Girne’nin kalbine giden yol Bandabuliya’dan geçecek… Kadınların önderliğinde bir ‘hayal’ gerçekleşecek… Sosyal medya üzerinde yaptığım paylaşımda, Girne Belediyesi, Gİ-KA (Girişimci Kadınlar) ve Emekçi Kadınlar Kooperatifi işbirliğinde yeniden hayat bulacak olan Bandabuliya Old Bazaardan bahsederek, geleneksel, gastronomik ve tarihi değerlerimizi yansıtırken sosyo-kültürel ve ekonomik olarak da bölgeye nasıl canlılık katacağına değinmiştim…
Turizm Bakanlığı tarafından Girne Antik Liman’ında gerçekleşen restorasyonun ardından, Girne Belediyesi tarafından da aynı bölgede bulunan farklı alanlarda başlayan ve kısa sürede tamamlanacağı açıklanan projeler sadece Girnelileri değil ülkenin her kesiminde yaşayan insanları heyecanlandırmaktadır. Bandabuliya girişiminin benim açımdan dikkat çekici unsurlarından biri de erişilebilir bir tesis olarak dikkat çekmesidir. Limana inen ara sokaklarda yapılan restorasyon ve aydınlatmalardan sonra engelsiz vatandaşların turizme daha aktif olarak katılacağını ümit ediyorum.
Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul’un vizyoner önderliğinde üretilen birçok projenin de yazı başlığımla uyumlu olarak limanı tam gezmelik hale getireceği inancındayım. “Antik Limandan çıkıp Dome Hotel’e kadar palmiyeler arasında yürümek…” diye Kondonboyu’nun yenileme projesine dikkat çektiği paylaşımı, gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek olan otopark projeleri, sosyal alanlarda yapılacak güzelleştirmeler (erişilebilir oyun parkı ve tesisler) ve her yaşa hitap edecek hizmet anlayışı ile birlikte belediye başkan ve ekibi tarafından Girne’nin kalbi uzun bir süre sonra anjiyo olarak daha canlı şekilde çarpacak gibi görünüyor. Limanda yıllardır hizmet veren Kıbrıs Evi, Canlı Balık ve Hürdeniz Corner gibi restoranların yanı sıra, Six Brothers, Harbour Cafe, Midpoint, To Limani, Carob gibi bar ve cafelerin yanına ‘geri döndük’ sloganıyla yerleşen Cafe 34 ve bölgede bot turu düzenleyen işletmeler yıl boyunca ziyaretçilere farklı deneyimler yaşatarak, hizmet verecek gibi görünüyor.
Tüm bunlar liman bölgesi adına sevindirici iken, Girnede bu yıl yapılacak olan Maraton, KyreniaFest gibi etkinliklere yukarıda bahsettiğim projelerin yetişecek olması bir turizm akademisyeni olarak beni en çok heyecanlandıran olaydır. Yurt dışına çıktığımız zamanlarda toplu taşıma araçlarını kullanarak, gezilecek turistik yerlere saatlerce yürümeyi göze aldığımız bir gerçektir. Turizm sezonunun 12 ay devam ettiği Kuzey Kıbrıs’ta en önemli turizm şehri konumunda olan Girne için de aynı durum söz konusu olacaktır. Aracını şehrin merkezine park eden bir kişi Bandabuliya’dan başlayıp ara sokaklardan Antik Limana inerek, burada cafe, bar veya restoranlarda eğlenip, palmiye ağaçları arasında Kordonboyu bölgesini gezip, tekrar Ramadan Cemil meydanında etkinliklere katılıp, Amfi Tiyatrodaki bir konsere aynı gün içerisinde yürüyerek gidip eğlenebilecektir. Bölge içinde yer alıp bahsetmediğim cafe ve restoranlardan özür dileyerek, ülkemize gelen farklı turist profillerinin bölgeye akın ederek ekonomiye katkıda bulunmasını temenni ederim. Hediyelik eşya dükkânlarında bölgemize yönelik turistik ürün satan işletmelerden, ziyaretçileri sokak lezzetleri ile buluşturan standlara kadar sektörde emek sarf eden herkes için temennim bu. Yazı başlığında da belirttiğim gibi… Yenilenen Girne Limanı tam gezmelik!