Lema Gözay: “Ödenmeyen Burslar Yüzünden Birçok Öğrenci Zor Durumda”
Haber: Zerrin Yapıcıoğulları
Moleküler Biyoloji ve Genetik 2. Sınıf öğrencisi Lema Gözay, devlet tarafından ödenmesi gereken başarı ve destek burslarının ödenmediği ve bir çok öğrencinin pandemi döneminde zor durumda kaldığını belirtti.
Gözay, pandemi döneminde ek geliri olmayan ve kirasını devlet tarafından gelen burslarla ödeyen bir çok öğrencinin zor durumda olduğunu belirtirken, okulları tarafından transkript belgelerinin de ücretli olarak talep edilmesine sitem etti.
Moleküler Biyoloji ve Genetik 2. Sınıf öğrencisi Lema Gözay gazetemize yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:
KKTC’li öğrencilere iki tip burs hakkı tanınıyor; biri 2.50 ortalama ile kazanılan Destek Bursu bir diğeri ise 3.75 ve üzeri ile kazanılan Başarı Bursu. Tabii bu burslar her başarılı öğrenciye verilmiyor bu not şartlarının yanı sıra okuduğunuz bölüm ihtiyaç fazlası olmamalı ve ayrıca aile geliriniz belli bir sınıra kadar olmalı.
Öncellikle burs başvuru sürecinden söz edip; bu noktada ki şikâyetlerimizi anlatmak istiyorum.
Burs başvurusu yapabilmek için notlarınızı beyan eden “Transkript” belgesine ve öğrenci belgenize ihtiyacınız var. Ve yurt dışında hiçbir okul bu transkript belgesi için ücret talep etmiyor. Fakat ülkemizde 3 okul bu belgeleri verirken biz öğrencilerden ücret talep ediyor. Yakın Doğu Üniversitesi 150₺ karşılığı, Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi 100₺ karşılığında ve Girne Amerikan Üniversitesi 15 TL gibi düşük bir miktar karşılığında bu belgeleri veriyor. Bu okullar dışında kalan hiçbir kurum belgeler için bir ücret talep etmiyor. Ve bu biz öğrenciler için ciddi bir sorundur. Hem yalnızca bir kağıt parçası olan ve fotoğrafını online başvuru platformuna yüklediğimiz başkada bir işe yaramayan ve kendi kazandığımız notları gösteren belgeye boş yere ücret ödüyoruz. Ve bu da hem biz öğrenciler arası eşitsizliğe hem de birazdan bahsedeceğim gibi düzensiz yatan burslar sebebi ile zorlanarak ve başka ihtiyaçlarımıza verilebilecek miktarı; bu belgeye ödemek mecburiyetinde bırakılıyoruz. Transkript belgesi, öğrenci belgesi, ikametgâh vb. belgeler yüklendikten sonra burs başvurumuz kabul edilince; kefalet senedi imzalıyoruz. Ve bu kefalet senedine de 50,50₺’lik pul eklememiz gerekiyor. Bizler zaten “DESTEK BURSU” denilen bursu alıyoruz. Yani düşük bütçeli ailelerimiz var. Ve belirttiğim kurumların öğrencileri başvuru yaparken pul ile de birlikte 200 yâda 150 ₺’lik bir miktarı hiç yoktan ödemek zorunda kalıyoruz. Diğer öğrenciler ise yalnızca pul ücreti ile başvurusunu tamamlayabiliyor. Bu da belirttiğim gibi kurumlar arası öğrenci eşitsizliğine yol açıyor. Ciddi bir denetim eksikliği söz konusudur.
Bunun yanı sıra burs ödemelerimizde ciddi aksaklıklar ve sistematik olmayan bir şekil mevcut. Örneğin şuan 2021 Şubat ayını yarıladık ve ben şuana kadar yalnızca 2020 Ekim ayı ödememi alabildim. Benim dışımda bu dönem boyunca hiç ödeme almamış öğrencilerde söz konusu. Şuan Pandemi koşullarındayız fakat bu belirttiğim aksaklık pandemi koşullarından da önce mevcuttu. Yani bu durum yalnızca pandemi süresi ile ilişkilendirilemez. Ne şimdi ki hükümet ne de önceki hükümetler burs ödemeleri ile hiçbir sistematik iyileştirmeye girmiş değil. Ve bu burslar ile geçimini sağlamaya çalışan çok sayıda öğrenci mevcut. Gerek temel gereksinimler gerekse okul taksiti, ev kirası, telefon faturaları ve ev interneti gibi ihtiyaçlarımızı bu burslar ile karşılıyoruz. Ve bursların bu denli düzensiz oluşu hem bizi hem de ailelerimizi ciddi ekonomik zorluklarla baş başa bırakmaktadır. Dünyayı saran pandemi süreci ile de burslarımızın düzensizliği bizi daha büyük bir sıkıntıya soktu. Şuan kimi öğrencinin ailesi özel sektör olup işsiz durumda, kimi öğrencinin ailesi ise kamu görevlisi olup ciddi maaşlarda ki kesintintiler ile zar zor evi geçindirmeye çalışıyor. Ve bu nokta da biz öğrenciler olarak burslarla karşılamaya çalıştığımız ihtiyaçlarımızı öncelerde ki gibi ailelerimiz ile aşamıyoruz zaten insanlar geçim derdinde. Bizim bakanlıktan ve devletten beklentimiz kurumlar arası transkript belgesine ücret talebini kontrol altına denetim ile almasıdır. Ve bu eşitsizliği ortadan kaldırmalarıdır. Bunun yanında bizler tüm dönem boyunca çabalayıp notlarımızı yüksek tutup hak kazandığımız bursların bizlere verilecek (Örneğin; Ayın 1 ile 7. günleri arası burs ödemeleri yatırılacaktır.) tarihlerde yatırılmasıdır ki bizde hayatlarımızı stabilite edip şekillendirebilelim. İhtiyaçlarımızı burslarımızın düzensizliğinden ötürü erteliyoruz veya ödemek zorunda kaldığımız durumları karşılayamıyoruz hem ailelerimiz hem de bizler ciddi sıkıntılar ve stresler çekiyoruz.