ÇevreGündemKıbrısManşetÖzel HaberToplum

Ryu Chocolates Şefi ve Direktörü Nejla Coşaner

Özel Haber - Zerrin Yapıcıoğulları

Ryu Chocolates’in kurucusu olan Nejla Coşaner, Girne Çarşı’sında kendi atölyesini açtı.

Kendi çikolatalarını kendi üreten Coşaner, atölyesinde birbirinden farklı çeşitlerde çikolatalar üreterek çikolata severlere eşsiz lezzetler sunuyor. Kendi çikolata markasını kuran ve 9 ay boyunca atölyesi için çalışan Coşaner’e merak ettiklerimizi sorduk ve çok keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

1-Nejla Coşaner kimdir? Bize kendinden bahsedebilir misin?

Adım Nejla ama herkes bana Nej diye hitap ediyor. 2 Kasım 1996 Girne Doğumluyum. İlkokuldan liseye kadar Yakın Doğu Koleji’nde, üniversiteyi ise GAU’de okudum. Yapmaktan çok mutlu olduğum şeyler arasında mutfakta vakit geçirmek, yeni şeyler yaratmak, yeni insanlarla tanışıp sosyalleşmek, elimden geldiğince herkese yardım etmek ve sokaktaki dostlarımız için elimden geleni yapmak beni çok mutlu ediyor.

2- Şef olmaya nasıl karar verdiniz?

Aslında bunun ilginç bir hikâyesi var. Lisenin son zamanlarında Groningen Üniversitesi Hollanda’da Kriminoloji bölümünü okumaya karar verdim. Fakat son anda bu kararımdan geri döndüm ve GAU’de bölüm değiştirerek Gastronomi okumaya karar verdim. Bu bölüme mutfakta vakit geçirmeyi sevdiğim ve elimin lezzetine güvendiğim için girdim. Çocukluğumdan beri insanlara hep güzel şeyler üretip denetmeyi istemişimdir. Üniversitedeyken farklı yerlerde çalıştım ve elimin tatlı ve çikolataya yatkın olduğunu öğrendim. Böylece hem pasta hem de çikolata şefi oldum.

3- Ryu Chocolates’i kurma fikri nasıl gerçekleşti? Bu süreci bize anlatabilir misiniz?

2015’den beri hep kendi işimi yapmanın hayalini kurdum. Üretmek her zaman beni çok mutlu etti ve bunu insanlarla paylaşmak için çok hevesliydim. Bu yüzden bu işe evde özel siparişler ile başladım. Bu işi yaparken 2020 yılında bir çikolata atölyesinde işçi arayan bir yer olduğunu öğrendim ve gidip orada işe başladım. İşi daha da sevdim ve bir an önce kendi işimi kurup kendi tariflerimi ve zevkimi ürünlere ekleyip sunmak istedim. İşten ayrılıp Ryu Chocolates’i kurdum. Takipçilerim ve müşterilerim sürekli olarak yerimiz nerde diye sorduğundan atölyemi kurmak için çalışmalara başladım ve 9 ay sonra atölyemizi açmayı başardım.

4- Ryu’nun anlamı nedir?

Kısaca anlatmak gerekirse, çikolata markamı kendimle bağdaştırmak için zevkime göre bir isim koymak istedim. Efsanevi olarak düşünülen ejderhaları çok severim ve Japon mitolojisindeki efsanevi yaratıklara “Nihon no Ryū” denildiğini öğrendim. Bunun kısa ve akılda kalıcı olması için sadece Ryu kısmını kullandım, aslında Ryu’nun “u” harfinin üzerindeki düz çizgiyi kaldırdım ki insanlar bunu “ü” harfi olarak okumasın. Son olarak kendi tasarladığım ejderhalı bir logo hazırladım ve böylece Ryu yeni başlayan bir çikolata markası oldu.

5- Mini shop olarak adlandırdığınız işletmenizde hangi hizmetleri veriyorsunuz?

Ryu mini shop aslında tam da hayalimdeki butik bir çikolatacı oldu eksisi yok ama fazlası var. Çikolatayla birlikte tüketilip yakıştırılan iki şey vardır, bunlar kahve ve viskidir. Bende işin içine alkol koyarak başlamak yerine kahve ile başladım. Ryu Mini Shop’a geldiğiniz zaman çikolata tadımı yaparken kahve tüketebileceksiniz hem de genç ve yetenekli bir kaç arkadaşımızın el emeklerini görüp satın alabileceksiniz.

