KıbrısManşetToplumTurizm

İlk Devre Rakamları ve Gelen Turist Kalitesi

Rakamlar baz alınarak yaklaşılırsa ülkemizin her iki kesimi de turist sayılarını artırmıştır. Hem de ciddi yönde!

Rakamlar baz alınarak yaklaşılırsa ülkemizin her iki kesimi de turist sayılarını artırmıştır. Hem de ciddi yönde!

Kıbrıs’ın Güney kesiminde turizm sektörü beklentileri aşarak, Haziran 2024’te turist sayısında önemli bir artış kaydetti. Bu durum, Turizm Müsteşarlığı’nın genel turist trafiğinin geçen yıla kıyasla artış göstereceği yönündeki projeksiyonlarını güçlendiriyor.

Pozitif göstergeler daha önce ortaya çıkmıştı ve mayıs ayında Ulaştırma Bakanlığı havalimanları üzerinden geçen yolcu trafiğinde önemli bir artış olduğunu bildirmişti. Bu büyüme, aynı dönemde yurt dışına seyahat eden Kıbrıslılarda hafif bir düşüş olmasına rağmen, genel çerçevede daha yüksek turist sayısına dönüşmüş gibi görünüyor. Temmuz ayının ilk haftasında İstatistik Dairesi tarafından yayımlanan resmi rakamlar olumlu artışı doğruluyor. Haziran ayında turist sayısı, 2023 Haziran’a (456.985) göre %5,5 artarak 482.261’e ulaşmış durumdadır. En büyük beş turist kaynağı pazarı olan Birleşik Krallık, İsrail, Polonya, Almanya ve İsveç, mayıs ayından bu yana değişmeyerek haziran ayındaki gelişlerin %63,32’sini oluşturmuştur. Pazar dağılımına değinmişken Birleşik Krallık, haziran ayındaki toplam gelişlerin %35,6’sını (171.704) oluşturarak en büyük turist kaynağı pozisyonundadır.

Yazının sonundaki “Ne olursan ol gel!”lerden biri olan İsrail, ülkesinde (geneli kendinden kaynaklanan) bölgesel çatışmalara rağmen toparlanarak %10,7’lik bir yer ve (51.814) rakamla güneye geliş kaydetmiştir. Polonya, toplam gelişlerin %7,5’i (36.202) ile önemli bir pazar olarak konumunu sağlamlaştırdı. Almanya ise, FTI’nin (önemli bir turizm şirketi) şirketinin iptaline rağmen alternatiflerle yüzdeliğini 5’e çekerek, İsveç ile ilk beş turist pazarı arasında kalmaya devam etti. Haziran ayındaki olumlu performans, 2024 yılının ilk yarısında toplam turist sayısını 1,65 milyona çıkardı. Bu rakam, sadece 2023’ün aynı döneminden (1,61 milyon) değil aynı zamanda Kıbrıs turizmi için en güçlü yıl olan 2019’dan da yüksek bir rakamdır. Yıl başında yazdığım ‘2024 turizmde yaraları sarma yılı’ yazıda öngördüğüm rakamlara ulaşıldığını görmek mutluluk verici.

Gelelim ülkemize… 2024 yılı için KKTC turizm verilerine dair bilgilerden bazıları içinde olduğumuz yılın ilk yarısında ülkemize gelen toplam turist sayısının 1,2 milyon olduğu ve bu rakamın 2023’ün aynı dönemine göre %8’lik bir artışa işaret ediyor. Turizm Pazarlama Dairesine ait İstatistik bilgileri gerek turist sayısında gerek doluluk oranlarında ciddi bir artış olduğunu göstermektedir. 2024’ün ilk yarısında otel doluluk oranları %75 seviyesinde gerçekleşti. Bu oran, geçen yılın aynı dönemine göre %5’lik bir artış gösteriyor. KKTC’nin en büyük turist kaynağı olan Türkiye’den gelen turistler, toplam turistlerin %55’ini oluştururken, gelen turistlerin %15’i Birleşik Krallık’tan geldi. Bu pazar, özellikle yaz aylarında yoğun talep gösterdi. Gelelim kış aylarında yoğun talep gösterip keşke yaz aylarında da ülkemizi ziyaret etseler dediğimiz Alman turistlere… Alman turistler toplam turist pazarının %10’unu oluşturdu ve bu pazarda da büyüme gözlemlendi. Rusya’dan gelen turistler %8’lik bir paya sahip olurken, kalan %12’lik kısım ise diğer Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinden gelen turistlerden oluştu.

Ulaşım (Ercan Havalimanı’na adaptasyon süreci), etkinliklere (Yıl boyunca genel ve yerel yönetimlerin, özel sektördeki yiyecek-içecek, eğlence ve konaklama alanlarında düzenlenen konser vb.) gösterilen yoğun ilgi KKTC’nin 2024 yılı turizm performansı, sektördeki çeşitli iyileştirme ve tanıtım faaliyetlerinin bir sonucu olarak oldukça olumlu bir seyir izlemektedir. Özellikle Türkiye ve Avrupa’dan gelen turistlerdeki artış, KKTC’nin turizm hedeflerine ulaşmasında önemli bir katkı sağlamıştır. Eleştirilecek veya sorgulanması gereken nokta şu olabilir… Ok. Gelen turistin sayısını artırdık fakat… Sürdürülebilirlik? Gelen turistin kalitesi, esnafa yaptığı katkı, küçük otellere yaptığı etki, asıl maksadın gezmek mi yoksa iş (karanlık işler de dahil) mi olduğu soruları… Hz. Mevlâna demiş ki “Gel, ne olursan ol yine gel.” O bu cümleleri kurarken insan olandan ümit kesilmez mantığıyla yaklaşmış olsa da… Neyse burada durayım yoksa turistimizden ümidi kestim sanılacak… Ama yabancı turist profili hem Türkiye hem de ülkemizde aşağı doğru kaymakta olup, özellikle Avrupa’nın klas ve kültürlü turist tiplerini özlemiş vaziyetteyiz. Hükümetin ve özel sektörün ortak çalışmalarıyla kaliteli turistin artırılması hedefleri başta olarak, turizm sektörünün önümüzdeki yıllarda da büyüme trendini sürdürmesi umuduyla…

Benzer Haberler

Başa dön tuşu