklıklara duyarlı, tropikal ve subtropikal iklimlerde yetişir.

Bakım: Orta derecede aydınlığa iyi uyum sağlar, ancak pencerelerin ve doğal ışığın yanına yerleştirmek en iyisidir. Nemli kalmalıdır. Bu nedenle her gün sulamak gerekir ancak toprağın çok ıslanmasına izin vermeyin. Bu bitki yüksek miktarda kalsiyum oksalat içerir. Bu kimyasal yutulması halinde zehirleyebilir ve boğulmaya neden olabilir. Bu nedenle, hayvanların ve çocukların erişemeyeceği yerlerde muhafaza edilmelidir.

Zeze çiçeği (Zamioculcas zamiifolia)

Özellikleri: Bu tür iç mekanlarda giderek daha fazla benimsendi. Düşük bakım gerektirir ve düşük ışıkta kalabilir.

Bakım: Daha fazla ışığa maruz kalırsa bitkinin daha fazla su alması önerilir. Aşırı sulanırsa sarı olabilir. Yaprakları düzenli olarak nemli bezle temizlenmelidir. Ölü dalları uzaklaştırmayı unutmayın.

Salon sarmaşığı (Epipremnum pinnatum)

Özellikleri: Bu herdem yeşil ve yarı otsu bitki ılıman bölgelerde bulunur, bu nedenle düşük sıcaklıklara adapte olabilir.

Bakım: İç mekana yerleştirin. Genellikle asılı olarak doğal ışık altında veya yarı gölgede büyütülür.

Salon Palmiyesi (Rhapis excelsa)

Özellikleri: Asya’ya özgü bu bitkinin bambuya benzer ince gövdesi vardır.

Bakım: Düşük ışıkta ekilmeli ve haftada bir sulanmalıdır. Kuru yapraklar kesilmelidir. Yapraklarının bir sprey su şişesi ile temizlenmesi gerekir.

Paşa kamçısı (Sansevieria cylindrical

Özellikleri: Paşa kılıcı ile aynı cinsin farklı bir türüdür. Dikey ve silindirik yapraklı bu bitki dayanıklı ve uzun ömürlü ideal bir iç mekan bitkisidir.

Bakım: Düşük bakım gerektiren türleri tercih edenler için bu bitki tam size göre. 15 günde bir sulanması gerekir ve budama gerektirmez. Suyun, yapraklara değil toprağa dökülmesi gerektiğini unutmayın.

 

Benzer Haberler

Başa dön tuşu