6- Artisan çikolata nedir? Çikolataları siz mi yapıyorsunuz?

Artisan Çikolata, el yapımı ve sadece doğal içeriklerle üretilen çikolatalar için kullanılan bir sözcüktür. Evet, kendi çikolatalarımı kendim üretmeyi tercih ediyorum çünkü herkesin el lezzetinin ve tarzının farklı olduğunu düşünüyorum, insanlar farklılık arıyor. Bana özgü olması beni farklı kılıyor. Kuzey Kıbrıs’taki birçok çikolatacı ürünlerini Kıbrıs’taki aynı markadan veya Türkiye’deki bilindik çikolatacılardan alıp satıyor, kendi ürünlerini yapıp satan çok az çikolatacı bulunuyor.

7- Çikolata tariflerinizi yaratırken nelere önem veriyorsunuz?

Çikolata tariflerimi yaratırken herkesin zevkine ve isteğine uyacak bir şeyler üretmeye çalışıyorum. Olmayan şeyleri veya olanın daha iyisini yapmak için çabalıyorum. Ve çikolatamın tadına bakan herkesten yapıcı eleştiri almayı çok seviyorum, çünkü bu beni geriye değil daha da ileriye götürür. Klasik şeyleri sevmiyorum ve hep daha farklı tarzlar arıyorum. Ayrıca şekersiz, glütensiz ve vegan çikolata da yaparak istediğini bulamayan müşterilerimizde mutlu etmeyi seviyorum. Son 5 aydır epeyi araştırıp internette tam olarak bulamadığım yenilebilir fotoğraf baskılı çikolata üretiyorum, bu fikir aklıma yürüyüş yaparken gelmişti ve hemen internete girip bakmıştım orada minik çikolatalar üzerine kişiye özel baskılar görmüştüm ama aklımdakinin aynısını bulamamıştım, bende bunu üretmeliyim diye düşündüm ürettim ve çok sevildi.

8- İşinizin en sevdiğiniz tarafı nedir? Çikolatanın yaratım süreci mi, yoksa leziz çikolatalarınızı yiyen herkesin gülümsüyor olması mı?

Her ikisi de! Zaten çikolatanızı tadan insanların o çikolatayı sevebilmesi için ilk önce sizin bu işi para için değil gerçekten sizi mutlu ettiği için yapmış olmanız. Bu şekilde harika bir tat ortaya çıkarabilirsiniz. Mutfakta olmanın zevki çok ayrı, o çikolatayı tadıp mutlu olan ve size güzel geri dönüşümler yapan müşterinin memnuniyeti çok ayrı.

9- Çikolata severlere en çok hangi çikolatalarınızı önerirsiniz?

Ürettiğim her şey benim resmen çocuğum gibi, bu yüzden ayrımcılık yapamıyorum. Zaten herkesin zevki, damak tadı ayrı. Ama en çok sevilenlerden bir kaç örnek verebilirim. Beyaz çikolata severler en çok antep fıstıklı ve bademli tercih ediyor. Sütlü çikolata severler Salted Caramel ve Kahveliyi ve son olarak Bitter çikolatada en çok portakallı ve viskili seviliyor.

10- Ryu Chocolates’in yeri nerededir? İnsanlar size nasıl ulaşabilirler?

Ryu Chocolates, Girne Çarşı’da Cengizhanlı sokakta Girne Belediyesi Sanat Galerisinin 50 metre sonrasında. Önceden sipariş vermek isteyen çikolata severler bana Ryu Chocolates ‘in Instagram ve Facebook hesabından ulaşabilirler.

11- Son olarak okuyucularımıza ve Ryu’yu ziyaret etmek isteyenlere söylemek istediğiniz bir şey var mıdır?

Ryu Mini Shop tam olarak 9 ayda yapıldı, ailemin dostlarımın ve benim alın terim ile. Çoğunun aksine, biz bu atölyeyi sıfırdan hiçbir şeyim olmadan ailem ve arkadaşlarım ile kendi tırnaklarımızla kazıyarak yaptık ve bunu gurur ile söylüyorum. Mesele para değil, asıl mesele bir şeyi sevmek ve hayal etmek. O yüzden atölyemizde verdiğimiz emekleri görmeniz için can atıyorum ve genç girişimci bir kadın olarak bunu başarmaktan gurur duyuyorum.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu