Ülkemizin başarılı dövüş sporcusu Özper Özorun, Ankara Hacettepe Üniversitesinde düzenlenen Türkiye T1 Global MMA Dövüş̧ Ligi’nde ikinci kez üst üste Türkiye Şampiyonu oldu.
Özorun, “Ben küçükken Bostancı köyünde dedem ile beton zeminde güreşirken ilerde MMA Şampiyonu olacağım aklıma bile gelmezdi” diyerek bizlere spor hayatını ve bu süreçte yaşadıklarını anlattı. Özorun ile çok keyifli bir röportaj geçirdik ve kendisine merak ettiklerimizi sorduk.
1- Öncelikle bize kendinizden bahsedebilir misiniz? Özper Özorun kimdir?
Ben Özper Özorun. 30.05.1996’da Güzelyurt’ta doğdum. Babam Alper annem Çiğdem. 4 yaşındayken halen daha ikamet ettiğim Girne’ye taşındık. İlkokulu 23 Nisan İlkokulu’nda, ortaokul ve liseyi Yakın Doğu Kolej’inde bitirdim. 2014’te üniversite sınavında başarılı olup Çukurova Üniversitesi Almanca Öğretmenliğini okumaya hak kazandım. Bir sene denedim fakat spor tutkusu hep içimde ağır bastı ve Yakın Doğu Üniversitesi’nde Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliğinden mezun oldum. Lapta İlkokulunda görev yapmaktayım. Doğayı, sporu, müziği, kitap okumayı, bilgisayar oyunlarını, video montajlamayı, tasarım yapmayı, reklam filmleri çekmeyi severim. Alkol kullanmayı çok sevmem. Kıbrıslı çocukları ileriye taşımak ve geleceğe güzel bir nesil bırakmak temel amaçlarım arasındadır. Öğretmenlik mesleğini seçerken amaçladığım gaye Kıbrıslı çocuklara üst düzey ve dünya standartlarında bir eğitim verebilmekti.
2- Spor hayatınız nasıl başladı?
Ben küçükken Bostancı köyünde dedem ile beton zeminde güreşirken ilerde MMA Şampiyonu olacağım aklıma bile gelmezdi. Televizyondan ve internetten dövüş maçları izlerdim. Ortaokulda seçmeli branş olarak güreşi seçip Yakın Doğu Üniversitesi Güreş Kulübüne katıldım. Kilolu ve kısa boylu bir çocuk olduğum için antrenörümüz beni maçlara çıkarmadı. O zamanlar ellerimin de küçük olduğu ve bu sporda başarılı olamayacağım söylentiler arasındaydı. Takımla çalışmayı bırakıp Girne’de önce Gold Gym sonra Flex Gym’de çalışmalarımı sürdürdüm. 2011 Yılında takıma geri döndüğümde KKTC Yıldızlar Güreş Liginde ilk şampiyonluğumu yakaladım. Daha sonra aynı sene içinde KKTC Okullar arası Güreş Şampiyonluğunu kazandım. KKTC Milli Takımı biletini kazanarak Türkiye Şampiyonası’na katıldım.
2012 Yılında milli alanda ilk altın madalyam olan Bulgaristan Şampiyonluğunu kazandım. 2013 Yılında BJJ sporu ile tanıştım. Yıllar geçti ve yıldızlar ligi, gençler ligi derken bu serüven 18 yaşıma kadar her sene şampiyon olarak ve Türkiye Şampiyonası’na giderek geçti. Uzun bir süre yenilmezlik serisi yakaladım. 2015’te 23-0 gibi bir maç temposuyla seneyi kapatarak 2015 Gençler Ligi Galibiyet Kralı oldum. Bu skorları hesaplamaya kalkarsak 2021 itibariyle 500 – 1000 maç arasında dövüş maçı tecrübe etmiş bir sporcuyum. Kosova, Bulgaristan gibi ülkelerde ikincilik ve üçüncülükler kazandım. Ağır sakatlıklar geçirerek zaman zaman ara vermek zorunda kaldım. Türkiye’ye okumak için gidip geldim ve daha sonra KKTC Büyükler Liginde Güreşmeye başladım. Seneler geçtikçe altın madalyalar gelmeye devam etti. 75, 85, 100 kilolarda takım puanı için güreşerek üst ve alt sıkletlerde şampiyonluklarda yaşadım. 10 Sene KKTC’de sürekli şampiyon oldum. 