Halkın Partisi Girne Milletvekili adayı Ahmet Tokatlıoğlu 23 Ocak Erken Genel Seçimlerinde 3. Sıradan aday oldu. Tokatlıoğlu, bir ülkede düzenin sağlanabilmesi için istikrarın oldukça önemli olduğunu vurgularken istikrarın iyi yönetim, sosyal adalet ve kendi irademize dayalı bir kamu yönetiminden gücünü almasının şart olduğunu söyledi.
Ahmet Tokatlıoğlu, 1990 yılında Lefkoşa’da dünyaya geldi ve Ankara’da Orta Doğu Teknik Üniversitesinde (ODTÜ)Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler, sonrasında da New York’ta Binghamton University – Global and International Affairs bölümünden çift diploma ile mezun oldu.
Öğrencilik yıllarında Ankara’da Kıbrıslı Gençlik Platformu (KGP) Genel Sekreterliği, Girne Belediyesi Genç Vizyon Gençlik Merkezi Kurucu Üyeliği, New York’ta Türk Öğrenci Derneği Genel Sekreterliği ve Toparlanıyoruz Hareketi Kurucu Üyeliği görevlerini yürüttü.
Tokatlıoğlu, Halkın Partisi’nin kurucu üyesi olmakla birlikte, iki dönem Girne İlçe Başkanlığı ve halen Parti Meclisi Üyeliği ile Merkezi Yürütme Organı Üyeliği görevlerini yürütmekte.
“Ülkemizde Yaşadığımız Hayat Standartları, Kamunun Vatandaşına Verdiği Hizmet Giderek Yozlaşmakta”
Tokatlıoğlu, “Ülkemizde yaşadığımız hayat standartları, kamunun vatandaşına verdiği hizmetin giderek yozlaşmakta olduğunu belirtti. Tokatlıoğlu, insanımızın bu topraklarda kök salabilmesi için duyulan temel ihtiyaçlar, yani çağdaş eğitim, gelişmiş sağlık, güvenli ulaşım, sürdürülebilir tarım, sağlıklı gıda arzı her geçen gün bozulmakta, vatandaşın da doğal olarak giderek gelecek kaygısının büyüdü.” ifadelerini kullandı.
Tokatlıoğlu “Bu ülkenin siyaset ve uluslararası ilişkiler alanında eğitim almış ve ekonomi politikaları üzerine uzmanlaşmış bir vatandaşı, bir genci olarak temel yasama kurumu olan Meclis’te ülkenin ihtiyaç duyduğu yasal değişiklikleri, reformları gerçekleştirmek adına aday olmayı bir görev olarak gördüm” dedi.
“Değişime Öncülük Etmek, Bir Omuz Vermek Amacıyla Aday Olma Kararı Aldım”
Tokatlıoğlu, bu ülkenin cesur insanlarının meclise girerek kamu reformu, vergi reformu, eğitim reformu, sağlık reformu, yurttaşlık reformu ve birçok hayati alanda ihtiyaç duyulan yasal değişiklikleri hayata geçirmesi bir tercihten ziyade, zorunluluk haline geldiğini söyledi. Tokatlıoğlu, “Ben de bu değişime öncülük etmek, bir omuz vermek amacıyla aday olma kararı aldım” diyerek milletvekili adaylığı karar sürecini anlattı.
“En Önemli Sorun, Devletin İnsanına Sahip Çıkamamasıdır”
Tokatlıoğlu, bir ülkede düzenin sağlanabilmesi için istikrarın oldukça önemli olduğunu vurgularken istikrarın da iyi yönetim, sosyal adalet ve kendi irademize dayalı bir kamu yönetiminden gücünü almasının şart olduğunu söyledi. Tokatlıoğlu, “İçinden geçtiğimiz ekonomik kriz giderek derinleşmekte, zamanla ekonomik geçim sorunları ülke genelinde sosyal sorunlara da yol açma tehlikesi teşkil etmektedir” dedi. Tokatlıoğlu, en önemli sorunun devletin insanına sahip çıkamaması olduğunu belirtirken buna bağlı olarak da vatandaşın devlete olan inancını giderek yitirdiğini söyledi. Tokatlıoğlu, “Devlet otoritesini sağlayamaz, vatandaşın ihtiyaçlarını karşılayamazsa, anarşi ortamı oluşur ve sorunlar giderek büyür” dedi.
Tokatlıoğlu, İyi yönetim ve sosyal adaletin sağlanmasının yolu vatandaşın 23 Ocak’ta sandıkta iradesini tamamen yansıtması sonrasında kurulacak olan ciddi, disiplinli ve toplumsal düşünecek olan bir hükümetin oluşmasıdır ifadelerini kullandı. Tokatlıoğlu, “Bu durumda yaşadığımız krizlerde açılan yaralar sarılmaya başlanabilir ve orta ile uzun vadede ülkenin ihtiyaç duyduğu tüm reformlar hayata geçirilebilir” dedi.
