BeslenmeGenelGündemGüzellikKıbrısManşetSağlıkYaşam

Yazın Kilo Vermemizi Sabote Eden Durumlar!

Bikini vücuduna sahip olmak icin bu yazacağım maddeleri dikkatlice okuyun!

Evet yaz geldi hepimiz daha fit ve güzel bir vücuda sahip olmak istiyoruz , hepimizin yaptığı en büyük hatalardan biri aslında sezon için diyet yapmak , sezonluk  diyet diye bişey olmamalı onun aksine sene boyu yaz-kış demeden devamlılığı ve sürdürülebilirliği olan bir beslenme planı uygulamaktır. Karın kası ,güzel bacaklar ve güzel bir kalça bir kaç gün, hafta  veya ayda olacak bişey değil tam aksine bunu istiyorsanız uzun vadeli sürdürülebilir bir spor ve diyet programi ile hedeflerinize daha saglikli şekilde ulaşmayı denemelisiniz!

Hepimizin sağlıklı beslenme ile alakalı kendimize göre doğru ve yanlış bildigimiz bilgiler mevcut. Kendi tahmin ve ideolojimize göre beslenmek ve bilimsel veriler dogrultusundan çıkıp biyolojinizin ihtiyaç duyduğu beslenmeyi algılamak yerine güncel olmaya ve kanıta dair sağlığa yararı olmayan diyetler uygulamak sizi sadece sağlıksız kilo vermeye veya başarızız diyet listeleriyle yüz yüze bırakmaz, uzun vadede sağlığınızın bozulmasına sebep olabilir !

Yazın bizi sabote eden bazı durumları şöyle sıralayabiliriz , özellikle beslenmenin yani sıra sağlıklı kilo verimi ve kalıcı olabilmesi adina bu belirttiğim maddelere cok dikkat ediniz !

Yaz gelince kilo vermek bazılarina daha kolay gelse de bazı insanların kilo almasına sebep olabiliyor. Bu sebeplerin başında ;

1.Yazın hava daha geç karardığından ve hava sıcak olduğundan daha geç yemek yemek ne yazık ki yağ depolamanızı ve vücudun hormonal dengesini bozmaktadır! Gece yenilen aşırı yemek kilo almanıza sebep olacaktır.

2.Gece gec yemek yenildiği zaman melatonin yani uyku hormonu ne yazik ki tam sentezlenmemekte ve stress hormonu olan kortisol halen yüksek seyrederek vücudun dinlenme moduna geçmesini engellemektedir! Böylelikle ertesi gün daha az enerjili,  yorgun ve bitkin oldugunuzdan daha cok yemek yediğimizi ve hareketinizin azaldığını fark edeceksiniz! Böylelikle ne yaparsanız yapın enerjiniz düşük olduğundan daha yüksek enerji içeren gıdalara yöneleceksiniz!

3.Yaz gecelerinin uzun olmasından ve arkadaşlarla gece gezmeleri arttığından gece atıştırma , abur cubur ve sıvı olarak alınan fazla kaloriler (meyve suları, gazozlu içecekler, alkol vb.) ne yazık ki kilo almanızın baş sebebi !

4.Havaların aşırı sıcak olması ile beraber sadece gece değil gündüz de sıvı ihtiyacının artması ve seçim olarak su yerine kalorili ve şurup eklenmiş soğuk kahveler, icetea, taze meyve suyu tercih edilmesi  fark etmeden kalori alımı ve insulin seviyeniz üzerine etkileri olabilir, yapılan calışmalarda sıvılardan alınan gizli şeker insulin direnci ve kilo alımı üzerine en tehlikeli unsurlardan biri olarak ortaya cıkıyor !

  1. Yazın oğün atlamak çok popüler özellikle gece geç yatılıp sabah geç uyandığınız zaman kahvaltı öğünü veya öğlen öğünü atlandığı zaman almanız gereken tüm makro ve mikro nutrientleri karşılayamıyorsunuz ve sadece gece tüm kaloriyi bir öğüne yoğunlaştırır. Hem metabolizmanız yavaşlar hem de yağ depolarsınız. Sabah ve öğlen yetersiz alınan protein kas kaybına neden olur!

