ManşetÖzel HaberSağlıkSpor

Klinik Pilates Nasıl Ortaya Çıktı?

Sosyal Girneli Gazetesi’ne, ilk yazım da sizlere klinik pilatesten bahsedeceğim. Özellikle son dönemlerde Covid-19’un etkisiyle insanlar bireysel çalışmayı tercih ediyor. Bu yüzden klinik pilates büyük bir avantaj. Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için beslenmeye önem verdiğimiz kadar, spora da önem vermeliyiz.

Klinik Pilates Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Alman Joseph Hubertus Pilates tarafından 1.Dünya savaşı sırasında yaralıları iyileştirmek için geliştirilmiştir. Joseph Pilates; sağlıklı bir insanın güçlü bir zihin yapısına ulaşma amacında olduğuna ve bu güçlü zihinsel yapının fiziksel olarak vücudun tüm kontrolünü sağlamak için kullanması gerektiğine inanmaktaydı.

Klinik Pilates, kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarında, bel-boyun fıtığı, kalça sorunları, ayak ve ayak bileğinde oluşan rahatsızlıklar, ön çapraz bağ yaralanmaları, diz problemleri, omuz eklemindeki problemler,  omurganın duruş bozukluklarını düzelten( kifoz, lordoz, skolyoz ), doğru nefes teknikleri ile gevşemeyi, konsantrasyonu sağlayan ve bu alanda eğitimli fizyoterapistler tarafından yaptırılan bir metottur.

Klinik Pilates standart fizik tedavinin ardından tamamlayıcı olarak da kullanılmaktadır. Bu yüzden egzersiz programları, kişiyi değerlendirdikten sonra kişiye özel planlanmalıdır. Herhangi bir hastalığı veya şikâyeti olmayan, yalnızca egzersize başlamak isteyen sağlıklı bireylere de değerlendirme sonrasında uygulanabilir.

Klinik Pilatesin Klasik Pilatesten Farkları Nelerdir?

-Klinik Pilates fizyoterapistler tarafından uygulanır.

-Klinik Pilates uygulayıcısının anatomik ve fizyolojik bilgi birikimine sahip olması gerekir.

-Gerektiğinde fizyoterapi ve rehabilitasyon programına dahil edilir.

-Kişiye göre hafta da 2 veya 3 kez, 45-60 dakika arasında, çeşitli ekipmanlar kullanılarak ( top, çember, thera-band) yapılabilir.

Klinik Pilatesin Faydaları Nelerdir?

-Kısa olan kaslar gerilerek uzar ve esneme sağlanır.

-Sıkılaşmaya yardımcı olur.

-Kas kuvvetini artırır.

-Metabolizmayı hızlandırır.

-Stres ve ağrıyı azaltır.

-Denge ve koordinasyon gelişir.

Ben danışanlarımda, bel-boyun ve sırt problemleriyle daha sık karşılaşıyorum. Bazı meslek gruplarından dolayı (masa başı) gibi ve telefon, televizyon, bilgisayar kullanımının artmış olması, kişilerin duruş bozukluğuna sebep oluyor ve yanında ağrıyı getiriyor. Özellikle küçük yaşta skolyoz problemi çok fazla var. Bu yüzden günlük yaşantınızda duruşunuza önem verip, klinik pilatesle destekleyebilirsiniz.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu