Bir senenin sonuna yaklaşırken sizlere yeni yıla merhaba yemek davetlerine özel lezzetli ve sağlıklı bir menü hazırlamak için tavsiye ve tarifler vereceğim;
- Yılbaşı masasını daha çeşitli ve farklı besinler ekleyerek renklendirin. Her besin kendi içinde bir ilaç görevi görmektedir. Besinleri doğru kombinlediğinizde ise onları daha sağlıklı hale getirmiş olursunuz! Fonksiyonel besinlerde sinerjik etki bulunmaktadır. Mutfağınızı bir ilaç dolabı ve besinleri ilacınız olarak görmek çoğu besinlerin faydasından yararlanmak için düzenli tüketilmesi gerektiğini anlamak mantık işidir. Örneğin; haftada 1 kere tüketilen pancar veya yaban mersini size çok fayda sağlamazken her gıdanın dozu ve tüketim sürekliliğini önemini vurgulamak gerekmektedir!
Birbirini destekleyen ve bir arada tüketilen bazı besinler çok daha sağlıklı hale gelmektedir, biz buna simbiyotik etki diyoruz!
Bunlara iyi birer örnek olarak yılbaşı gecesi salatalarınıza ekleyebileceğiniz meyve ve sebzeler olabilir. Salatanıza; nar, portakal, armut veya yeşil elma küpleri ekleyerek C vitamini eklemenin yanı sıra yeşil yapraklı sebzelerde bulunan demir emilimini de arttırmış olursunuz.
Buna bir diğer örnek ise baharatlar ve kuru baklagillerdir. Baharat ve kuru baklagilleri yılbaşı menünüzde yer alan pilavlarınıza ekleyerek; pilavların protein, besin değerini arttırırken aynı zaman da lif açısından da zenginleştirebilirsiniz. Nohutlu tarçınlı bir pilav veya zerdeçal ve mercimekli bir pilav sade yapacağınız bir pilava göre hem daha lezzetli hem de besin değeri açısından çok daha sağlıklı olacaktır. Eğer zerdeçal kullanıyorsanız mutlaka içine karabiber de eklenmelisiniz. Bu zerdeçalın içinde bulunan curcumin maddesinin emilimini vücudumuz tarafından arttıracaktır!
Yine aynı şekilde brokoli, karnabahar ve brüksel lahanası pişiriyorsanız onlara hardal tohumu eklemek veya hardal ile püre yapmak içlerinde bulunan antikanserojenik madde olan sulphorophani etkin hale getirecektir! Bir diğer iyi simbiyotik gıda ise cacıktır. Cacığınızı yoğurt, kefir, salatalık veya salatalık yerine kök kereviz, dereotu, semizotu gibi yeşillikler ile zenginleştirip içine çörek otu, sarımsak ve üstüne zeytinyağı, kuru nane ekleyerek bu meze tabağınızı daha zengin ve sağlıklı hale getirebilirsiniz. Kefir ve yoğurt içinde bulunan canlı bakteriler sayesinde iyi bir probiyotik gıdadır içine eklenen yeşillik içerdiği liften dolayı bağırsak bakterilerini beslemektedir!
2.Pratik ve daha sağlıklı hazırlama teknikleri gecenizin kurtarıcısı olabilir; ne yediğiniz kadar nasıl hazırladığınız da büyük önem taşır. Özellikle kilonuzu, şekerinizi dengeleyici ve koruyucu bir yöntem arıyorsanız tavsiyem; özellikle nişastalı karbonhidratları bir gün önceden pişirip buzlukta bekletmenizdir. Böylelikle içindeki nişasta dirençli hale gelerek vücut tarafından emilmez ve size fazla kalori olarak dönmez. Bunlara iyi birer örnek pilav, patates ve baklagillerin bir gün önceden pişip buzlukta bekletilmesidir. Önceden haşladığınız veya fırınladığınız patatesinizi yine fırında veya patates salatası olarak hazırlamak güzel bir fikirdir. Pilavı ise buzlukta bekletip ertesi gün baharat ve baklagiller ile karıştırıp ısıtabilirsiniz!
Ayrıca baklagilleri piyaz olarak soğuk servis etmek üstlerine bol sumak, maydanoz, mantar ve soğan sotesi hazırlamak hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı bir tabak haline gelmesini sağlayacaktır.
