Bireyin sağlıklı ve düzenli bir yaşamının olmasında egzersiz ve sporun etkisini bilmek, sağlıklı yaşamın en temel unsurlarındandır. Ebeveynler olarak küçüklükten başlayarak çocukların birçok alanda sportif aktivelerini desteklemeli ve onlara rol model olmalıyız.
Spor yapan çocuk birçok alanda gelişimsel etkenlerden yararlanarak hayatının geriye kalan sürecini daha sağlıklı bir şekilde sürdürerek hayata tutunacaktır. Yapılan spor sayesinde sağlıklı büyüme, obezite, diyabet, sosyal gelişim, fiziksel gelişim, davranış gelişimi vb. birçok risklerden daha olgun olarak hayata tutunacaktır. Uzmanlara göre yapılan spor sayesinde gelişim sürecine bağlı olarak, çocuklarda özgüven oluşumu, kaygı ve depresyon oluşumları en verimli şekilde çocuklara dönüşüm yapacaktır. Hareket ve hareketli olmak sağlıklı bir gelişim için önemli, bunları yapan çocuklarsa sağlıklı bireylerdir. Çocuğunuzun en küçük yaşta yapabileceği spor branşları ile hayata başlaması, fiziksel gelişimi yanında sosyal gelişim, spor disiplini, sağlık orunlarına karşı bağışıklık sisteminin gelişi ve konsantrasyon gibi birçok bireysel gelişime sebebiyet verecektir.
Ebeveynler olarak çocuğum neden spor yapsın ki? Demeyin. Spor yapan çocukların önce kendisine sonrada çevresine koyacağı katkıyı düşünürsek, maddi manevi kazançların ne kadar çok olduğunu uzun vadede daha net algılayacağız.
Bunlara birkaç örnek verecek olursak:
-Spor sağlıklı büyümenin, gelişmenin en etkin faktörlerindendir.
-Spor sosyalleşmenin ve sosyal gelişimin temel etmenlerindendir.
-Spor bireysel ve toplumsal disiplin ve odaklanma sorunlarının gelişimine etki eder.
-Spor bir yaşam biçimi olarak benimsenir ise, hayatının her alanında başarı odaklı çalışılacaktır.
Tüm bu sonuçlara ulaşmak için ise, çocuğunuzun spor yaşantısına başlamadan önce doğru eğitimcilerden ve branşına özgü bilimsel verilerden en iyi şekilde yararlanılmalıdır. Hatta siz, yapacağınız sporla model olmalısınız. İstemedikleri, fiziksel olarak ulaşamayacakları sporlardan ziyade kendisinin kişisel ve gelişim durumu göz önünde bulundurularak gelecek planlamasına yardımcı olunmalıdır.
Sağlıklı bir gelecek için, çocuklarımızın sağlıklı bir şekilde gelişmesi gerektiğini unutmadan, onlara yapacağımız dokunuşlarla, sağlıklı bir gelecek oluşturabileceğimizi unutmayalım.