6.Yazın iştahınızın daha düşük olması bazen eksik besin almaniza ve öğün atlamanıza sebep olur iken bununla beraber eksik alınan lif nedeni ile kabızlık problemi başlar. Vücudun toxin ve fazla yağdan kurtulmasını engeller, o yüzden yazın yaşanılan şişkinlikler eksik vitamin, mineral, lif ve yetersiz su tüketiminden kaynaklı olabilir !

  1. Öğün yerine yazın çıkan şekerli meyveleri tüketmek kilo alımı için en büyük tuzak herkesin yaptığı en büyük hatalardan bir tanesi yazın bolca karpuz, kavun, kiraz ve yanında hellim veya tam yağlı beyaz peynir tüketmek, ne yazık ki karaciğerinize bunu yaparak zarar veriyorsunuz. Fazla alınan meyve şekeri fruktoz özellikle karaciğer yağlanmasının baş sebepleri arasındadır, fruktoz özellikle karaciğerde yağ olarak depolanır ve alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmalarının arasında sebep olarak gösterilmektedir, karpuz ve kavunu az miktarlarda tüketmek sorun olmasa da sorun esas bütün bir tabak karpuz, peynir ana yemek şeklinde yaz geceleri yenildiği zaman meydana gelir, karpuzu sabah saatlerinde kahvaltı yanında tercih etmek daha sağlıklı bir opsiyon olacaktır! Yaz meyvelerini tüketirken porsiyon kontrolüne mutlaka dikkat ediniz!

8.Yaz sabahlarında tercih edilen yüksek şeker içerebilen kahvaltılık gevrekler , meyve suları veya pratik smoothiler gün boyu şeker ve insulin dengesini bozarak gün içinde cok acıkmanızı sağlar ve sizi yeme krizlerine sokabilir mutlaka karbonhidrat ağırlıklı kahvaltı yerine protein ve sağlıklı yağlardan zengin kahvaltılar tercih ederek, kilo kontrolü sağlayabilirsiniz! Özellikle sabah soğuk sütü de üstüne döküp yediğiniz o kahvaltılık gevrekler hiç beklemediğiniz kadar insulin salgısını arttırıp gün boyu acıkıp dengesiz beslenmenizin en büyük sebebidir!

9.Gece sıcaklardan veya dışarda daha cok gece gezmelerine vakit ayırdığınızdan daha az ve kalitesiz uyku  kilo almanızın en büyük sebeplerinden bir tanesi, yapılan calışmalarda gece 4-5 saat uyku uyuyan bireyler ertesi sabah prediyabetli olarak uyandığı ve özellikle tokluk şekerlerinin gün boyu yüksek seyrettiği görülmüştür, durum böyle olunca kilo kaybetmeniz imkansiz hale gelmektedir!

  1. Sıcaklardan dolayı hareketinizin azaldığını duyar gibiyim, hava cok sıcak spor salonuna gitmeye üşeniyorum dediğinizi duyar gibiyim. Tabii illa ki spor salonuna değil ama sabahları hava halen serin iken sabah bir yürüyüş koşu veya yoga yapmak güne başlamanız icin harika bir fikir. Sabah sporu yağ yakımı icin de ideal bir saat. O yüzden yaz geceleri biraz daha erken uyumaya ve erken kalkmaya özen gösterirseniz kilo kontrolünüzü elinize daha kolay almış olursunuz! Yaza uygun sporlar seçebilirsiniz özellikle yüzme veya plaj tenisi veya plaj topu sizin hareketinizi arttırabilir yazın sadece eglence odakl aktiviteler yerine sağlığınıza da iyi gelecek aktiviteler planlamak cok önemlidir !

Okullar kapanmış veya iş yerinizin calişma saatleri yaza göre degişmiş olabilir, size verebileceğim

en önemli tavsiyelerden biri yaza saatlerinize uyan düzenli bir rutin oluşturmaktır. Mutlaka aynı saatlerde öğün tüketmeye özen gosterin ve mümkün ise her gün aynı saatte uyanmaya calışın böylelikle metabolizmaniz ve sirkadiyen ritminizin daha düzenli ve daha aktif şekilde çalışmasını sağlamış olursunuz !

Benzer Haberler

Başa dön tuşu