3.Hafif atıştırmalıklar: Gecenin menüsüne başlangıç olarak sunabileceğiniz güzel ikramlıklardan bir tanesi mevsimsel meyve ve peynirlerden oluşan şarküteri tabağıdır. Şarküteri tabağının içine; tam buğday kraker, tohumlu grisiniler, kuru ve taze meyveler, avokado püresi ve değişik peynirlerden oluşan bir sunum tahtası hazırlamak güzel fikirler arasında yer almaktadır. İsteğe bağlı olarak yemeğe giriş olarak hazırlanan bir sebze çorbası; özellikle brokoli, zencefilli balkabağı ve minestron gibi içeriği zengin çorbalar hem sizi tok tutarken hem de gecenin ilerleyen saatlerinizde aşırı alkol ve yemekten kaçınmanızı sağlar.
Lezzetli ve protein açısından zengin diğer fikirlerden bir kaçı ise karides salatası ve somon fümedir. Özellikle ana yemek kırmızı etten oluşmuş ise başlangıçta kırmızı etten kaçınmak; salam, sucuk ve sosis gibi atıştırmalıklardan uzak durmak onun yerine ise balık ürünlerini tercih etmek tabağınıza denge getirecektir. Ana yemeklerin yanına her zaman mutlaka bir kaç adet sebze çeşidi eklemeye çalışınız, yeni seneye daha sağlıklı girmek adına; her hafta uzun zamandır yemediğiniz bir sebzeyi hayatınıza dâhil etmeye çalışın. Fırınlanmış, buharda veya ızgara da pişmiş sebzeleri ana yemek yanına eklemek dengeli ve sağlıklı beslenmek açısından size fayda sağlayacaktır.
4.Geceyi tatlı ile sonlandırmak:
Yılbaşı yemeği çoğu zaman çok çeşitli ve daha ağır geçtiği için geceyi noktalamamın en iyi yolu aslında daha hafif tatlılar seçmektir. Özellikle gece yemek sonrası dışarı çıkma planlarınız mevcut ise ağır bir yemek üstüne yüksek şerbetli bir tatlı yemek, kan şekerinizi dalgalandıracağı için erken uykunuzun gelmesine ve bitkin hissetmenize neden olacaktır.
Aşırı fruktoz içeren baklava, şeker pare ve ekmek kadayıfı gibi tatlılar karaciğer yağlanması, diyabet ve kalp hastalıklarına neden olabilmektedir.
Onun yerine güzel bir ayva tatlısı, hoşaf, komposto özellikle şekersiz sadece kuru meyve ile tatlandırılıp yapıldığı zaman ya da karışık mevsimsel meyvelerden yapılmış bir meyve salatası; light bir dondurma ile servis edildiği zaman hem rahatsız etmeyip hem de gece üstünüze yorgunluk çökmesine engel olacaktır. Diğer bir seçenek ise şekersiz pudingler, muhallebiler ve şekersiz jelly gibi tatlıları tercih etmenizdir. Size tavsiyem muhallebi ve pudinglerinize mutlaka tarçın eklemenizdir.
Kek yapmayı düşünüyorsanız ise şeker yerine pekmez, cennet hurması ve kuru meyvelerden bir kek yapmayı deneyebilirsiniz. Kekin içine eklenen kuru meyve, badem, hindistan cevizi ve cevizler iyi birer demir ve kalsiyum kaynağıdır.
Benim severek hazırladığım cennet hurmalı puding tariflerimi sizlerle paylaşmak isterim. Misafirlerinizin bunlara bayılacağından emin olabilirsiniz!
Hurmalı Puding
2 kişilik hurmalı puding için malzemeler:
2 adet cennet hurması. (İyi olgunlaşmış ve yumuşak olması gerekmektedir)
1 yemek kaşığı tahin
1/2 portakalın taze suyu
1 tutam tarçın
2 tatlı kaşığı kakao tozu
2 tatlı kaşığı hindistan cevizi tozu
Malzemelerin hepsini öncelikle blenderden geçirin ve iki ayrı kâseye dökerek buzlukta soğutun. Buzluktan çıkarttıktan sonra üstüne kırmızı meyveler ekleyerek servis edebilirsiniz!
Doğal Lokum
Bunun yanı sıra sizlere yılbaşına özel hazırlayabileceğiniz tamamen doğal lokum tarifi vermek isterim. En az 10 adet kuru hurmayı, ılık suda 10 dakika bekletin. Daha sonra kabuk ve çekirdeklerini çıkartın ardından hurmaları blenderde püre haline getirin. Ayrı bir yerde iki avuç kadar kabuğu soyulmuş antep fıstığını iyice ufaltın. Ardından hurmalarınıza kare şeklini verin onları toz haline gelmiş antep fıstığı veya hindistan cevizine batırarak 1 gece buzlukta bekletin. İkramlık olarak kahvelerinizin yanında da servis edebilirsiniz. Mutlu ve Sağlıklı bir sene dilerim!