“Ekonomideki Çöküşe Yönelik Derhal Müdahale Yapılması Şarttır”
Tokatlıoğlu, kısa vadede ekonomideki çöküşe yönelik derhal müdahale yapılmasının şart olduğunu söyledi. Tokatlıoğlu, “Vatandaşın temel ihtiyaçlarını, barınma ihtiyaçlarını karşılamakta bile zorlandığı bu dönemde, bizlere büyük görevler düşecektir” dedi.
Tokatlıoğlu milletvekili seçilmesi durumunda hedeflediği bazı projelerini şu şekilde anlattı: “Kamu-özel arasında yaratılan adaletsizliğin telafi edilmesi, vatandaşlık yasasının güncellenmesi, kamu reformunun bir adımı olarak daire müdürlerinin sınav ve performans kriterlerine göre atanmasının sağlanması ve böylece devlet dairelerinin siyasetten arındırılması, eğitim sistemine müdahale edilerek günümüzün şartlarına uygun, çok daha çağdaş bir eğitim anlayışının benimseneceği yasal değişikliklerin yapılması hedeflerim arasındadır. Yine pandemi döneminde değerini çok daha fazla anladığımız yerli üretimin, sanayinin geliştirilmesi, ihracatın artırılması yoluyla ülkeye döviz girişinin sağlanması öncelikli hedeflerim arasında olacaktır. Genç İşsizliğin %40’lara geldiği bu dönemde gençlerin istihdam edilmesinin önünü açacak olan Genç Girişimcilik Destek Programlarının hayata geçirilmesi, genç girişimcilerden belirli koşulları sağlaması şartıyla 3 yıl süreyle vergi alınmaması ve gençlerin kendi işlerini kurmalarına yardımcı olacak finansman desteğinin sağlanması için mesai harcayacağım.”
“Gençlerimiz Kira Öder Gibi Taksit Ödeyerek Ev Sahibi Olabilecekler”
Tokatlıoğlu, konut edinmenin neredeyse imkânsız hale geldiği bu dönemde, devletin vatandaşına konut sağlaması bir lüks değil, ihtiyaç olduğunu belirtirken arazinin ve elektrik, yol, su, telefon, yol gibi altyapı ihtiyaçlarının devlet tarafından sağlanacağı, konut inşaatında kullanılacak ithal inşaat malzemelerinin gümrükten muaf tutulacağı, uzun süreli ve düşük maliyetli kredi finansmanının sağlanacağı Genç Konut Projesi’ni hayata geçireceklerini belirtti. Tokatlıoğlu, böylece gençlerin kira öder gibi taksit ödeyerek ev sahibi olabileceklerini söyledi.
“Tarafların İşbirliği Ve Toplumlar Arası Bağların Güçlendirilmesi Bizi Kapsamlı Çözüme Taşıyabilir”
Tokatlıoğlu, Kıbrıs Sorunu konusundaki düşüncelerini ise şu şekilde anlattı:
“Müzakere sürecinin hangi zeminde yürütüldüğünden ziyade, tarafların samimiyetle ilerleme sağlamaya odaklanması gerektiğine inanıyorum. Bu da tarafların buna hazır veya niyetli olup olmadığıyla alakalıdır. KKTC’nin tanıtılması mevcut konjonktürde mümkün değildir. Öte yandan, 1968 yılından beri yürütülen müzakere sonuçları da bizi federal çözüme götürememiştir. Bence değişmesi gereken yöntemdir. Yani “Kapsamlı çözüm müzakeresi” yöntemi yerine, kapsamlı çözüme ulaşmadan önce, çözümden önce “tarafların işbirliği” ve toplumlar arası bağların güçlendirilmesi bizi kapsamlı çözüme taşıyabilir. Enerji, ekonomi, turizm, sağlık, eğitim vb. alanlarda geliştirilecek işbirliği ile taraflar evrimsel bir süreç içerisinde çözüme ulaşmak daha mümkün görünmektedir. Avrupa Birliği bunun en güzel örneği olarak gösterilebilir. Kömür ve çelik ile başlayan işbirliği ve karşılıklı refah artışı, bir zamanlar savaşan ülkeleri aynı çatı altına toplayabilmiştir. Bunu yapabilmek için de tarafların ilerleme sağlamaya niyetli ve hazır olması şarttır”
“Bu Gidişat Kaderimiz Olmamalıdır”
Tokatlıoğlu, ülkenin içinde bulunduğu durum, yaşadığımız hayat standartları, hastanelerimizin, okullarımızın, yollarımızın içinde bulunduğu kötü durumu hak etmediğimizi belirtirken “ Bu gidişat kaderimiz olmamalıdır.” ifadelerini kullandı.
Tokatlıoğlu, “Bu toplum geçmişte çok daha zor günler geçirdi, ciddi yokluk çekti ama hiçbir zaman pes etmedi. Şimdi de pes etmeyeceğiz. Halk olarak birlik, beraberlik içerisinde, bu topraklara, değerlerimize ve irademize sahip çıkacağız Yeter ki sandığa gidelim, irademizi gösterelim ve bu değişime omuz verelim. Halkın Partisi bu günler için vardır. Bu memleket sahipsiz değildir” dedi.