2018 de Rusya’da Olimpiyat Şampiyonu Anatoly Beloglazov ile kamp ve maç yapmak için Rusya’ya gittik ve Rusya’dan altın madalya ile döndük. Daha sonra Girne Dağlarında MMA üzerine çalışmaya başladım. Sonra güreş takımından arkadaşım olan Ekim Hoca ile çalışmak üzere dağda telefonda arandım. Cyprus Bull & Lion Spor Kulübü yeni kurulmuştu ve takımı ülkede ve yurtdışında temsil edebilecek biri aranıyordu. Önce KKTC’de bulunan dövüş federasyonlarının çoğunu gezerek hepsini kazandım. KKTC Kickboks Şampiyonu, KKTC Kempo Şampiyonu oldum. Sonra Türkiye T1 Global MMA Liginde dövüşerek ilk MMA Turnuvamda 85 kiloda şampiyon oldum. Araya pandemi ve askerlik girdikten sonra tekrar bu sene önce Ukrayna’da Combat Ju Jutsu Dünya Şampiyonasına katılarak dominant bir performans sergilememe rağmen hakemler ve kurallar sebebiyle kararla çeyrek finalde elendim. Türkiye T1 Global Dövüş Liginde 85 kiloda tekrar şampiyon olarak Amatör MMA Rekorumu 4-0-0 a çıkardım. Kıbrıs’ta MMA ve dövüş anlamında bakarsak birçok rekoru elinde bulunduran rekortmen bir sporcuyum. En hızlı MMA maçı kazanma, en fazla atılan yumruk, en fazla atılan takedown, en fazla maç kazanma, en fazla submission, hiç yere düşürülmeme gibi rekorlarım KKTC ve Türkiye T1 Global MMA Ligi tarihinde izleri durmaktadır. Kıbrıs’ta bu sporun öncülüğünü ve gelişimini sağlamaktan dolayı mutluyum ve gelecekte çocuklar için elimden geleni yapacağım.
3- 13-14 Kasım tarihlerinde Ankara Hacettepe Üniversitesinde düzenlenen Türkiye T1 Global MMA Dövüş̧ Ligi’nde ikinci kez üst üste Türkiye şampiyonu oldunuz. Yaşadığın duyguları, yarışma heyecanından bahsedebilir misin?
İlk kazandığımda çok mutlu olmuştum. İkinci kazandığımda ise duygularım buruktu. Çok fazla sevinemedim. Çünkü adaya döndüğümde ekonomik ve maddi anlamda tıkanıklık yaşadım. İnsanlar bizim çok fazla para kazandığımızı sanıyor. Ancak iş hesaba dökülünce bu işleri yapmak için hazırlık, benzin, yemek, sağlık ihtiyaçları tedavi masrafları ve verilen binlerle iş saati karşılığında neredeyse hiç denilecek kadar kendimizi zar zor geçindirecek kadar kazanıyoruz. Maalesef sponsorluklar KKTC vizyonunda uzun vadeli olamıyor ve sadece turnuvaya gidişlere yakın turnuva için sponsorluklar alabiliyoruz. Yemeğe, benzine veya kişisel ihtiyaçlara sahip bir sponsor bulunabilirse gerçekten daha iyi koşullarda ülke temsiliyeti sağlanabilir. Ben tek başıma her şeye yetişemiyorum gerek sponsor arayışı gerekse insanlara ulaşma konusunda sıkıntılar yaşıyorum. Saatlerce antrenman yaptığım ve işlediğim için bu işlerin peşinde koşamıyorum.
4- Yarışmaya hazırlık sürecinden bizlere bahsedebilir misin?
Girne’den Lefkoşa’ya mekik dokuduk. 25 Km Girne’den Lefkoşa Dereboyu’na koştum. Dünya Şampiyonası tecrübesinden sonra daha sıkı çalıştım. MMA Antrenmanlarına yoğunlaşıp sezonun devamında neler yapabileceğime baktım. Vizyonumuz her zaman daha iyiye gitmektir. Lefkoşa’da Ness Club Spor Salonunda çeşitli fiziksel ve zihinsel antrenmanlar yaparak kendimi hazırladım. Ekim Özgüvenli hocam eşliğinde dövüş sanatları üzerine antrenmanlar yaptık. Girne dağlarında Serkan Can abimle yaptığımız antrenmanlarda meyvesini vermeye hazırdı. Kıbrıs’ın çeşitli yerlerine gidip antrenman yapma fırsatı buldum. İskele, Mağusa, Güzelyurt, Girne ve Lefkoşa bölgelerinde antrenman yaptım. Kıbrıs’ı temsil etmek için Kıbrıs’ın havasını iyi almanız gereklidir. Kıbrıs’ı, Kıbrıs insanından ilham alarak temsil etmeyi severim.
5- MMA nedir? Bilmeyen okuyucularımız için bize kısaca bahsedebilir misin?
MMA Karma dövüş sanatları anlamına gelen Mixed Martial Arts. İçerisinde birçok dövüş disiplinini barındırır. Özgür bir dünyadır. Dışardan kafesin içinde kapalı dövüştüğünüzü düşünen insanların aksine, içerde fırsat kollayan ve özgürce hayal ettiği hamleyi yapma özgürlüğü içerisindeki bir dövüşçü vardır. Boş bir tuvale resim çizmeye hazır bir ressam gibi veya boş bir beate can vermeye çalışan bir müzisyen gibi. Güreş, Kickbox, Brazilian Jiu Jitsu, Tekvando, Karate, Muay Thai, Box, Sambo, Kempo ve daha birçok temel branşı içerisinde barındırmaktadır. Dünyada en bilinen liglere UFC, Bellator, ONE Championship, PFL örnek gösterilebilir. Türkiye’de Türkiye MMA Federasyonu yönetiminde gerçekleşmektedir. Kıbrıs’ta Federasyon Başkanı Niyazi Demirel, Türkiye’de ise Ali Arık’tır. KKTC MMA Federasyonu çatısı altında Özper Özorun olarak bizde gücümüz yettiğince bu sporu tanıtmaya çalışıyoruz.
6- Bugüne kadar ülkemize birçok başarı kazandırdın bu başarılar nelerdir?
Rusya, Bulgaristan, Kosova, Ukrayna, Türkiye ve Güney Kıbrıs’ta 10 seneyi aşan temsiliyetlerim ve madalyalarım mevcuttur. Rusya’da güreşten altın madalya Bulgaristan’da güreşten altın madalya 2 gümüş ve 1 bronz madalya , Kosova’dan bronz madalya , BJJ’de Güney Kıbrıs’tan bronz madalya, MMA’de 2 sene üst üste Türkiye Şampiyonluğu ve KKTC’de sayısız başarıla rekorlar ve dahası..
7- Yarışmalara hazırlanırken herhangi bir sponsor desteğin mevcut mudur?
Ness Club’da antrenörlük üzerine çalışmalar yaptığım için Ness Club Lefkoşa spor salonu ve Cyprus Bull & Lion Spor Kulübü yetkilileri salon ücreti ve dövüş dersleri ücreti konusunda Türkiye Şampiyonası yolunda büyük destek oldu. Anneme yemek sponsorluğu için teşekkür ederim. Babama hazırlık sürecinde maddi ve manevi yardımları için teşekkür ederim. Uçuş imkânları ve yol harçlığı için Tolga Balkaç, Alper Özorun, Ümit Dinçer, Mehmet İngenç ve Megamia Trading’e teşekkür ederim. Ankara’da otel sponsorluğu için Ankara Macit Bellona CEO’su Yusuf Macit Bey’e teşekkür ederim.
8- Son olarak söylemek istediklerin var mıdır?
Halkın istediği gerçekten temsil edilmektir. Bu halk neden UFC’de bir dövüşçüye sahip olmasın ki? Hem de yıllarca dışlandıktan sonra… Artık hayal değil yapabiliriz ama halkın desteği ve sponsorluklar olmazsa bu hedef çok uzak görünüyor. Televizyonda veya internette bir Kıbrıslı Türk’ün dünyada başka insanları dövmesini görmek bazılarına keyif, bazılarına huzursuzluk veriyor. Ben dünya barışı yönünde inancımı sürdürmekteyim. Yaptığım şeyi sadece spor olarak görüyor ve herhangi bir ırk ayrımcılığına karşı duruyorum. Ancak yüzyıllardır varlığımızı sürdürdüğümüz bu toprakları hep beraber el ele vererek Kıbrıs insanının, çocuklarının ve daha nice gençlerin önünü açmak için bu toprakların tanıtılıp adanın en büyük geçim kaynaklarından biri olan turizmin ve sporun önünü açmak için bu göreve birlikte ortak olmamız gerekir. Paranız varsa milli sporculara sponsor olmaktan çekinmeyin. Paranız yoksa manevi destek vermekten çekinmeyin. Ancak bu şekilde bu sporu ve Kıbrıs halkını dünyada yaşatabiliriz. Hep yabancıyı sevmek ile bu değirmen dönmez. Kendi değerlerimize sahip çıkalım. Sevgiler saygılar.