Girne Antik Liman’ın zeminine dökülen beton tepkilere neden olunca beton dökme çalışmalar durdurulmuştu. Limana yeni zemin malzemesinin kullanılmasına karar verilmesi bu kez bölge esnafının tepkilerine yol açtı.
Girne Liman esnaf ve mal sahipleri Girne Antik Liman’da, yapılan çalışmaların vaat edilen tarihler arasında bitirilmemesi nedeniyle mağdur olduklarını belirtti.
Bölge esnafı ve mal sahipleri bugün bölgede basın açıklaması yaptı.
Esnaf adına konuşan Reşat Günhan, Mayıs’tan Haziran’a bitirileceği söylenen çalışmaların meçhul bir tarihe ertelendiğini belirtti.
Kale’nin dibine dökülen betonun sosyal medyada tepki almasıyla çalışmaların durdurulduğunu hatırlatan Günhan, Turizm Bakanlığı ile Anıtlar Yüksek Kurulu’nun zemine dökülen malzemenin kaldırılarak yerine farklı bir malzemenin kullanılmasına karar verdiğini açıkladı.
Kullanılması hedeflenen ‘stonite’ isimli malzemenin daha önce hiçbir kamusal alanda kullanılmadığına dikkat çeken Günhan, Liman bölgesine kullanacak bu malzemenin zayıf ve kırılgan olduğuna işaret etti.
Günhan, bu durumun endişe verici olduğunu belirterek, yeniden yapılacak yer zemini çalışmalarının, ekonomik olarak hali hazırda 6 aydan uzun bir süredir ciddi mağduriyetler yaşayan esnaf ve turizm sektöründe kayıplara neden olacağını vurguladı.
Günhan, bunların göz önüne alınarak ilgili mercilere sağduyulu olma çağrısında bulundu.
İşletme sahipleri bakanlıkları ve Bakanlar Kurulu’nu göreve davet ederek, sürecin bir an önce bitirilmesini talep etti.
Ekonomik kayıpların iyileştirilmesi için ilgili birimleri göreve davet eden işletme sahipleri, taahhüt edilen rakamların verilmediğini ve bu konuyla da ilgili adım atılması gerektiğini vurguladı.
Basın Açıklamasının Tam Metni Şöyle:
Eylül 2022 de Turizm ve Çevre Bakanlığı, Girne Antik Liman Restorasyonu ile ilgili ihaleye çıkmış ve bu projenin süresini 28 Kasım 2022- 30 Nisan 2023 olarak belirlemiştir.
Burada yapılacak en önemli çalışmalar arasında altyapı, kanalizasyon, elektrik kablolarının yer altına geçirilmesi, limanda yol zeminin değiştirilmesi, yol aydınlatma, binaların yüzeylerinin restorasyonu ve çarpık yapıların kaldırılması yer almaktaydı.
Anladığımız kadarı ile projenin imar resmi onay süreçleri veya Planlama Onay süreçleri de tamalanmadan ihaleye çıkışmış ve Planlama Onayı olup olmadığı ile alakalı sorularımıza halen net bir yanıt alabilmiş değiliz.
Antik Liman içerisinde olan Esnaf aylardır gelir elde edememekte ve iflasa sürüklenmektedir.Girne Liman esnafına bu süreç ile ilgili sadece sözel bilgiler verilmiş ve sürece girilmiştir. Liman Kasım sonu itibarı ile halka kapatılmış ve esnaf bu süreç ile birlikte iş yapamaz ve bekler duruma geçmek durumunda kalmıştır.
Esnafın buradan beklentisi yarım yüzyıldır yapılması gereken, ancak bir türlü yapılmamış olan bu alt yapının düzeltilmesi ve limanın çok daha iyi bir düzeyde tekrar halka ve turiste açılması, Girne Kentinin ve hatta tüm adanın bu çok özel mekanının tekrar işlevine kavuşmasıydı.
Ancak bu süreç Nisandan Mayısa, Mayıstan Hazirana ve şimdi de geleceği meçhul bir zamana uzamakta. Bunun başlıca nedeni ise Liman için proje sahibi olan Turizm Bakanlığının ve Eski Eserlerin uygun görüp de uygulamaya başladığı zeminin sosyal medyada tepki görmesi ile Bakanlığın bu çalışmayı durdurmasıdır.
İşin durdurulması ile Turizm ve Çevre Bakanlığının altında eski eserlere bağlı bir organ olan Anıtlar Yüksek Kurulunun daha dün aldığı bir kararla, projeden hali hazırda uygulanmaya başlayan zeminin (beton ve kumyalı taşı) sökülüp yerine farklı bir malzemenin (stonite) ki bu malzemenin başka kamusal hiçbir yerde uygulanmamış olması ve bazı bilir kişilerin de bu malzemenin bu zeminde çok uygun olmayacağını söylemesi de endişe vericidir.
Bizler esnaf ve mal sahipleri olarak, bu projenin başından beri bu tür detaylar ile ilgili bilgilendirilmemiştik. Ancak şu ana kadar yapılmış altyapı çalışmaları ve zemine uygulanmış olan malzemenin devamının acil olarak en iyi şekilde bitirilmesi gerektiğine inanmaktayız. Uygulanmış olan beton ve kumyalı taşı malzemenin alt yapıya uygun olarak uygulanmış olması, tamiratların ve yer ışıklandırmalarının da göz önüne alınmış olarak tasarlandığı da bilgilerimize getirilmiştir. Zeminin çocuk arabalarına ve engelli vatandaşlarımıza uygun olması buranın birincil ihtiyaçları arasındadır. Bu aşamada yer döşemesinin daha önce her hangi bir kamusal alanda uygulanmamış bir malzeme ile değiştirilmek istenmesi zaten bitmesi çok gecikmiş bu projenin çok daha ciddi mağduriyetler doğuracağı da kesindir.
Ekonomik olarak 6 aydan uzun bir süredir esnaf ve mal sahipleri ciddi bir mağduriyet yaşamaktadır. Olası farklı bir zemin düzenleme için, daha sonra ek finansman ile yapılabilmeli ve açılmış olan turizm sezonunda mali ekonomik kayıpların yalnızca esnaf ve Girne halkını değil kktc için büyük kayıplar oluşturduğunu da göz önüne almalıyız. Bu bağlamda ekonomik kayıpların bir an önce iyileştirilmesi için bakanlık ve bakanlar kurulunu göreve davet eder, gelecek için sadece AYK değil hep birlikte sağ duyu ile hareket etmeliyiz.
Esnaf ve mal sahipleri olarak Girne Kentinin en özel yeri, ve Kıbrıs genelinde turizmin merkezi olan Antik Girne Limanı’nı yıllardır en yakından yaşayan ve onu tanıyanlar olarak tüm ilgili mercilere sağ duyulu davranmalarını, ve bu gecikmelerin yalnızca bizlere değil hem Girne kentine hem de Turizme ne kadar zarar vermekte olduğunu bir kez daha hatırlatırız.