BeslenmeÇevreGündemKıbrısManşetSağlıkToplum

Magnezyum Mineralinin Hayatımızdaki Yeri

Atalarımız eskiden doğa da akan suları hem içmekte hem de içinde yıkanarak vücutlarına magnezyumu doğal yollardan almaktaydılar. O zaman doğada yetişen ve yenilen yiyecekler magnezyumdan zengin topraklarda yetişmekteydi ve insanlar daha doğal beslenmekteydi.

Vücudumuzda olmazsa olmaz fakat günümüzde ne yazık ki eksikliği en çok görünen ve eksikliğini aslında bize birçok şekilde kendini belli eden bir mineral olan magnezyum eksikliği çoğu insan tarafından fark edilmediğinden birçok kronik hastalığa zemin hazırlamış oluyor.

Magnezyum vücudumuzda esansiyel bir mineral olup 600’ün üzerinde enzimatik reaksiyonda rol oynar. Biz magnezyum eksikliğini ayak ve bacaklarda yaşanan kramp ve spazmlar ile çoğunlukla bağdaştırmaktayız. Eksikliğinde uyku sorunları ve depresyon belirtileri gelişebildiği ortaya çıkmıştır. Sporcular da eksikliği daha çok oluştuğu bilinse de aslında günümüzde yapılan yanlış tarım tekniklerinden kullanılan ilaç ve pestisit gibi kimyasal atıklarda ve akan temiz doğal suların olmayışından almamız gereken günlük magnezyumu ne yazık ki hiç bir şekilde karşılayamıyoruz. RDA tarafından önerilen günlük alımı kadınlar için 320 mg, erkekler için 420 mg olsa da bu öneriler 20 senedir değerlendirilip değişmemiş fakat hayat şeklimiz birçok şekilde değişmiştir. Günümüzde modern yaşam şeklinde yaşanılan yoğun stres, yüksek şekerli diyet, yapılan yoğun spor, içilen fazlaca alkol, çay ve kahve tüketimi ciddi şekilde magnezyumun vücudumuzdan atımını sağlıyor. Bununla beraber günümüzde içilen birçok ilaç özellikle PPI proton pompa inhibitorleri (mide asidini azaltan ilaçlar), laxatifler (kabızlık için kullanılan ilaçlar) ve günümüzde otoimmun kaynaklı birçok bağırsak hastalığı (Chrons, ulserstif colit ve IBS ( irritable bağırsak hastalığı) bağırsak fonksiyonlarını bozulduğu emilimin azalıp atımının çoğaldığı durumlarda magnezyum eksikliği ciddi şekilde görünmektedir.

En önemlisi gıdalarımızın yetiştiği toprakların bozulmasından dolayı yeterince magnezyum yenilen gıdalardan karşılanmıyor ve karşılansa bile hazır işlenmiş gıdalar ve yanlış yaşam tarzından dolayı eksikliği mutlaka gözükmektedir. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu formunu doğru beslenme ile alıp desteklemek çok önemlidir.

Magnezyumun vücuttaki temel görevlerden bazılarını daha detaylı inceler isek;

1.Tum hücrelere elektrolit giriş cicisini kontrol eder özellikle hücre içine potasyum ve sodyum girişini sağlar iken hücrelerde oluşan elektriksel akımdan sorumludur bu kalp ritmi ve atimi, kaslarımızın kasılıp gevşemesi, ATP (enerji oluşumu), DNA onarımı.

  1. D Vitaminin vücudumuzda aktif forma dönüşmesine yardımcı olur yani dolaylı yoldan ciddi enfeksiyon riskini azaltabilir ve kalsiyum metabolizmasında rol oynar.

3.Damarlar da kalsiyumun damarlarda birikmesini engeller ve plak oluşmasını önler

4.Kardiovaskuler sistemi kontrol eder; Magnezyum damarların iç epitel dokularında oluşan nitrik oxidin salınmasında görev görür ve bu damarların rahatça genişlemesini sağlarken kan rahatça dolaşıp organlara oksijen taşınmasına yardımcı olur, tansiyonun dengelenmesi ve kalp sağlığının korunmasında önemli bir görev görür.

5.Saglikli bir hamilelik ve özellikle annede gestasyonel diyabet gelişmemesi adına magnezyum seviyelerinin hamilelik öncesi ve hamilelik sırasında izlenmesi önemlidir.

6.Magnezyum HPA aksini azaltıp beyinde özellikle GABA salınımını arttırır glutamin inhibe eder ve sizin sakinleştirip, panik olmanızı engeller daha rahat olmanızı ve stressi azaltmanızı sağlar.

7.Bazen Mg eksikliğinde kabızlık ortaya çıkabilir.

8.Kaslarım kandan glikozu içeri çekebilmesi için magnezyuma ihtiyacı vardır. İnsülin direnci ve Diyabetin oluşumunu vücudumuza doğru magnezyumu vererek engelleyebiliriz.

9.Tiroid in doğru ve optimal çalışması için magnezyum önemli rol oynar.

10.Kasların kasılıp rahatlaması ve spor sonrası laktik asidin oluşumunu engeller. Magnezyum malat ve taurat sporcular tarafından tercih edilebilir.

11.Magnezyum eksikliği migren oluşumunu tetikler özellikle günlük alınan 400 mg magnezyum oxide migren ataklarını azaltıcı etkisi görünmektedir.

Magnezyumun birçok formu bulunmaktadır fakat hepsinin vücudumuzda farklı görevleri olsa da bazıları benzer görevler üstlenmektedir.

Magnezyumu bitkisel yiyecek kaynaklarından alabiliriz bunlardan önemli olanlar özellikle yeşil yapraklı sebzelerdir, normalde yeşil yapraklı sebzelerde klorofil molekülü ile beraber bulunur, özellikle magnezyum bitkisel yiyeceklerde fitatlara bağlı bulunduğundan aslında vücut tarafından sadece yüzde %30-%40 arası emilim gösterecektir. En iyi magnezyum kaynaklarını değerlendirecek olur isek;  %70 üzeri organik bitter çikolatanın 30g da -50 mg magnezyum bulunur.

30 g ay çekirdeğinde ise 168mg magnezyum bulunmaktadır! Yine iyi kaynaklar kuru yemişler (badem, ceviz, fındık, kaju ) ve tohumlardır. Dengeli ve çeşitli bir diyet tüketimi magnezyum eksikliğini önemle için önemlidir. Herkese sağlıklı güzel bir gün dilerim.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu